DE AALSCHOLVER. (Phalacrocorax carbo)

DE AALSCHOLVER.

Zo langzamerhand weet nagenoeg iedereen wel als er een grote zwarte vogel op een paal of lantaarnpaal zit wat voor vogel dit is.

Het is de laatste decennia een heel bekent beeld geworden.

Maar dat is niet altijd zo geweest, het mag zelfs een wonder heten dat de aalscholver in Nederland niet totaal was uitgeroeid.

Als er ooit 1 vogel zwaar bestreden is(bejaagd) dan is het de aalscholver wel .Kom ik op terug!

Bijnaam.

Vroeger gaf men meer als tegenwoordig dieren een bijnaam (Jagers en natuurliefhebbers). Voor de Aalscholver was dat, Scholver, Scholverd en Schollevaar.

Ze houden blijkbaar van een goed uitzicht of………………………..

De aalscholver zit graag op palen, misschien komt dat wel uit argwaan voor de mens, of houden ze op deze manier ons in de gaten! ( ik speculeer ook maar wat!!!!)De argwaan zit misschien wel opgeslagen in de DNA van deze vogel, na vele eeuwen van bijna uitroeiing. Maar hoe dan ook, ze zitten blijkbaar graag op grote hoogte.

Gebroederlijk naast elkaar op de uitkijk.

Vleugels drogen op een tak.

 

 

Vleugels drogen langs de slootkant.

 

Aalscholver

Heerlijk een paling.

 

De vleugels even drogen in de wind en tegelijkertijd de veren poetsen.

Ook hier de vleugels drogen op een oude schoeiing.

 

 

VLEUGELS DROGEN.

Op deze 4 bovenstaande foto’s kun je goed waarnemen dat ze op willekeurige plaatsen hun vleugels drogen.

Maar waarom moeten aalscholvers eigenlijk hun vleugels drogen .Er zijn maar weinig vogels die dit op deze manier dit doen.

De aalscholver heeft niet zo’n goede waterafstotende vetlaag als andere watervogels. Daarom zit de aalscholver na elke jacht naar vis met gespreide de vleugels te drogende in de zon en wind. Het is natuurlijk heel vreemd dat het verenkleed zo waterdoorlatend is. Het schijnt dat hij anders niet zou kunnen duiken omdat dan de opwaartse kracht te hoog zou zijn.

Vetklier.

Alle watervogels hebben hun bestaansrecht vanwege een vetklier, zonder die vetklier zijn ze ten dode opgeschreven.

De theorie dat dit samenhangt met een te kleine of gebrekkig functionerende vetklier in vergelijking met andere watervogels is onjuist. Vogels die aan de kost komen door te duiken mogen geen al te groot drijfvermogen hebben. Hun anatomie kenmerkt zich dan ook meestal door zwaardere botten dan bij de doorsnee vogel, en kleinere luchtkamers. Daarnaast persen deze vogels lucht uit hun veren.

Aalscholvers laten hun verenpak nat worden. De baarden aan hun veren staan betrekkelijk ver uit elkaar, zodat binnendringend water vrij spel krijgt en alle lucht verdwijnt.

Dat lijkt een behoorlijk nadeel – veel watervogels gaan juist prat op een goed isolerend verenpak. Maar Aalscholvers duiken graag diep, en moeten ook nog eens langdurig achter vis aanjagen. Doorweekt gaat dat een stuk makkelijker, met minder opwaartse druk. De ver naar achter geplaatste poten stoten ze bij het duiken gelijktijdig naar achteren, zodat ze zich wat schoksgewijs verplaatsen.

Zo, een heel verhaal en we zijn weer een stukje wijzer waarom de aalscholver naar ons zit te zwaaien.

Een man met witte veren op de kop en nek en bij de zijkant van de poten witte vlekken. Dit noemt men het bruidskleed. Het verdwijnt weer na de broedtijd.

Als U soms denkt dat wij mensen de hanenkam hebben uitgevonden dat kun dat je het wel vergeten, hij heeft de hanenkam al heeeeeel erg lang. Tevens kunt U goed het verschil zien tussen man en vrouw aalscholver.

UITROEIING.

Terugkomend op de zware bejaging van deze vogel, eeuwenlang is deze vogel in Nederland zeer zwaar bejaagd. Rond 1950 was er zelfs een wet dat er maar 500 broedparen in de natuur gebieden mochten broeden.

U kunt hieruit distilleren dat de visvereniging niet blij is met de aalscholver.

Ook ik heb rechten!!!!!!!!!!!!!!!!

Vervuiling.

Zoals U weet zitten aalscholvers veelal in bomen met nesten en als rustplaats . Er zijn plaatsten waar ze met hun uitwerpselen de omgeving zo vervuilen dat er wordt ingegrepen. Bijvoorbeeld dat de waterkwaliteit ernstig in gevaar komt, bomen dood gaan en de grond wordt vervuild.

Ze worden dan verjaagd door de bomen om te zagen. De uitwerpselen zijn zo scherp (sterke maagsappen) dat er maar weinig planten en bomen dat overleven.
Het verjagen is recentelijk nog in Reeuwijk gebeurt. Niet dat het wat helpt, zeker als er genoeg bomen in de buurt staan, dan gaan ze gewoon daar weer in zitten.

Laatste nieuws Februari 2013.

Het gaat goed met de aalscholvers,afgelopen maand zijn er tellingen verricht door  vrijwilligers van Sovon. Er zijn 324 slaapplaatsen,1680 nesten geteld in Nederland.Totaal zijn er 28.000 aalscholvers geteld.

 

Groet Cees.

Spreekwoorden of gezegde!!!!

1……………………………………….Ik heb er geen.

2.

 

6 Comments

 1. Eline
  Posted 1 april 2012 at 14:08 | Permalink

  Ik heb weer met plezier het stuk over de aalscholver gelezen, geweldige foto met de opmerking”ik heb ook rechten”en gelijk heeft ie:-) bedankt en kijk uit naar het volgende verslag!groetjes Eline

 2. Marieke
  Posted 1 april 2012 at 17:37 | Permalink

  Ha pap,
  Het is weer een mooi verhaal geworden.
  Groetjes, Marieke

 3. Corry
  Posted 1 april 2012 at 19:38 | Permalink

  Hoi Zwager,
  Het is toch telkens weer bijzonder en leuk om weer iets meer te weten te komen over de in dit geval Aalscholver.

  Geweldig en mooie goede foto’s

  x Corry

 4. Gerard
  Posted 2 april 2012 at 12:11 | Permalink

  Hi Kees,
  Als van ouds weer een goed inelkaar gezet stukje met mooie foto’s.
  Ik heb het plezier gelezen.
  Gerard

 5. Maria
  Posted 4 april 2012 at 17:36 | Permalink

  Mooi stukje weer, Cees!
  Het is een prachtige vogel. Laatst was er weer een aan het vissen in het water langs het Omlooppad, heel mooi! Als je staat te kijken is het inderdaad steeds weer een gok waar hij boven zal komen.

  Groetjes,
  Maria

 6. Joke jolink
  Posted 21 januari 2018 at 12:53 | Permalink

  Daaag, net gefietst langs de Ijssel in Laag-Keppel, op een paal zag ik ook een aalschover haar vleugels drogen, schitterend , de zon scheen op het verenpak dus extra cadeautje zo. ????????

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *