Bloemrijke zaden inzaaien en een boerenzwaluwnest op reis.

 

[royalslider id="54"]

 

 

HET INZAAIEN VAN BLOEMRIJKE ZADEN EN EEN BOERENZWALUWNEST OP REIS.

(2 korte afleveringen.)

 

Klik op de foto voor een nog mooier beeld.

Bloemrijke zaden.

Hier wordt het bloemrijke zaad gestort bij het graszaad om gemengd te worden.

Zoals U weet is verleden jaar( 2014) het inzaai project geheel mislukt door langdurige droogte. (lees laatste nieuws onderaan de aflevering)De zaden waren wel gekiemd maar daarna viel de droogte in en zijn alle zaden  waarschijnlijk doodgegaan. Heel jammer, ik had het graag anders gezien, maar het weer is niet te regelen!

 

 Zaadmengbak.

 

Subsidie.

Deze keer heb ik subsidie van Agr natuur verg Weide en Waterpracht uit Reeuwijk  gekregen om het zaad aan te kopen, het was iets te weinig dus heb ik zelf er nog wat bijgelegd. Het zaad is stevig aan de prijs € 150.- per kilo.

Het zaad komt van Firma Biodivers die gespecialiseerd is in natuurlijke zaden.

Om elders volgend jaar (2016) ook weer kleinschalig in te gaan zaaien heb ik bij de Groene motor ook subsidie aangevraagd, ik wacht nog op antwoord. Gelukkige zijn er nog boerenbedrijven die mee willen werken met dit kleinschalig inzaaien, en hopelijk kan deze vorm kleinschaligheid verder uitgebreid worden.

 

Voorbereiding.

Het stuk grond waar ingezaaid gaat worden. Het wordt eerst geheel gecontroleerd of er geen stenen, wortels of andere ongerechtigheden in de grond liggen, zo ja, dan worden deze met de hand verwijderd.

 

 Ploegen en zaaien.

Ook deze keer heb ik weer een boer bereid gevonden om dit projectje uit te mogen voeren. Niet alle boeren willen dit omdat het hun rendement verlies oplevert.

Deze boer gaf zelf toestemming om de grond om te ploegen wat bij veel boeren in Reeuwijk vloeken in de kerk is ivm inklinken van de grond.

 

2 bewerking in 1.

Robert van Leeuwen (Loonwerker) heeft een kleinschalig zaai/ploegmachine speciaal gekocht voor dit soort kleinschalige projecten. Deze machine ploegt en zaait tegelijk. Dit is een betere bewerking als het zgn. doorzaaien.

Het komt steeds meer voor dat er kleinschalig wordt ingezaaid zowel voor natuurorganisaties als voor overheden.

 

Reclame.

Een beetje reclame voor Robbert van Leeuwen.

 

Zorgvuldig werken.

In goed overleg met Robbert hebben we een zaai plan gemaakt hoe we het zouden uitvoeren.Tijdens het zaaien moest er ea bijgesteld worden om de juiste hoeveel zaad overal op de juiste plaats te krijgen.

Doel.

Het doel van het inzaaien met bloemrijke zaden is om meer insecten aan te trekken voor allerlei soorten vogels. De huidige stand van zaken is dat de meeste weilanden alleen maar raaigras hebben zonder bloemen, dus nauwelijks insecten. De jonge weidevogel heeft daardoor veel te weinig voedsel en redden het daardoor niet.

Deze boer heeft veel vogels in zijn omgeving en heeft zelfs de zeldzame Zwart stern in zijn sloten broeden. (34 nesten).De reden dat hij veel vogels op zijn  erf en in de polder heeft is, dat hij veel ruige mest op zijn land aanbrengt en hij heeft ook uitgestelde maai datum en hij laat de slootkanten ongemoeid. Gevolg is schitterende slootkanten met veel bloemrijke planten en veel insecten.

Daardoor zijn er zeer veel boerenzwaluwnesten in zijn stallen te vinden. (69 nesten )Hij heeft dan ook een voorbeeld functie in Reeuwijk.

 

Eindresultaat.

Het is prachtig uitgevoerd en nu  maar wachten of het gaat lukken, dat zien we volgend jaar.

Klein stukje.

U zult wel denken wat een klein stukje land is er maar ingezaaid, dat is juist… maar als er overal in het gebied (lees Reeuwijk) bij elke boer dit wordt uitgevoerd wordt het al gauw een hele grote oppervlakte, alle vogels en andere dieren hebben hier profijt van. Honderd van deze kleine stukjes land trekt zeker meer vogels aan. En natuurlijk is het ook nog eens een prachtig gezicht.

 

 2 maanden later.

Na het inzaaien heeft het ongelooflijk veel geregend dus heeft het goed kunnen ontkiemen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar.

Schrikdraad.

Rondom het perceel is ook schrikdraad geplaatst om de schapen en koeien tegen te houden om het jonge gewas te beschermen.

 

 Zaadsamenstelling.

De  samenstelling:

Reukgras, Beemdlangbloem, roodzwenk, margriet, knoopkruid, grote ratelaar, kruipende boterbloem,

gewone hoornbloem, wilde bertram , smalle rolklaver, moerasbeemd, vogelwikke, pinksterbloem, echte koekoeksbloem,

rode klaver, kleine klaver en kleine ratelaar. Veldlathyrus,moerasspirea,valeriaan ,scherpeboterbloem, Koninginnekruid/ leverkruid en de gewone margriet.

Zijn er mensen die het dit soort kleinschalige projecten financieel willen ondersteunen, ik hoor het graag!

 

Wordt vervolgt!

 

Mei 2016.

 

7 maanden later,deze week het perceel geïnspecteerd en tot mijn grote verrassing is heel veel van het bloemrijke zaadmengsel tussen het graszaad opgekomen en staat al in bloei.Een groot succes,de Hr Hoogeveen heeft dit jaar er niet gemest en geen vee  laten grazen.Al met al een goede samenwerking tussen een natuurliefhebber en de boer.

 

                                Diverse manieren van inzaaien.

 

1. Doorzaai methode in bestaande grasmat.

Het z.g doorzaaien. De grasmat opensnijden en in de sleuf het zaad inbrengen.Kost wel meer tijd,pas na het tweede jaar planten goed zichtbaar.Methode goed gelukt.

2. Omploeg methode met graszaad.

Grasmat geheel omploegen, graszaad en bloemrijke zaadmengsel mengen met elkaar en inzaaien met een  speciale zaaimachine.Methode goed gelukt.

3. Omploeg methode zonder graszaad.

Deze methode wordt in juni 2016 uitgeprobeerd.De grasmat wordt geheel omgeploegd.De bedoeling is uitsluitend met bloemrijk zaadmengsel te gaan zaaien.Het wordt met een nieuw type speciale zaaimachine uitgevoerd om het fijne zaad goed te verdelen.

Hopelijk gaat het net zo goed als bovenstaande uitvoeringen.

3 bedrijven.

Deze proefstukken zijn bij 3 verschillende boerenbedrijven uitgevoerd. Alle drie hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van de grond.

Als deze laatste methode ook lukt wil ik het op grotere schaal gaan uitvoeren bijvoorbeeld 10.000 m (1 hec). Hopelijk zijn er boerenbedrijven die hieraan mee willen werken.Sponsors zijn natuurlijk cruciaal in dit soort projecten.

Al deze 3 projecten zijn gesponsord door: IJsvogelfonds, Agrarische vereniging Weide en waterpracht en de Groene motor.

 

Foto’s volgen nog.

 

Cees.

 

 

      EEN BOERENZWALUWNEST OP REIS.!!!!!!!!!

 

 

Grasophaalwagen.

Boerenzwaluwen bouwen soms op de meest vreemde plekken hun nest waar een mens niets van begrijpt!

Zoals dit paartje boerenzwaluwen, ze hebben een vreemd plekje uitgezocht, terwijl er op dit bedrijf genoeg mooie plekken beschikbaar zijn, ze hebben  toch maar besloten om aan de zijkant van deze grasophaalwagen hun nest te bouwen!!

 

Stevig.

Als u goed kijkt is het nest zeer stevig gebouwd op een zijrand van de constructie en die valt er niet zomaar vanaf, en dat is maar goed ook ,want er komen nog roerige tijden aan. Het is een succesvol nest met 4 prachtige jongen.

Nu zou het niet erg zijn als deze wagen gewoon op zijn plek zou blijven staan. Maar helaas er moet gras opgehaald worden uit de polder het is gras oogsttijd!

 

Kuiltijd.

Het is kuiltijd, dus de ophaalwagen moet van stal.

De boer kwam tijdig er achter dat zijn ophaalwagen als broedplek was gekozen.Wat nu…… er moest toch geoogst worden. Goede raad is duur…..

Na druk overleg met het hele gezin is er besloten om toch maar met het nest met  de 4 jongen te gaan rijden in het hobbelige land. Eraf halen was ook geen optie, gelukkig zat het nest stevig vast. Dus rijden maar! Gelukkig waren de jongen zwaluwen iets kleiner dan op de foto.

Spannend was het wel voor de familie (en ik neem aan ook voor de zwaluwjongen) of het  zou lukken of het nest er niet zou afvallen, en de jongen er niet uit  zouden vallen……..Er werd regelmatig gekeken tijdens de ritten of alles nog in orde was.

 

Geen probleem.

Twee dagen is er rondgereden in het hobbelig land met het nest en de jongen. Het nest heeft geen krimp gegeven en de jongen hebben het ook blijkbaar goed naar de zin gehad, ze hebben het zonder problemen overleeft.

Als in de avond de ophaalwagen op zijn vaste plek werd teruggezet zaten de ouders al met voer te wachten om snel de jongen te voeren. Die hadden blijkbaar gerekend op de goede afloop en hun bouwvaardigheden!


Flexibel

De jongen worden weer gevoerd of er niets gebeurd is. Zo zie je maar, de natuur is flexibeler dan we denken.

 

Groet Cees

 

 

Al wat leeft en groeit ons altijd weer boeit. (Fop I.Brouwer)

 

 

 

 

 

4 Comments

 1. Gerard van Weerdhuiz
  Posted 21 oktober 2015 at 14:21 | Permalink

  Ha Cees,

  Dank weer voor je natuurlijkje! Met veel interesse gelezen. En als (rijke) pensionada kan je natuurlijk ook wel wat geld bijleggen :-)
  Groet,
  Gerard

 2. Posted 23 oktober 2015 at 12:55 | Permalink

  Beste,

  Het verhaal van de boerenzwaluwen vind ik, als medewerker van Vogelbescherming Vlaanderen, prachtig om te delen. Mogen wij hierover een bericht op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/vogelbescherming?ref=hl )plaatsen? Zou u ons eventueel de originele foto’s willen mailen?

  Hartelijk dank.

  Met vriendelijke groeten,
  Inge Buntinx

 3. Posted 12 december 2015 at 14:31 | Permalink

  Hallo Inge,

  Sorry voor de late reactie door omstandigheden ben ik niet in staat geweest om te reageren.Het is prima om het te delen met face boek.

  Groet Cees

 4. Posted 12 december 2015 at 14:34 | Permalink

  Ha Gerard,

  Sorry voor de late reactie door omstandigheden ben ik niet in staat geweest om te reageren.

  Heb ik ooit de suggestie gewekt dat dat ik een rijke pensionada ben, vergeet dat maar gauw Gerard………….Bel je nog

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *