DE BUNZING. (Mustela putorius)

DE BUNZING

Je hoort ze niet, je ziet ze niet, ze zwemmen, ze duiken, ze moorden, en ze kunnen erg stinken, ze zijn zeer behendig, ze zijn schuw, ze lopen kilometers om hun prooi te vangen.Het zijn schemer/nachtdieren daarom  is het een beetje  een onbekend dier. De Bunzing (Mustela putorius) of te wel de stinkende marter!

Kraaienkooi.

Ergens in Reeuwijk  in de polder kwam ik een kraaienkooi tegen, waarin een bunzing terecht gekomen was. Zelden kom je zo’n buitenkansje  tegen om zo dichtbij foto’s te maken.(overigens,het is een kooi die toegestaan is, deze kooi dood geen dieren). In 2008  was het jaar van de Bunzing.Men probeert in kaart te krijgen hoeveel bunzingen er in Nederland zijn, en dat valt niet mee.

Het is een schemer/nachtdier  dus moet je op zoek naar sporen.En je  bent afhankelijk via seintjes uit de gebieden.Men heeft geen idee hoeveel bunzingen er in Nederland zijn. Nu nog steeds niet anno 2010.  De jacht op de bunzing is sinds 1987 verboden.Ze staan op de lijst van beschermde dieren.Waar niet iedereen blij mee is!!!!!!De meeste bunzings die je waarneemt zijn dood, verkeer slachtoffers.

Ervaring!

Heeft u wel eens een Bunzing  in de natuur gezien!! En  heeft U ervaringen met de bunzing zoals een leeggeroofd kippenhok  of zo!!!!!!! Ik hoor het graag!

Vleeseter.

Zoals gezegd het is een  felle rover  en wat eet hij zo al?Het is een echte vleeseter en zijn menu is veelzijdig. Kikkers, muizen, ratten, muskusratten, konijn, mollen, regenwormen, eieren, en een lekker kippetje is ook niet te versmaden. Zijn prooi bijt hij volgens een vast patroon dood, muis in de kop, konijn in de neus, bij de fazant bijt hij zijn nek eraf, en bij de kikker bijt hij  in de nek.Volgens mij moet je bij een kikker goed zoeken waar zijn nek zit!!

Bijzonder.

U zult wel denken wat is dit nu voor een foto! Dit is Sterrenschot.

Ooit heb ik zelf een keer deze foto gemaakt, maar hij is nergens terug te vinden in de pc ,een mens zoekt wat af in zijn pc.

Maar goed ,wat is nu sterrenschot. Van kikkers en padden wordt alleen het achterlijf gegeten.Nadat de bunzing van een vrouwelijk kikker of pad heeft gegeten, braakt hij de eierstokken en het gelatine-achtige omhulsel van de onontwikkelde dril uit, en dat heet sterrenschot.Blijkbaar verteerd dat niet of zo !  Weet iemand dat!!!!!! ik hoor het graag!

Het lijkt wel of hij lacht!!!

Een paar dagen later ben ik weer gaan kijken of er weer wat in de kooi zat en tot mijn grote verbazing zat er weer een in.Waarschijnlijk de wederhelft!

Stinkt als een  bunzing.

Op de foto kunt u goed zien dat veel witte haren van zijn witte masker weg zijn, Dat komt doordat hij door de tralies heen gras heeft weg geplukt.

Bij gevaar heeft hij een afschrikmiddel, hij spuit vanuit zijn grote stink klier( muskus) vloeistof wel 50 cm naar achter.

Hij is familie van de marterachtige ,en buiten de periode van jongen krijgen leeft  hij solitair.

De paartijd is (rol tijd genoemd)  in maart t/m juni. Meestal  is er maar 1 nest per jaar en er worden dan tussen 3 en 8 jongen geboren. Draagtijd is 42 dagen.

De voortplanting verloopt wel heel bijzonder,

De paartijd van bunzingen loopt van maart tot en met mei. In deze periode gaat het mannetje actief op zoek naar vrouwtjes en kan hierbij grote afstanden afleggen. Als een mannetje een vrouwtje heeft gevonden kan het er heftig aan toe gaan.

Het mannetje pakt het vrouwtje bij de nek en kan haar uren lang heen en weer sleuren, tijdens dit gedrag probeert het vrouwtje zoveel mogelijk los te komen. Deze hardhandige manier van paren is een belangrijk onderdeel van het paargedrag, enkel op deze hardhandige manier wordt het vrouwtje vruchtbaar.

Als een vrouwtje zich na enkele uren stoeien, worstelen en soms zelfs overleven overgeeft doet zij zich als een gedood prooidier voor. Ze laat zich geheel slap door het mannetje meeslepen, waarna de paring plaatsvind

De bunzing komt alleen maar voor in Europa.

Vaste tijden.

Hij  houdt van vaste jaag tijden.Vanaf 21.00 uur t/m 23 uur en  van 2 uur tot 5 uur  in de nacht.En  hij heeft een wisselend territorium van 8 tot 1000 hectare.

Hij is meestal te vinden in een kleinschalig landschap, met veel beschutting. Zijn nest is te vinden in holen en rillen.

Verder worden ze niet ouder dan 6 jaar, in gevangenschap wel 14 jaar.Ze wegen(man) maximaal 1800 gram en (vrouw) maximaal 900 gram.

Zelf hebben ze maar weinig vijanden .De vacht is zo dik dat hij zelfs  ongevoelig is voor beten van  andere dieren.

Kooi leeg!!!

Toen ik bij de kooi aankwam dacht ik dat  de kooi leeg was.Maar in de kooi lag een 7 cm dikke laag gras  die had hij uit zijn omgeving geplukt door de tralies heen..Hij verschool zich onder een deken  van gras.Zijn hol is ook bedekt met gras,vandaar!!!!!!!

Na de fotosessie heb ik de bunzingen natuurlijk weer vrijgelaten. Iedereen is daar niet blij mee, zeker als hij je kippenhok even inspecteert. Dan overleven er maar weinig kippen dit bezoek!

Overigens, tijdens  het fotograferen  viel  hij  mij regelmatig  aan. Dan schrik  je  toch wel even. Het is een heel fel dier.Ik was blij dat  er tralies voorzaten.

 

Groet Cees

105 Comments

 1. Paul Satink
  Posted 16 oktober 2018 at 10:41 | Permalink

  Op 14 oktober een dode bunzing gevonden langs de Ruige Weide bij nummer 5 in Oudewater. Dit is dicht bij de Reeuwijks Plassen.Volgens mij was het een volwassen vrouwtje.
  Paul Satink.

 2. Posted 18 oktober 2018 at 15:07 | Permalink

  Hallo Hr Satink,

  Bedankt voor het mailtje,ja helaas worden ze vaak dood gereden ,de laatste tijd( laatste twee jaar) heb ik het in Reeuwijk niet meer gezien daarvoor zag ik ze regelmatig liggen.

  Groet Cees

 3. Posted 14 november 2018 at 08:31 | Permalink

  ik denk dat er over de bunzing nog zeer veel nagepraate onzin word verteld. ik zal niet ontkennen dat een bunzing wel eens een kip kan pakken. maar dat een bunzing direct elk kippenhok uitmoord dat is absoluut wel onzin. en helaas onzin die voor de bunzing vaak een dodelijk afloop oplevert.ik ben zelf een alternatieve ratten vanger en ik werk zonder gif en met hondjes en fretten en ook fretten gekruist met bunzing. op veel plekken waar ik de ratten kort houd zijn de wilde bunzingen ook actief als rattenvangers(worden niet meer gedood door secundaire doorvergiftiging) en op die plekken zijn vaak ook kippen te vinden. maar het gebeurt eigenlijk bijna nooit dat er kippen weg vallen door predatie van de bunzingen. ratten heb ik veel vaker kippen zien doden en opeten. verder staat er in jou stuk nog iets over een dikke huid waardoor ze niet heen gebeten zouden kunnen worden. helaas is dit niet het geval. de vlijmscherpe tanden van bv ratten kunnen wel degelijk door de huid van een bunzing heen gaan. maar doorgaans krijgt een rat geen kans om zijn tanden in een bunzing te zetten.

 4. Posted 14 november 2018 at 08:55 | Permalink

  ik heb net de vele reacties doorgenomen en hierin zie ik vele aananmes van mensen staan die ook niet stroken met de praktijk die ik tegen kom, aangaande bunzingen. jammer dat ik per bericht geen tegen reactie kan geven.

 5. Posted 18 november 2018 at 17:11 | Permalink

  Hallo Andor,

  Bedankt voor Uw reactie en commentaar,

  Mooi dat U zonder gif werkt daar zijn veel andere dieren die we niet dood willen hebben vaak het slachtoffer van.
  Veel van de inzenders geven hun ervaringen door die ze ervaren bij hun huis of directe woon omgeving niets meer en niets minder.
  Zelf heb ik wel de nodige ervaring taz van wel of niet plunderen van kippen hokken,maar ook wel ervaringen dat bunzingen kippenhokken met rust laten waar ze zelf wonen en zelfs een nest hebben met jongen wat wel natuurlijk heel bijzonder is.En dat sommige dingen een eigen leven gaan leiden klopt natuurlijk wel.

  groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *