DE BUNZING. (Mustela putorius)

DE BUNZING

Je hoort ze niet, je ziet ze niet, ze zwemmen, ze duiken, ze moorden, en ze kunnen erg stinken, ze zijn zeer behendig, ze zijn schuw, ze lopen kilometers om hun prooi te vangen.Het zijn schemer/nachtdieren daarom  is het een beetje  een onbekend dier. De Bunzing (Mustela putorius) of te wel de stinkende marter!

Kraaienkooi.

Ergens in Reeuwijk  in de polder kwam ik een kraaienkooi tegen, waarin een bunzing terecht gekomen was. Zelden kom je zo’n buitenkansje  tegen om zo dichtbij foto’s te maken.(overigens,het is een kooi die toegestaan is, deze kooi dood geen dieren). In 2008  was het jaar van de Bunzing.Men probeert in kaart te krijgen hoeveel bunzingen er in Nederland zijn, en dat valt niet mee.

Het is een schemer/nachtdier  dus moet je op zoek naar sporen.En je  bent afhankelijk via seintjes uit de gebieden.Men heeft geen idee hoeveel bunzingen er in Nederland zijn. Nu nog steeds niet anno 2010.  De jacht op de bunzing is sinds 1987 verboden.Ze staan op de lijst van beschermde dieren.Waar niet iedereen blij mee is!!!!!!De meeste bunzings die je waarneemt zijn dood, verkeer slachtoffers.

Ervaring!

Heeft u wel eens een Bunzing  in de natuur gezien!! En  heeft U ervaringen met de bunzing zoals een leeggeroofd kippenhok  of zo!!!!!!! Ik hoor het graag!

Vleeseter.

Zoals gezegd het is een  felle rover  en wat eet hij zo al?Het is een echte vleeseter en zijn menu is veelzijdig. Kikkers, muizen, ratten, muskusratten, konijn, mollen, regenwormen, eieren, en een lekker kippetje is ook niet te versmaden. Zijn prooi bijt hij volgens een vast patroon dood, muis in de kop, konijn in de neus, bij de fazant bijt hij zijn nek eraf, en bij de kikker bijt hij  in de nek.Volgens mij moet je bij een kikker goed zoeken waar zijn nek zit!!

Bijzonder.

U zult wel denken wat is dit nu voor een foto! Dit is Sterrenschot.

Ooit heb ik zelf een keer deze foto gemaakt, maar hij is nergens terug te vinden in de pc ,een mens zoekt wat af in zijn pc.

Maar goed ,wat is nu sterrenschot. Van kikkers en padden wordt alleen het achterlijf gegeten.Nadat de bunzing van een vrouwelijk kikker of pad heeft gegeten, braakt hij de eierstokken en het gelatine-achtige omhulsel van de onontwikkelde dril uit, en dat heet sterrenschot.Blijkbaar verteerd dat niet of zo !  Weet iemand dat!!!!!! ik hoor het graag!

Het lijkt wel of hij lacht!!!

Een paar dagen later ben ik weer gaan kijken of er weer wat in de kooi zat en tot mijn grote verbazing zat er weer een in.Waarschijnlijk de wederhelft!

Stinkt als een  bunzing.

Op de foto kunt u goed zien dat veel witte haren van zijn witte masker weg zijn, Dat komt doordat hij door de tralies heen gras heeft weg geplukt.

Bij gevaar heeft hij een afschrikmiddel, hij spuit vanuit zijn grote stink klier( muskus) vloeistof wel 50 cm naar achter.

Hij is familie van de marterachtige ,en buiten de periode van jongen krijgen leeft  hij solitair.

De paartijd is (rol tijd genoemd)  in maart t/m juni. Meestal  is er maar 1 nest per jaar en er worden dan tussen 3 en 8 jongen geboren. Draagtijd is 42 dagen.

De voortplanting verloopt wel heel bijzonder,

De paartijd van bunzingen loopt van maart tot en met mei. In deze periode gaat het mannetje actief op zoek naar vrouwtjes en kan hierbij grote afstanden afleggen. Als een mannetje een vrouwtje heeft gevonden kan het er heftig aan toe gaan.

Het mannetje pakt het vrouwtje bij de nek en kan haar uren lang heen en weer sleuren, tijdens dit gedrag probeert het vrouwtje zoveel mogelijk los te komen. Deze hardhandige manier van paren is een belangrijk onderdeel van het paargedrag, enkel op deze hardhandige manier wordt het vrouwtje vruchtbaar.

Als een vrouwtje zich na enkele uren stoeien, worstelen en soms zelfs overleven overgeeft doet zij zich als een gedood prooidier voor. Ze laat zich geheel slap door het mannetje meeslepen, waarna de paring plaatsvind

De bunzing komt alleen maar voor in Europa.

Vaste tijden.

Hij  houdt van vaste jaag tijden.Vanaf 21.00 uur t/m 23 uur en  van 2 uur tot 5 uur  in de nacht.En  hij heeft een wisselend territorium van 8 tot 1000 hectare.

Hij is meestal te vinden in een kleinschalig landschap, met veel beschutting. Zijn nest is te vinden in holen en rillen.

Verder worden ze niet ouder dan 6 jaar, in gevangenschap wel 14 jaar.Ze wegen(man) maximaal 1800 gram en (vrouw) maximaal 900 gram.

Zelf hebben ze maar weinig vijanden .De vacht is zo dik dat hij zelfs  ongevoelig is voor beten van  andere dieren.

Kooi leeg!!!

Toen ik bij de kooi aankwam dacht ik dat  de kooi leeg was.Maar in de kooi lag een 7 cm dikke laag gras  die had hij uit zijn omgeving geplukt door de tralies heen..Hij verschool zich onder een deken  van gras.Zijn hol is ook bedekt met gras,vandaar!!!!!!!

Na de fotosessie heb ik de bunzingen natuurlijk weer vrijgelaten. Iedereen is daar niet blij mee, zeker als hij je kippenhok even inspecteert. Dan overleven er maar weinig kippen dit bezoek!

Overigens, tijdens  het fotograferen  viel  hij  mij regelmatig  aan. Dan schrik  je  toch wel even. Het is een heel fel dier.Ik was blij dat  er tralies voorzaten.

 

Groet Cees

105 Comments

 1. Hermine Essink
  Posted 25 mei 2017 at 19:55 | Permalink

  Ik woon in het buitengebied ten noorden van Varsseveld. Ons huis/tuin ligt in de ecologische verbindingszone van de Bovenslinge. Achter ons huis hebben we in ons eigen bosje een wildcamera opgehangen sinds ongeveer drie jaar geleden. Regelmatig komen wij foto’s tegen van een bunzing, waarschijnlijk steeds dezelfde. De foto’s zijn altijd rond drie uur ‘s nachts gemaakt.

 2. Posted 28 mei 2017 at 09:24 | Permalink

  Veel dieren heb een vast jachtpatroon en lopen vaak hetzelfde rondje zeker als steeds voedsel te vinden is.

 3. Geert-Jan de Gooijer
  Posted 3 juli 2017 at 22:14 | Permalink

  Vanavond een jonge bunzing onder de kruipruimte van ons huis “gered”. Zat te piepen waardoor we wisten dat er wat zat. Midden in Lelystad in de Tjalk. Op gehaald door de dierenambulance.

 4. Marleen Koole
  Posted 4 juli 2017 at 17:58 | Permalink

  Vanmiddag drie bunzingjongen gezien in de wijk Poelgeest (woonwijk bij de Polders Poelgeest in Oegstgeest). Ze liepen op het fietspad naast een rietkraag met water. Nog net eentje op de foto kunnen zetten! Ze gingen eerst terug in het riet maar kwamen er nieuwsgierig weer uit! Nooit eerder gezien!

 5. Mees van der Starre
  Posted 6 juli 2017 at 22:07 | Permalink

  Vandaag wandelend om 18.00 uur met de hond op de “oude” spoordijk in Veghel, de Bunders, sprong mijn hond ineens verschrikt vooruit. Ik zag een bunzing even kort achter hem aanzitten.
  Toen ik ging kijken verschool de bunzing zich tussen de bramen en ging het taluut af. Helaas was de bunzing niet meer op de foto te krijgen doordat hij zich verschool. Nooit geweten dat ze hier op de spoordijk voorkomen.

 6. Posted 7 juli 2017 at 08:37 | Permalink

  Hallo Mees van de Starre,

  Je heb de zelfde achternaam als ik, leuk. Waar je de bunzing hebt waargenomen dat zijn bij uitstek de plaatsen waar ze regelmatig gezien worden, het is er meestal rustig een dicht begroeit en oude kades aan het eind van weidelanden, percelen waar nauwelijks iemand komt is hun domein.Vandaar beginnen ze met hun voedsel strooptochten.

  Groet Cees

 7. Jan van Driel
  Posted 9 juli 2017 at 00:02 | Permalink

  eergisternacht heeft een bunzing ons kippenhok geruimd . aan de manier van slachting was het herkenbaar dat het een bunzing betrof , doogebeten bij de nek en de hoofden aangevreten . de haan was meegenomen naar de beschutte weidekant en onder de struiken was daar lekker gesmikkeld . plaats : Zutphen – Emmerikseweg 25 buitengebied van toldijk in de achterhoek. de bunzingen worden in de omgeving vaak gezien.

 8. Posted 9 juli 2017 at 09:06 | Permalink

  Hallo heer van Driel,

  Spijtig te moeten horen dat Uw kippen en haan gedood zijn door de bunzing.Als U nog kippen wilt blijven houden dan zult U helaas aardig moeten investeren in Uw kippenhok.De bunzing weet nu de plek te vinden en komt gegarandeerd helaas een keer terug.

  Groet Cees

 9. Gijs de Vocht
  Posted 10 juli 2017 at 05:13 | Permalink

  Vandaag in de nacht van 09 op 10 juli zijn mijn 11 kippen en jonge sierkippen aangevallen door enkele bunzings. Mijn zeer felle reuzenhaan van bijna 70 cm is hem zelfs gesmeerd. Woon op middegaal 18a in Veghel op de rand van een natuurgebied en het sportpark. Ware slachting heeft er plaats gevonden. gewoon absurd voor woorden. Wat te doen ??? Gijs de Vocht.

 10. Posted 10 juli 2017 at 17:02 | Permalink

  Hallo Gijs,

  Het is altijd vreselijk balen als je kippenhok leeggeroofd wordt door bunzingen en dat je kippen worden dood gemaakt. Maar helaas er is niets aan te doen.Wat U wel kan doen is een klein mazig gaas kopen en daar het kippenhok mee afdichten.Let wel…. het gaas moet ook wel een stuk 30 -50 cm in de grond gegraven worden, het zijn goede gravers die bunzings.En alle denkbare gaten in het hok afdichten.Meer kan ik ook niet adviseren.

  Groet Cees

 11. Willem Pluym
  Posted 15 juli 2017 at 12:37 | Permalink

  Cees,

  Maandag 10 juli zagen wij (mijn vrouw, mijn jongste dochter en ik) vanuit de auto om 9.30 uur op de Zuiderlingedijk tussen Spijk en Heukelum 3 jonge bunzings. Mijn dochter stopte de auto en wij zagen de dieren een paar meter van ons af in de koplampen van de auto met elkaar spelen. Toen verdwenen zij.

 12. Margriet
  Posted 7 augustus 2017 at 16:08 | Permalink

  Beste Cees, ik denk dat wij ook last hebben van een bunzing in ons kippenhok. Hij komt rond 03.00 s’nachts, ik ben een paar x wakker geworden van gegil van een kip. Hij vreet de kop eraf, vaak ook naar het borstbeen. De achterkant laat hij meestal liggen. Er gaan nu kippen bovenop de ren slapen, maar dat lijkt me niet veilig? Is het normaal dat er telkens 1 kip wordt gepakt? Ik lees hier over massaslachting maar dat is bij ons niet.

 13. Posted 15 augustus 2017 at 10:31 | Permalink

  Hallo Margriet,

  Heel vervelend dat er steeds een bunzing lang komt en je kippen dood,mogelijk is het nog een jonge bunzing die nog niet niet zoveel paniek zaait. Als het mogelijk is kunnen de kippen maar beter in een heel goed afgesloten nachthok geplaatst worden anders dan raak je die ook nog kwijt.Weet wel…. het moet echt goed afgesloten worden het zijn kunstenaars om ergens binnen te komen.De bunzing weet nu waar het kippenhok is en komen helaas altijd weer een keer terug.

  Groet Cees

 14. ruurd
  Posted 8 oktober 2017 at 22:24 | Permalink

  Vandaag een gevangen, na dat vorige week een konijn van mij was “vermoord”, heb hem 8 km verder in een natuurgebied weer uitgezet. Hij is gevangen op een volkstuin complex in de bebouwde kom. (heb een foto en kort filmpje)

 15. Posted 9 oktober 2017 at 09:21 | Permalink

  Dag Ruurd,

  Bedankt dat je de bunzing hebt laten leven en weer hebt uitgezet.Ik weet dat heel wat mensen hierover kromme tenen zouden krijgen, maar er is al zoveel aan dieren en planten in Nederland verdwenen maar daar wordt niet bij stilgestaan.Nogmaals bedankt.

  Groet Cees

 16. Oostrom
  Posted 27 oktober 2017 at 15:48 | Permalink

  We dachten dat er een marter in de tussenvloer van onze schuur zat. Regelmatig gerommel gehoord. Vanmiddag ben ik achtergekomen dat het een bunzing is. Ik zag hem van onder het dak komen. Hij bleef stilstaan om te kijken wat ik ga doen. Mooi beest. Maar omdat het vreselijk stinkt wil ik hem vangen. Hoe ver km moet ik hem vrijlaten zodat hij niet terugkomt?

 17. Posted 29 oktober 2017 at 10:11 | Permalink

  Hallo Jolante,

  Ja, een lastige vraag,een bunzing heeft een groot gebied van diverse km waarin hij jaagt, het blijft lastig om te zeggen of hij de weg terug kan vinden.Je kunt hem op misschien 15 -20 km verderop uitzetten,daar zal hij wel weer een stekje vinden.Maar hoe wil je hem vangen…….Pas op met vangen het is echt wild dier die je flink kan bijten als hij in het nauw gedreven is.

  Groet Cees

 18. Jouke Huisman
  Posted 14 december 2017 at 08:24 | Permalink

  Hallo Cees,
  Ik heb afgelopen dinsdagavond een bunzing op bezoek gehad in mijn tuin. Voor de registratie: Leiderdorp, Zuid Holland.
  Ondanks dat het een schitterend gezicht was, ben ik er niet zo blij mee. Ik heb namelijk een schuur met 11 cavia’s en 2 dwergkonijnen.
  Klopt het echt dat het geen klimmers zijn? Mijn tuin is namelijk omheind met een ongeveer 2 meter hoge schutting. Er zitten 2 kijkgaten in voor de kitten. Daar ging hij weer door naar buiten. Als ik die gaten dichtmaak, zou het dan nog waarschijnlijk zijn dat hij de tuin inkomt?
  Uiteraard ga ik mijn schuur iets beter beschermen. In de wintermaanden zit de deur sowieso helemaal dicht snachts, maar als het mooi weer is heb ik graag de bovendeur open. Die ga ik alfsluiten met nertsengaas. Dat zal hem wel tegenhouden, hoop ik.

 19. Posted 15 december 2017 at 11:00 | Permalink

  Hallo Jouke,

  Het is knap vervelend als de bunzing even bij je langs komt,hopelijk heeft hij geen dieren dood gemaakt..Op je vraag of het een klimmer is moet ik je teleur stellen dat is hij namelijk wel.
  Maar of hij omhoog klimt bij een 2 meter hoge schutting lijkt mij wel onwaarschijnlijk,die 2 gaten voor de katten is natuurlijk wel een probleem,door die dicht te maken zal het probleem wel opgelost zijn.Kijk voor de zekerheid nog even langs de schuttingen of ergens een gat zit.

  Groet Cees

 20. Rook
  Posted 24 december 2017 at 10:52 | Permalink

  Vannacht 24/12/17 door mijn kat gevangen in de buurt een gewone wijk in het centrum van Sliedrecht.
  Nu eksters erbij. Wat een toestand.
  Ga hem zo begraven.

  Vr.gr.
  Marijke

 21. Posted 25 december 2017 at 10:07 | Permalink

  Hallo Marijke,

  Bedankt voor de melding, ik heb nog niet eerder gehoord dat een kat een bunzing ving.Het is zeker een een grote kat.!

  Groet Cees

 22. aalten
  Posted 12 januari 2018 at 22:26 | Permalink

  van middag rond 1700u ik zit in kamer kijk naar buiten n zie tot mn verbazing n ulk oftewel bunzing langs mn vijver lopen hij drink wat n loopt achter tuin in ik denk dat hij bivakkeert onder takken stapel . mn hond viszla draadhaar ging even later naar buiten n liep echt te snuffelen hij rook hem .verder niets dus ik vind het best apart bunzing in de tuin. ik heb wel het idee dat het terrein min of meer afgebakend is ik ruik nl n apart luchtje dacht eerst kattenpis maar denk dat het de spray van de bunzing is. al eerder geroken maar iedere keer katten uit de buurt de schuld gegeven. ik woon in buiten wijk lochem wel drukke straten in de buurt k niet dat ik hem een dezer dagen aangereden terug zie. fijne avond

 23. Anuschka
  Posted 13 februari 2018 at 20:17 | Permalink

  Gisteren kwam mijn moeder die in Ede woont bij haar kippenhok en er bleken 7 van de 10 kippen verdwenen te zijn. Er is geen bloedbad aangetroffen en ook geen schade aan t gaas. Zou t een bunzing kunnen zijn?

 24. Posted 14 februari 2018 at 09:52 | Permalink

  Hallo Anuschka,

  Dat is een probleempje,geen bloed,geen veren, geen schade aan het gaas,dan sluit ik een bunzing uit. Mogelijk zijn de kippen gestolen….. ik weet natuurlijk niet of het kippenhok op slot zit en of het bijzondere kippen zijn,dan zou het zo maar kunnen.Verder heb ik er ook geen antwoord op.Jammer.

  Groet Cees

 25. Andre
  Posted 23 februari 2018 at 11:39 | Permalink

  Vanmorge een aangreden bunzing gevonden. Nog geheel gaaf. Wat er mee te doen?

 26. Posted 25 februari 2018 at 09:11 | Permalink

  Hallo Andre,

  Als U het leuk vindt kunt U hem op laten zetten! En als U dat niet ziet zitten is begraven een optie of verpakt in de vuilnisbak gooien.Misschien zijn er mensen in U omgeving die een bunzing graag willen hebben.

  Groet Cees

 27. Posted 28 februari 2018 at 23:31 | Permalink

  In korte tijd kippen en Hanen gedood in de ren ook in het kippenhok, ze worden aan de borst in fladder gescheurd, niet fijn meer, nieuwe kippen nog geen jaar oud en ze liggen de volgende morgen weer dood, Wat kan ik doen dat ze mijn kippen en Haan niet meer doden? Ik woon in bosrijke omgeving!

 28. Posted 2 maart 2018 at 16:56 | Permalink

  Hallo Veronica,

  Ja,het blijft een lastig verhaal, het is heel vervelend als je dieren zo worden afgeslacht
  Het enige wat ik kan adviseren is je kippenhok goed beschermen door middel van dubbeltjesgaas te plaatsen ipv van gewoon gaas.Tevens rondom het hok en ook in het hok gaas aanbrengen in de grond. Zodat ze geen gat kunnen graven waardoor ze alsnog naar binnen kunnen komen.En even kijken of er nog meer gaten in het hok aanwezig zijn en die dicht maken. Veel succes.

  Groet Cees

 29. reimus
  Posted 2 april 2018 at 20:43 | Permalink

  Zojuist gezien in Reeuwijk Reeuwijkerhout: een drietal bunzings, precies zoals die op jouw foto, in hetzelfde gebied. Ik zag ze toen ze een fietspad overstaken.

 30. Posted 3 april 2018 at 08:00 | Permalink

  Dag Reimus,

  Bedankt voor de melding, er zijn in Nederland toch veel meer bunzingen dan wordt aangenomen.

  Groet Cees

 31. l verbiest
  Posted 18 mei 2018 at 08:07 | Permalink

  vannacht wakker geworden van lawaai in het kippen hok gelijk gaan kijken marter aan het werk beet net tweede kip dood in de snelheid te zien een bunzing was geheel bruin balen

  bergse plaat Bergen op Zoom

  vr gr Ludi Verbiest

 32. Lenie
  Posted 18 mei 2018 at 21:18 | Permalink

  Afgelopen nacht om ong. 2.00 uur een bunzing in mijn tuin gezien. Waarschijnlijk heeft mijn man 2 jaar geleden overdag een bunzing in de tuin gezien, maar hij had hem niet zo goed gezien en dacht dat het een boommarter of steenmarter was.

 33. Marjolein
  Posted 2 juli 2018 at 09:35 | Permalink

  hallo, ik zie regelmatig levende bunzingen hier lopen in de schemer of vroege ochtend, vanochtend heb ik helaas een dood vrouwtje gevonden langs de weg, nog zogende.. er liggen dus nu ergens baby bunzinkjes te verhongeren en zou ze graag vinden voor t te laat is :( ik woon in harlingen, de bunzingen zitten tussen kimswerd en harlingen en laatst ook gezien in de woonwijk

 34. Feije Merkus
  Posted 19 juli 2018 at 11:35 | Permalink

  Gaas alleen 50 cm omlaag ingraven is soms nog niet genoeg. Ook ratten lopen tot he gaas en gaan dan recht omlaag graven tot ze er onder door kunnen. Ik graaf ongeveer 20 cm omlaag en de rest van het gaas zet ik 30 cm van de kooi af haaks om en bedek ik op 20 cm diepte met grond. Tot nu toe nog geen rat of andere jager was zo slim daar weer onder door te graven! Niet verder vertellen, svp, ratten schijnen wel slim te zijn. Let ook op de hoekpunten van de ren/kooi. Succes, ‘ t is wel even meer werk.

 35. Yvonne
  Posted 26 juli 2018 at 22:44 | Permalink

  Hallo, wij wonen midden in een woonwijk met achter in de tuin een brede coniferenhaag. Hierin woont een heel gezin bunzingen. Voor zover ik weet nog nooit overlast bezorgd

 36. wendy
  Posted 4 augustus 2018 at 15:39 | Permalink

  Vanmorgen op ons terras dood een bunzing vrouw aangetroffen. Zo bizar om dat zo te zien liggen en je gaat je van alles afvragen. Hoe komt die dood op ons terras ze had geen verwondingen. Wij hebben kippen, eenden en een vijver vol vissen. Gelukkig heeft ze deze niet te grazen genomen. Vissen weten we natuurlijk niet. Amersfoort, in bebouwde kom, met wel een groen strook

 37. Posted 8 augustus 2018 at 17:47 | Permalink

  Hallo Wendy,

  Helaas kan ik hierop ook geen antwoord geven ik heb geen idee wat er gebeurt kan zijn.

  Groet Cees

 38. Bas
  Posted 9 augustus 2018 at 09:28 | Permalink

  Hallo Cees,
  Eergisteren, hoogst waarschijnlijk volgens frettenkliniek, 2 bunzingen met prooi ( merel) in mijn tuin, gewoon in een woonwijk in Ridderkerk, ik heb ze zelfs kunnen filmen.
  Ik heb wel een natuurlijke tuin met een vijver en achter in de tuin een hoop van takken en gras. ik heb zelf ook kippen maar tot nu toe nog geen problemen.

 39. Posted 9 augustus 2018 at 13:37 | Permalink

  Hallo Bas,

  Als een natuurlijk tuin hebt is de kans wel groter dat er even een buzing om de hoek komt kijken.Dat blijkt wel, er is in dit soort tuinen veel meer voedsel te vinden zoals rupsen, kevers, kikkers kleine vogels ect. Een takken bos biedt voedsel maar ook een beschermplaats voor de bunzing misschien hebben ze daar wel een nest.
  Ik heb zelf al div keren meegemaakt dat ze op een erf woonden en dat niemand het in de gaten had.Het is zelfs zo dat daar ook kippen rond liepen en deze werden nooit gepakt door de bunzing.
  Waarschijnlijk doen ze dat om niet opgemerkt te worden

  Groet Cees

 40. Posted 18 augustus 2018 at 13:43 | Permalink

  Hallo,2 weken terug heeft mijn dochter oog en oog gestaan met een bunzing in mijn tuin, tussenhuis in Harderwijk.
  Er is iets verderop wel een sloot en zijn er bomen genoeg..ook een iets wildere tuin veel struiken en er ligt idd. takken afval van de grote heg,dacht door het droge weer droogt het snel in..nu begrijp ik dat dit wel eens de schuilplaats kan zijn..o jee.
  Mijn wat oudere kat ging opeens ook al niet
  meer naar buiten.
  noeg

 41. Johan
  Posted 26 augustus 2018 at 10:52 | Permalink

  Vandaag in Huis ter Heide (bij Loon op Zand) 4x een bunzing waargenomen. Ik wandel hier wekelijks en heb er nog nooit een gezien. Vandaag dus 3x van vrij dichtbij (tussen 8.00 en 9.00) .Daarna rond 10.00 uur zie ik ineens een stuk op 7 bunzingen het zandpad oversteken!

 42. Harry Heijkoop
  Posted 29 augustus 2018 at 20:07 | Permalink

  Ha Cees, afgelopen maandag, 27/08, een pracht exemplaar gevangen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vanwege rattenoverlast ( 2 buren met kippen … )een rattenval geplaatst waar ze levend in gevangen worden. Na 3 dikke ratten zat er plots tot onze verbazing een bunzing in de kooi. I.v.m. de veiligheid van de buurkippen het prachtdier een goede kilometer verder in een bosgebied uitgezet.

 43. Posted 31 augustus 2018 at 10:54 | Permalink

  Hallo Harry,

  bedankt voor de melding en dat U de moeite heeft genomen om de bunzing weg te brengen.Hopelijk is 1 km ver genoeg het zijn nogal wandelaars ……..

  Groet Cees

 44. Posted 31 augustus 2018 at 10:58 | Permalink

  Hallo Lydia,

  bedankt voor de melding,wat mij opvalt de laatste tijd dat de bunzing steeds meer in woonwijken verschijnen.Mogelijk is daar toch meer voedsel te vinden dan in de polders…..

  groet cees

 45. Jan
  Posted 8 september 2018 at 12:27 | Permalink

  Dag Cees,
  Zojuist een bunzing waargenomen bij ons in de tuin. Wij wonen in een nieuwbouwwijk van Assen. Hij verschuilt zich waarschijnlijk onder de veranda of zit in de sloot achter ons huis.
  Wij hebben geen huisdieren.

  Groet, Jan

 46. Posted 9 september 2018 at 15:34 | Permalink

  Dag Jan,

  Bedankt voor de melding,de meldingen komen uit het hele land en steeds meer bij bewoning .Misschien Is er steeds minder voedsel in
  de polders en landerijen ik kan het ook niet onder bouwen,ik ga af op de vele meldingen die ik binnen krijg.
  Bedankt.

  Groet Cees

 47. M. Bijl
  Posted 4 oktober 2018 at 17:03 | Permalink

  Vanochtend in Barendrecht een bunzing waargenomen. Hij hopte en kronkelde door het gras. Eerste keer dat ik op klaarlichte dag een bunzing zag.

 48. Posted 7 oktober 2018 at 16:06 | Permalink

  Hallo,

  Bedankt voor de melding ,zo krijgen we een mooi beeld waar de bunzing overal waargenomen wordt.

  Groet Cees

 49. Simone
  Posted 10 oktober 2018 at 19:22 | Permalink

  Hallo Cees,

  In woon in Grave langs het riviertje de Raam. Onze tuin bestaat voor een groot gedeelte uit bos met veel takkenbossen en dergelijke. Vandaag zat ik in de tuin en mijn kippen scharrelend door het grasveld, toen er plotseling een bunzing opdook die veel interesse had voor onze kippen. Deze heb ik diverse keren weg moeten jagen.Dit gebeurde tussen 1500 en 1800 uur. Hij leek niet echt bang voor mij of voor mijn katten. Hij verdween elke keer weer en bleek ook onder onze vlonder te zitten. Ik heb het kippenhok vanavond maar goed afgesloten.

 50. Posted 15 oktober 2018 at 21:14 | Permalink

  Hallo Simone,

  Bedankt voor je mailtje weer een melding over de bunzing,ze zitten werkelijk overal .Wel bijzonder dat je ze moet wegjagen meestal als je zien zijn ze al verdwenen.Had zeker veel honger….Kippenhok maar voorlopig goed afsluiten en eventuele gaten maar goed afdichten.

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *