DE BUNZING. (Mustela putorius)

DE BUNZING

Je hoort ze niet, je ziet ze niet, ze zwemmen, ze duiken, ze moorden, en ze kunnen erg stinken, ze zijn zeer behendig, ze zijn schuw, ze lopen kilometers om hun prooi te vangen.Het zijn schemer/nachtdieren daarom  is het een beetje  een onbekend dier. De Bunzing (Mustela putorius) of te wel de stinkende marter!

Kraaienkooi.

Ergens in Reeuwijk  in de polder kwam ik een kraaienkooi tegen, waarin een bunzing terecht gekomen was. Zelden kom je zo’n buitenkansje  tegen om zo dichtbij foto’s te maken.(overigens,het is een kooi die toegestaan is, deze kooi dood geen dieren). In 2008  was het jaar van de Bunzing.Men probeert in kaart te krijgen hoeveel bunzingen er in Nederland zijn, en dat valt niet mee.

Het is een schemer/nachtdier  dus moet je op zoek naar sporen.En je  bent afhankelijk via seintjes uit de gebieden.Men heeft geen idee hoeveel bunzingen er in Nederland zijn. Nu nog steeds niet anno 2010.  De jacht op de bunzing is sinds 1987 verboden.Ze staan op de lijst van beschermde dieren.Waar niet iedereen blij mee is!!!!!!De meeste bunzings die je waarneemt zijn dood, verkeer slachtoffers.

Ervaring!

Heeft u wel eens een Bunzing  in de natuur gezien!! En  heeft U ervaringen met de bunzing zoals een leeggeroofd kippenhok  of zo!!!!!!! Ik hoor het graag!

Vleeseter.

Zoals gezegd het is een  felle rover  en wat eet hij zo al?Het is een echte vleeseter en zijn menu is veelzijdig. Kikkers, muizen, ratten, muskusratten, konijn, mollen, regenwormen, eieren, en een lekker kippetje is ook niet te versmaden. Zijn prooi bijt hij volgens een vast patroon dood, muis in de kop, konijn in de neus, bij de fazant bijt hij zijn nek eraf, en bij de kikker bijt hij  in de nek.Volgens mij moet je bij een kikker goed zoeken waar zijn nek zit!!

Bijzonder.

U zult wel denken wat is dit nu voor een foto! Dit is Sterrenschot.

Ooit heb ik zelf een keer deze foto gemaakt, maar hij is nergens terug te vinden in de pc ,een mens zoekt wat af in zijn pc.

Maar goed ,wat is nu sterrenschot. Van kikkers en padden wordt alleen het achterlijf gegeten.Nadat de bunzing van een vrouwelijk kikker of pad heeft gegeten, braakt hij de eierstokken en het gelatine-achtige omhulsel van de onontwikkelde dril uit, en dat heet sterrenschot.Blijkbaar verteerd dat niet of zo !  Weet iemand dat!!!!!! ik hoor het graag!

Het lijkt wel of hij lacht!!!

Een paar dagen later ben ik weer gaan kijken of er weer wat in de kooi zat en tot mijn grote verbazing zat er weer een in.Waarschijnlijk de wederhelft!

Stinkt als een  bunzing.

Op de foto kunt u goed zien dat veel witte haren van zijn witte masker weg zijn, Dat komt doordat hij door de tralies heen gras heeft weg geplukt.

Bij gevaar heeft hij een afschrikmiddel, hij spuit vanuit zijn grote stink klier( muskus) vloeistof wel 50 cm naar achter.

Hij is familie van de marterachtige ,en buiten de periode van jongen krijgen leeft  hij solitair.

De paartijd is (rol tijd genoemd)  in maart t/m juni. Meestal  is er maar 1 nest per jaar en er worden dan tussen 3 en 8 jongen geboren. Draagtijd is 42 dagen.

De voortplanting verloopt wel heel bijzonder,

De paartijd van bunzingen loopt van maart tot en met mei. In deze periode gaat het mannetje actief op zoek naar vrouwtjes en kan hierbij grote afstanden afleggen. Als een mannetje een vrouwtje heeft gevonden kan het er heftig aan toe gaan.

Het mannetje pakt het vrouwtje bij de nek en kan haar uren lang heen en weer sleuren, tijdens dit gedrag probeert het vrouwtje zoveel mogelijk los te komen. Deze hardhandige manier van paren is een belangrijk onderdeel van het paargedrag, enkel op deze hardhandige manier wordt het vrouwtje vruchtbaar.

Als een vrouwtje zich na enkele uren stoeien, worstelen en soms zelfs overleven overgeeft doet zij zich als een gedood prooidier voor. Ze laat zich geheel slap door het mannetje meeslepen, waarna de paring plaatsvind

De bunzing komt alleen maar voor in Europa.

Vaste tijden.

Hij  houdt van vaste jaag tijden.Vanaf 21.00 uur t/m 23 uur en  van 2 uur tot 5 uur  in de nacht.En  hij heeft een wisselend territorium van 8 tot 1000 hectare.

Hij is meestal te vinden in een kleinschalig landschap, met veel beschutting. Zijn nest is te vinden in holen en rillen.

Verder worden ze niet ouder dan 6 jaar, in gevangenschap wel 14 jaar.Ze wegen(man) maximaal 1800 gram en (vrouw) maximaal 900 gram.

Zelf hebben ze maar weinig vijanden .De vacht is zo dik dat hij zelfs  ongevoelig is voor beten van  andere dieren.

Kooi leeg!!!

Toen ik bij de kooi aankwam dacht ik dat  de kooi leeg was.Maar in de kooi lag een 7 cm dikke laag gras  die had hij uit zijn omgeving geplukt door de tralies heen..Hij verschool zich onder een deken  van gras.Zijn hol is ook bedekt met gras,vandaar!!!!!!!

Na de fotosessie heb ik de bunzingen natuurlijk weer vrijgelaten. Iedereen is daar niet blij mee, zeker als hij je kippenhok even inspecteert. Dan overleven er maar weinig kippen dit bezoek!

Overigens, tijdens  het fotograferen  viel  hij  mij regelmatig  aan. Dan schrik  je  toch wel even. Het is een heel fel dier.Ik was blij dat  er tralies voorzaten.

 

Groet Cees

105 Comments

 1. MARIEKE
  Posted 3 november 2010 at 12:15 | Permalink

  Hoi Pap,

  Zo het ziet er deze week weer goed uit!! Floortje vond het wel een leuk beestje!!

  Groetjes!

 2. anne
  Posted 3 november 2010 at 13:10 | Permalink

  Goh Cees, wat maak je weer mooie plaatjes!
  Toch leuk om zo de plaatjes te mogen bekijken en mee te lezen.
  Op de foto lacht hij echt naar me, ik ga hem bewaren onder mijn foto’s komt vast nog wel een keer vanpas.
  groetjes Anne

 3. Loes
  Posted 4 november 2010 at 11:01 | Permalink

  Cees,wat een prachtig dier de bunzing,heb nog nooit zulke mooie foto’s gezien. Heb m’n vader vroeger horen foeteren als de voliere “bezocht”was maar dat het om zo”n mooi dier ging wist ik niet en hij lacht echt,kijk er nu heel anders tegenaan,dank je.
  Groet Loes

 4. Posted 16 november 2010 at 12:01 | Permalink

  Hallo Cees
  ik wist niet dat er in deze omgeving nog bunzings waren,
  de foto,s zijn geweldig mooi en gaan niet vervelen.
  groeten Riet en Tinus.

 5. Balm.G
  Posted 31 juli 2011 at 15:27 | Permalink

  In onze tuin in lelystad is een waterval en een vijver
  waarschijnlijk woont hij onder de waterval in een boomstronk.
  de buurvrouw heeft in haar tuin de bunzing gezien in juli 2011, en wij hebben hem/haar al eerder waargenomen.
  Nu weten we ook waarom we geen kleine kikkertjes meer zien. Wel hebben we veel salamanders.
  Wat een eetrestaurant voor de bunzing!

 6. Boeksnears
  Posted 11 september 2011 at 15:01 | Permalink

  Mooie foto’s. hier in Fryslân noemen we sterrenschot Murdespui. Murd = bunzing. spui=kots. Vroeger geloofden mensen dat dat spul uit de ruimte kwam vandaar de naam sterrenschot.

 7. Conny van der Steen
  Posted 20 mei 2013 at 18:32 | Permalink

  Beste Cees
  Zojuist weer een aangevreten eendje gevonden in mijn tuin. De zoveelste eend buiten een aantal kippen die ook aangevreten werden teruggevonden. Je begrijpt hopelijk dat ik het niet begrijp dat de bunzing beschermd is.
  Heb nog 1 eend en 2 kippen over en als deze er ook niet meer zijn zal ik noodgedwongen moeten stoppen met mijn hobby. Heel erg jammer!!
  Conny van der Steen
  Melissant (Zuid-Holland)

 8. Marielle
  Posted 20 juli 2013 at 18:58 | Permalink

  We hadden hem nog niet eerder in onze omgeving gezien, maar vandaag zagen we een aangereden Bunzing in Barendrecht langs en secundaire weg…Prachtig dier, jammer om hem dood te zien..

 9. bep brinkhof
  Posted 16 augustus 2013 at 20:09 | Permalink

  Afgelopen week liep hier ineens een bunzing in onze tuin.
  Het blijkt dat hij of zij het wel gezellig vindt in onze tuin. Maar wat ons zo verbaasd is: dat hij gewoon overdag rond wandeld.
  Omdat wij kippetjes hebben zijn wij niet zo blij met de bunzing.
  Kan u ons een tip geven hoe wij het dier het beste kunnen vangen. Misschien in een kooi en dan weer in hetbos loslaten?

  In afwachting verblijf ik,
  Bep Brinkhof.

 10. arnold verveer
  Posted 1 oktober 2013 at 10:50 | Permalink

  Hoi,

  Beste,
  Heb in 1 week 2 bunzingen gezien, n.m. in polder Alblasserwaard ter hoogte van Streefkerk en Oud Alblas, beide vanuit de auto omstreeks 6.30 naar mijn werk toe.
  Gelukkig niet aangereden, ze vlogen gelukkig de berm in nadat ze overstaken.
  Groet, Arnold Verveer.

 11. Naber
  Posted 25 december 2013 at 15:27 | Permalink

  Vandaag (overdag) een bunzing in onze tuin.
  Nog niet eerder voorgekomen. Prachtig beestje.

 12. Posted 30 maart 2014 at 08:37 | Permalink

  na het lezen over de leefwijze van de bunzing.denk ik dat bij mij in de groentetuin in een hol een bunzing woont er staat klaver in de buurt een gebied van ‘n paar m2 is afgevreten vermoedelijk voor in zijn hol!
  Graag reacties of dit klopt,of dat het hol van een ander dier is???

 13. harry damveld
  Posted 6 juli 2014 at 07:31 | Permalink

  Vanmorgen 05.00 uur wakker geworden van geschreeuw van, zoals later bleek, van een in doodsstrijd verkerende vogel. De vogel was het slachtoffer geworden van een bunzing. Recht onder ons slaapkamerraam in de tuin van de buren speelde zich dit tafereel af.
  Mijn vraag is komt dit vaker zo dicht bij de bewoning voor?

 14. Posted 6 juli 2014 at 08:30 | Permalink

  Ja,dit komt regelmatig voor, maar we merken er niet veel van.De bunzing gaat op pad in schemer/nacht om zijn prooi te zoeken.Er is mij een geval bekent dat zelfs vlak bij een woonhuis een nest van een bunzing zat. De eigenaar heeft niets gemerkt tot hij op de plek moest zijn waar het nest zat.De volgende dag was de familie bunzing vertrokken ze houden niet van dat hun plek ontdekt wordt.

 15. Sissy
  Posted 17 augustus 2014 at 13:55 | Permalink

  Zonet een bunzing gezien. We waren oude dakpannen achter in de tuin aan het opruimen. Het diertje verstopte zich eerst achter het tuinhuisje, maar kon daar niet verder. Even later kwam het tevoorschijn en verdween door onder de schutting door te kruipen.

 16. Sofie
  Posted 20 augustus 2014 at 13:02 | Permalink

  Vandaag rond lunchtijd scharrelde tussen afgevallen fruit , de vijver ,de wilde konijntjes en de duiven een bunzing . Was flink aan het rondsnuffelen en we konden hem op 8 meter afstand goed bekijken.
  Met de kijker zagen we dat hij/zij geëscorteerd werd door dikke brom vliegen .Wat tevens opviel waren , naar wat we vermoeden, de vele teken die rondondom oren en nek zaten. Minstens 30, helemaal blij leek hij niet te zijn met de vliegen en zijn gastheren. Mogelijk dat een verwonding of het contact met prooidieren aanleiding is voor deze ongenode gasten.
  Onze tuin ligt besloten tussen andere tuinen en aan rand van wijk met grasland buffer tussen ons en de snelweg. Egels , kijkers en een Havik en helaas ook de zwarte rat zijn eerder onze gasten geweest.

 17. Posted 21 augustus 2014 at 10:51 | Permalink

  Hallo Sofie,

  Dat er vliegen rondom de bunzing zou goed kunnen zeker als hij een een kadaver gevonden heeft die al een dag of langer oud was.Zijn vacht is dan in aanraking gekomen met kadaver en die neemt dan de geur mee waar vliegen op af komen.

  Cees

 18. cyriel corstiaensen
  Posted 9 september 2014 at 12:17 | Permalink

  We denken dat er misschien een bunzing bij ons in de tuin zit. Er zit een hol, dat behoorlijk diep is met een diameter van ongeveer 10 cm. We hebben het dier nog niet gezien en zien ook geen sporen. Er was een tijdje geleden ook zo’n hol maar dat hebben we toen dichtgegooid en nu zit er vlakbij weer een nieuw.Is een bunzing gevaarlijk voor een poes? En eet hij misschien vogels, want we zien wel erg weinig merels in de tuin dit jaar. Hoop van u te horen. Cyriel en Willemien uit Amersfoort

 19. Posted 9 september 2014 at 13:54 | Permalink

  Hallo Cyriel en Willemien,

  Stel dat het een bunzing zou zijn,dan is het mogelijk dat er minder merels in de tuin aanwezig.Deze vogels vinden het niet erg prettig om een bunzing in de buurt te hebben.De bunzing is in schemer en nacht op jacht. Als hij een vogel te pakken te pakken kan krijgen zal hij zeker niet laten.

  Van poes weet ik niet of hij die zal aanvallen, heb ik nog nooit een bericht van gekregen.

  gr Cees

 20. van de glint Betsy
  Posted 3 februari 2015 at 14:25 | Permalink

  er zat maandagochtend een bunzing bij ons in de schuur H ij had ruzie met onze kat het was een enorm
  gekrijs en door het gekrijs ging mijn man kijken wat er aan de hand was maar hij ging op de vlucht toen
  mijn man er bij kwam het stonk er verschrikkelijk en onze kat stinkt er nu nog na onze kat heeft een krab op zijn neus gehad en een klein wondje op zijn kop
  maar de bunzing hebben we niet meer gezien

  verschrikkelijk

 21. Jolande Krijgsman
  Posted 20 maart 2015 at 12:40 | Permalink

  ik vermoed een hol gevonden te hebben van een bunzing?. de ingang is 6cm doorsnee, en de diepte is minimaal 56cm. het hol zit verder onder een grote houtbult.
  ook ruikt t af en toe in de tuin naar een penetrante lucht.
  ik woon in friesland, sloot en vijver,weiland en bos in de buurt.ik heb een oude hond de snachts nogal eens aanslaat buiten, maar of dat hiermee te maken heeft???graag uw reactie, vr.gr. Jolande

 22. Peter van Stiphout
  Posted 3 mei 2015 at 09:54 | Permalink

  Ik doe wat onder zoek naar de marterachtigen, vooral de wezel,hermelijn,steenmarter en bunzing, ik heb nu een drachtig bunzingmoertje ontdekt die een nestje aan het maken is, ik heb er een cameraval op staan om de ontwikkelingen te monitoren. deze zijn te zien op You Tube, graag zou ik met mensen in contact willen komen die deze beestjes ook boeiend vinden.( liefsten in Noord Brabant)

 23. Ruud den Hoed
  Posted 12 juni 2015 at 10:32 | Permalink

  Hoogerheide. Vandaag een hol ontdekt van waarschijnlijk een bunzing. Mijn vrouw zag gisteren een “rat” door de tuin schieten, maar bij nadere bestudering op Safari is een bunzing waarschijnlijker.
  Het hol heb ik volgestort met 25 liter tuinaarde. Wie kan mij vertellen wat ik verder kan doen om het dier uit de tuin te houden?
  Ik heb een tuin met klapzand, het hol ligt op ca. 20 meter van het huis in een woonwijk met aan alle zijden tuinen.

 24. Wouter
  Posted 21 augustus 2015 at 15:37 | Permalink

  Vannacht een bunzing op de wildcamera vastgelegd. Was eigenlijk bedoeld voor een rat in de tuin. Tuin in jaren dertig wijk in Amersfoort. Nooit geweten dat bunzings in woonwijken voorkomen?!

 25. Posted 23 augustus 2015 at 12:51 | Permalink

  Gisteravond rond schemerdonker hoorde ik geluiden in de tuin. Ik zag een snelle donkere schim oversteken en dacht “dit ziet er niet uit als een kat” en ging op onderzoek uit. Ik hoorde een onbekend geluid alsof iets zo nu en dan zwaar (bijna met een hijg) ademde. Het klonk bijna als een dier met pijn en ik dacht nog aan de dierenambulance. Op een bepaalde plek rook ik een vieze lucht, alsof er ergens een dood dier lag. Met de zaklantaarn kreeg ik niks te zien en ik besloot bij daglicht weer te kijken.
  Als 1e vanochtend de tuin in en direct naar de plek (boven op een door klimop begroeide schutting) waar ik alweer geluid hoorde en keek recht in de schrandere oogjes en ‘t spitste donkere kopje van een bunzing die er vervolgens snel vandoor ging.

  Ik voel me wel vereerd met het bezoek van zo’n mooi beestje in mij wilde tuin.

  Jetske

 26. GvV
  Posted 10 september 2015 at 14:33 | Permalink

  Ik lag zojuist (16.00 uur) wat te sluimeren in mijn tuin met mijn hoofd op het dijkje dat onze afscheiding is tussen huis en doorgaande weg. Ik werd wakker van een grazend geluid. Ik keek voorzichtig op en zag een jonge bunzing op zo’n twee meter afstand van mij! Ik ben stil blijven zitten, hij baande zich een weg door het hoge gras en het leek alsof hij het gras at of in ieder geval afsneed met zijn tanden. Toen ik mijn Iphone voorzichtig pakte om een foto te maken, schoot ‘ie weg. Zou hij verdwaald zijn? Woont hij hier in ons dijkje?

 27. Albert
  Posted 22 december 2015 at 13:12 | Permalink

  Hallo,

  2 weken geleden is bij mijn buren een rover geweest.
  Deze heeft een hol gegraven en een gat in het gaas.
  Het slachtoffer was een duif (de enige) die in de volière zat.
  Het karkas was weg,kop was eraf.
  Nu dacht mijn buurman dat het een rat is geweest,ikzelf denk gelijk aan een bunzing,gezien de sporen.
  Zojuist ontdekte ik aan mijn kant,van zijn schuurt een grote berg modder,met 2 ingangen. Ingangen zijn redelijk groot.
  Dus ook echt iets voor een bunzing.
  We hebben zelf honden op het erf lopen en zelf geen last.
  Ikzelf denk,ondanks dat er eigenlijk niks meer te halen valt voor hem,dat hij er nog zit,aangezien de bult aarde groot is,n er dus een behoorlijk lange tunnel of ruimte gemaakt is.
  Lijkt mij niet dat dit voor 1 nachtje is.
  Hoe krijg ik hem weg?wil geen klem oid zetten,ben hem liever kwijt dan rijk,maar hij hoeft niet dood.

 28. Posted 26 december 2015 at 14:00 | Permalink

  Hallo Albert,

  Het lijkt veel op ,maar het is wel vreemd dat hij de kop heeft laten liggen dat is het eerste dat hij normaal eet. Maar in de natuur is niets vanzelfsprekend…..Soms zit er jaren een lang bunzing op iemands erf en merkt daar niets van. Overigens, er kunnen er meer in het nest zitten dat is zeker niet uitgesloten.
  Je kunt hem vangen met een vangkooi en dan 20 km verder uitzetten, stel dat je dit doet pas op ….bij het oppakken van de kooi bijt hij zich in het rond, dus dikke handschoenen is geen overbodige luxe
  Maar ik moet erbij vermelden dat dit verboden is om deze dieren te vangen vanwege de flora en fauna wet ,het is een beschermd dier.
  Hoeveel er in Nederland zijn is een grote vraag teken…
  Men weet het gewoon niet ,volgens de rattenvangers komen ze tegenwoordige weer regelmatig tegen………

  Groet Cees

 29. w bijlsma
  Posted 1 januari 2016 at 10:19 | Permalink

  hallo,

  gister avond (Oudjaarsavond) kwamen we rond 1 uur snachts thuis. wij wonen aan een doodlopend weggetje (in zwaagwesteinde Friesland) en zagen toen twee diertjes voor ons het weggetje in schieten. toen we ze recht voor de auto hadden konden we zien dat het twee bunzings waren. daarna gingen ze bij de buren de tuin in en hebben we de auto geparkeerd. meteen daarna ben ik er weer heen gelopen en tot mijn verbazing zag ik ze weer terug rennen. nu vraag ik me af of ze geschrokken zijn van al het vuurwerk of dat het twee mannetjes zijn die elkaar weg willen jagen?

  we zijn trouwens afgelopen zomer twee cavia’s kwijt geraakt een derde hebben we dood terug gevonden en de vierde vonden we nog levend terug maar die was zo gestrest dat ie daar ook aan overleed.

  we hebben ook nog kippen en een groot konijn. de kippen sluit ik iedere avond op maar het konijn zit in een grote ren zonder bodem. zou het konijn nu ook gevaarlijk worden?

  groet watze

 30. Danielle
  Posted 19 maart 2016 at 20:16 | Permalink

  Hoi
  Ik lees hier meerdere berichten uit Amersfoort, ik had :( 2 witte kwakertjes met 14 eieren en woensdag nacht is het mannetje verdwenen en vannacht het vrouwtje heb nu de eieren in een broedmachine gelegd. Ik vermoed het werk van een bunzing maar geen sporen en niks meer terug te vinden van de eenden, verder zat er een Brahma kip naast de eend en daar is niks mee ik heb het hok nu maar dicht s ‘avonds ben anders bang dat ik alles kwijt ben. Maar zou dit inderdaad het werk zijn van een bunzing?
  En waar in Amersfoort is ie gezien? Ik zit zelf in de wijk Schothorst.

 31. Posted 20 maart 2016 at 18:25 | Permalink

  Dag ,

  De verdwijning van de kwakertjes kan ook door een kat gedaan zijn,zelf ben ik 3 jaar geleden 7 eenden door een kat kwijt geraakt………..Als je niets gevonden hebt is dit een serieus optie.Een bunzing bijt altijd eerste kop eraf.Dus zoals je schrijft het hok altijd dicht doen.

  groet.

 32. Michel Sitsen
  Posted 14 mei 2016 at 11:06 | Permalink

  Vanmorgen om 10.30 uur ben ik aan het onkruid widden op het gras en hoor een konijn gillen. Achter ons tuinkasje zie ik het konijntje inderdaad half uit een hol. Ik verwacht dat het wegduikt naarmate ik dichterbij kom. Als ik op drie meter ben, schiet het konijntje weg en je raad het al: erachteraan komt het hoofd van een bunzing boven het gras! Helaas geen foto kunnen maken, maar een bijzonder unieke ontmoeting is het wel.
  Lottum, 14 mei 2016

  Groet,
  Michel Sitsen

 33. martin
  Posted 18 mei 2016 at 08:46 | Permalink

  hallo,

  het beste is het hol vol te laten lopen met veel water. op deze manier worden andere, leuke dieren wel beschermd. als je snachts eens rond rijdt, kom je er achter dat er overal bunzingen zitten, het is een plaag. hier alle kippen en duiven opgegeten dus bescherm ik mijn dieren. op vele plaatsen wordt hij gelukkig al afgeschoten. kortom, houdt u van de natuur dan is het goed dit soort ongedierte ‘in stand’ te houden en is het helemaal niet erg dat er wat minder worden. dit geldt tevens voor eksters, die roven alle nesten leeg en pakken jonge vogels. even een paar jaar late nmerken dat ze niet gewenst zijn in woonbuurten is echt geen schande…
  groet, natuurliefhebber.

 34. Mieke Rovers
  Posted 24 juni 2016 at 09:00 | Permalink

  Gisteravond hond uitgelaten: reuze gegil op de parkeerplaats.2 kleine en 1 grote vermoedelijk bunzingen. 1 kleintje probeerde tegen mijn broekspijp omhoog te klimmen en ze wilden graag mee naar binnen, hetgeen ik ternauwernood kon voorkomen.
  Ik woon in een stedelijke gebied met vossen, een bever en het nodig waterwild.
  Zo komt de natuur heel dichtbij!
  Groet Mieke uit Lelystad

 35. Posted 26 juni 2016 at 09:05 | Permalink

  Dag Mieke,

  Inderdaad natuur dichtbij,je ziet steeds meer dat de bunzing richting de dorpen en steden komen.Jonge bunzingen zijn totaal onwetend en van geen gevaar bewust.Terwijl de volwassen bunzing erg schuw is.Waarschijnlijk waren ze voor het eerst op jacht en ze maken dan veel kilometers in 1 nacht. Zelf heb ik het ook meegemaakt dat er een jonge bunzing aankwam lopen en zo over mijn schoenen liep en zijn pad vervolgde,geen enkele angst kende het het jong.

  Groet Cees van der Starre

 36. Niels van Dijk
  Posted 29 juni 2016 at 10:22 | Permalink

  Gisteren een bunzing gespot op de Abraham Kuyperlaan. De bunzing was nog jong en kon eigenlijk de stoeprand niet opkomen. Dus liep die langs de stoeprand naar de bergketen. Waarschijnlijk is het familie van degene die vorig jaar 8 kippen (zijdehoenders) van mij heeft gedood en 2 konijnen. Toch een spijtig moment, als je het hok vol bloed en veren vindt in de ochtend met 2 onthoofde konijnen. Marters zijn echt ongedierte, maar bestrijden heeft weinig zin, omdat het territorium onmiddellijk door een ander wordt overgenomen. Het is hier echt een plaag. Dierverblijven op de bodem voorzien met dunmazig gaas en hokken ‘s nachts afsluiten is het enige dat helpt. Wel jammer dat de kippen niet meer vrij in de tuin kunnen scharrelen.

 37. Posted 29 juni 2016 at 17:33 | Permalink

  Dat is zeker,ik heb ook kippen, het hok heb ik hoger geplaatst en fijn gaas genomen.Je wilt niet dat kippen opgegeten worden door wat voor roof dier dan ook.Maar het is al van alle tijden, ik heb verhalen gelezen van honderden jaren geleden en daar klaagde men er ook al over. En maakte toen ook al vallen om ze te vangen.En misschien een doekje voor het bloeden, ze horen natuurlijk wel bij het hele ecosysteem,ze ruimen ook veel dode dieren op, wij zien dat niet altijd maar het gebeurd volop.

  Groet C van der Starre

 38. Posted 14 juli 2016 at 18:46 | Permalink

  (foto jong)

  Beste buren van de Singelweg, deze knuffel van  20 cm vond ik gister achter in de tuin.
  Het huilde in het gras als een babyzeehond op het wad, maar dan wat zachter.

  Ik was op zoek gegaan naar een dier dat een groot gat onder onze klimop gegraven had.
  Daar waren takken doorgeknaagd en dikke hommels kropen kriskras over de aarde.
  Op de tegels resten raat met traag bewegende jonge hommeltjes op zoek naar honing.
  Ook dit jong zocht net zo aandoenlijk naar diezelfde honing gekregen van zijn ouders ? …
  Traag genoeg om een foto te maken voor het in het struweel verdween.

  Een bunzingjong zei Wridzer, handschoenen aan als je het wilt oppakken.

  Ik keek eerst eens op internet:
  http://www.natuur-natuurlijk.nl/de-bunzing-mustela-putorius/#comments
  …Zoals gezegd het is een felle rover en wat eet hij zo al? Het is een echte vleeseter en zijn menu is veelzijdig. Kikkers, muizen, ratten, muskusratten, konijn, mollen, regenwormen, eieren, en een lekker kippetje is ook niet te versmaden. Zijn prooi bijt hij volgens een vast patroon dood, muis in de kop, konijn in de neus, bij de fazant bijt hij zijn nek eraf, en bij de kikker bijt hij in de nek. Volgens mij moet je bij een kikker goed zoeken waar zijn nek zit!! … Hij heeft een wisselend territorium van 8 tot 1000 hectare. En hij houdt van vaste jaag tijden. Vanaf 21.00 uur t/m 23 uur en van 2 uur tot 5 uur in de nacht.
  Dat laatste komt overeen met het ongewone kabaal van eksters gistermorgen vroeg rond het huis.

  Daarna sloop ik weer naar de tuin en hoorde het zelfde gehuil nog in de struiken, ik boog wat takken opzij om het jong nog eens in de blauwgrijze ogen te zien, maar het gehuil werd heftig geblaas, sterker dan van een kat en ik boog snel terug… want ik had geen handschoenen aan.

  Vanwege die 8 tot 1000 hectare doe ik dit berichtje nu maar bij jullie in de bus want:

  Buur, pas op je kippen !

  Jan Buwalda, Singelweg 4, 14 juli 2015

 39. Peter Boots
  Posted 26 augustus 2016 at 20:33 | Permalink

  Vanmorgen viel mijn hond een bunzing aan bij het kippenschuurtje. Harde schreeuw van de bunzing en direct een vreselijke stank. Hond stopte nadat ik hem dat had gezegd Daarna bunzing niet meer gezien. Heb wel regelmatig onverklaarbare ‘holen’ in de paardenmesthoop. Kan dat ook van de bunzing zijn? hoor graag van u.

 40. Posted 4 september 2016 at 15:10 | Permalink

  Vermoedelijk is de bunzing op zoek naar voedsel zoals insecten en wat goed mogelijk is naar muizen en graaft hij dan in de mest.Het is een alleseter.
  gr van der Starre

 41. Mevr. te Hasseloo
  Posted 6 september 2016 at 07:53 | Permalink

  Heb zoeven in de tuin een bunzing gezien. Ik heb 2 ganzen. Is de bunzing gevaarlijk voor ganzen?

  Groet Hennie te Hasseloo

 42. Posted 6 september 2016 at 15:41 | Permalink

  Dag Mevr,

  Als het grootte ganzen zijn denk ik dat het wel meevalt,maar bij een bunzing weet je het maar nooit .Garantie tot aan de deur.Zelf heb ik nog nooit gehoord dat dit is gebeurt.

  gr C van der Starre

 43. Korian Luykx
  Posted 22 september 2016 at 19:37 | Permalink

  Vanochtend rond 11u een forse bunzing in m’n achtertuin zien scharrelen. Ik woon aan de rand van de Merenwijk in Leiden, in een tussenwoning aan een sloot. Vermoedelijk at de bunzing van m’n kikkers en padden, mijn helpers tegen de vele naaktslakken. At de bunzing die maar…

 44. kimberly
  Posted 15 oktober 2016 at 19:42 | Permalink

  goedendag,

  wij hebben een er aantal in koudekerk ad rijn. meldingen van doodgebeten kippen blijven maar komen. Niet leuk.
  wat kunnen we er aan doen?

 45. Posted 16 oktober 2016 at 13:02 | Permalink

  Goedendag,

  Helaas is er niet veel aan te doen ze zijn wettelijk beschermd.Je zou ze kunnen kunnen vangen met een niet niet dodelijke vangkooi (maar dat mag ook niet) en dan 80 km verderop uitzetten……De kippen in goed afgesloten hok houden maar dat je weet je natuurlijk al.Verder heb ik ook geen oplossing.

  Groet van der Starre

 46. Annika Dijcks
  Posted 8 november 2016 at 19:23 | Permalink

  Tijdens een ‘wildonderzoek’ van de zoogdierenvereniging is een bunzing in onze tuin op de foto vastgelegd. Een totale verrassing dat er in onze tuin in het stadshart van Amersfoort een bunzing huist. Nu lijkt het erop dat de bunzing zich op een zoldertje van onze aanbouw verschanst. Kan dat? Het gekke is dat we regelmatig iets horen scharrelen maar wij dachten altijd dat het dikke muizen waren. Als het kan dat daar een bunzing woont, is dat dan gevaarlijk voor de bedrading die daar loopt?

 47. Posted 9 november 2016 at 13:52 | Permalink

  Hallo Annika,

  De mogelijkheid is niet uitgesloten ,ik heb het wel meer gehoord. Maar een bunzing in je huis moet je niet willen. Op een gegeven moment gaat het stinken in je huis en als de familie gaat uitbreiden is leiden in last. Enige idee hoe hij op de zolder kan komen…Kijk rondom het huis of er ergens een gat zit waar hij in kan gaan. Zet daar een niet dodende kooi neer met wat vlees,kippenvlees afval of een ei. Stel dat hij in de kooi zit dan breng hem dan 10-15 km verderop in de polder. Let op met los laten dat hij je niet aanvalt hij kan lelijk bijten.Over de bedrading weet ik niet of ze daar aan knabbelen maar ik sluit het ook niet uit.

  Ik hoor graag hoe het is afgelopen!

  Groet van de Starre

 48. Lidia
  Posted 23 november 2016 at 21:01 | Permalink

  Hier ook Amersfoort, begin soesterkwartier aan de kant van het Eemplein. Vannacht wakker geworden van keihard piepende cavia’s die in buitenverblijf (met warmte lamp) zitten in de tuin. Na drie harde gillen hield het op en omdat ik super duf en moe was natuurlijk, dacht ik aan een kat waarvan ze schrokken of dachten dat ze eten kregen (dan piepen ze ook enorm bij mij). Kortom, heb ff uit het raam de tuin in gekeken gekeken, zag niks en toen weer naar bed. Vanmorgen ravage. Enorme berg zand voor het hok. Hok stond op aantal tegels die liepen tot de rand. Tegels verzakt en tot groot verdriet …bloed op de twee plekken waar de cavia’s altijd zitten. Onder de lamp en in het nachthok en langs de trappetjes bloed en nergens mijn lieve beestjes te bekennen. Hok opzij en onder de tegels waar geen pootjes op stonden waren enorme gaten/gangen gegraven om alles te laten verzakken. Zo kon hij er uiteindelijk in. Geniaal van zo’n beest, helaas.

  En nu we erover na denken…twee weken terug hielden de kippen opeens op met eieren leggen. Ze waren van de één op andere dag doodsbang, kwamen het nachthok niet meer uit, overal veren. Dacht dat ze in de rui waren (zijn ze wel vaker op raar tijdstip) of erg waren geschrokken van een kat of een hond die op bezoek was. Lees nu ook dat bunzings en steenmarters gek op eieren zijn. En we hebben ook een paar keer een enorm sterke pisgeur geroken, dachten katten.

  Wat een verdriet hier in huis om onze beestjes die al 6 jaar bij ons woonden.

  Nu met dakpannen het nachthok van de kippen beschermd. Niet leuk om in angst te leven dat de kippen de volgende zullen zijn of dat we eigenlijk geen diertjes meer in de tuin kunnen hebben.

 49. Harry
  Posted 21 februari 2017 at 19:58 | Permalink

  Ben in de afgelopen week al 4 kippen armer geworden . De vierde is overdag tussen 14.30 en 17.00 te pakken genomen . Deze bunzing jaagt dus overdag ook . Hij moet dus vlakbij in de buurt zitten . Nu nog even vangen .

 50. Frank
  Posted 16 maart 2017 at 23:44 | Permalink

  Stond net buiten in de deuropening komt er zo een bunzing over straat lopen om 2330 . Nou is wild in de achterhoek niet zo bijzonder ook bunzings niet maar dit was op 10 meter afstand mijn kat stond naast mij en de bunzing keek ons aan en was niet bang draaide rustig om en ging zijn weg. 4 jaar geleden stond ik snachts oog in oog met een wolf en heb ook al eens gehad dat een vos tijdens een nachtelijke bbq bedelde om vlees en uit mijn hand at. Hij greep en beet me ook in mijn vinger erg pijnlijk

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *