De Fuut. ( Podiceps cristatus)

De  FUUT.

De fuut zie je overal in onze omgeving, je vind hem zelfs in de de binnenstad van Gouda.Dat is wel eens anders geweest. Eind 1980 begin 1990 zag je de fuut  maar mondjes maat.De waterkwaliteit  in onze omgeving liet nogal te wensen over om het maar zachtjes te zeggen.

Onder  de druk van de milieugroepen ging de overheid overstag en ging  aan de slag met de waterkwaliteit.De waterkwaliteit is daarna gestaagd verbeterd.Gevolg is dat de fuut weer langzaam terug kwam, en hij heeft het goed naar zijn zin.

De populatie  is sterk uitgebreid en  hij staat zelfs niet op de rode lijst.

 


De fuut is 100 % een watervogel  en komt  dan ook bijna niet op het land.De reden is dat  zijn zeer ver  naar achter geplaatste zwempoten het moeilijk maakt om te lopen.En vliegen kan hij wel maar dan alleen als het  echt  nodig is, een echte ster daarin is hij niet.Maar zwemmen en duiken daarin is hij een  echte ster.

Als je goed naar de  fuut kijkt,  lijkt hij wel een beetje op een onderzeeër met zijn lange nek als periscoop.Twee derde van zijn lijf zit dan  ook onder water.


Als er gevaar is dan gaan al zijn veren dreigend omhoog staan.


De paring,haastig genomen foto(beetje wazig) je moet snel zijn als is het zo weer voorbij.Duurt maar een 10 seconde of zo.

 


Ze heeft haar best gedaan 5  eieren, gemiddeld zijn het  er 3-4 stuks. De broedtijd is een beetje ruim 3 tot 4 weken. 

Dit ben ik vergeten te vertellen , de fuut heeft geen zwemvliezen wat je toch zou verwachten van een vogel die meer onderwater leeft dan er boven.Ze hebben gelobde tenen,op de foto hierboven kun je het goed zien.


Even van het nest om de veren te poetsen een zeer belangrijk ritueel, zonder deze poetsbeurten is het gauw afgelopen  met de vogel.Het is van levens belang om het verenpakket in orde te houden.

Overigens de fuut kan wel 20 jaar  oud worden!

 

Het is zo ver de eerste jongen zijn uit het ei,  de 2 laatste eieren zullen spoedig volgen.De jongen worden gevoerd met visjes en waterinsecten. 

Er zijn in Nederland rond de 16.000 broedparen ,gelukkig  gaat het goed met ze en zoals gezegd staan ze niet op de rode lijst.Strenge winters daar kunnen ze niet  zo goed tegen,daar gaan nog de nodige aan dood.Vaak zoeken ze dan ook grote rivieren op die nog ijsvrij zijn.

 


Het lijkt erop dat het visje aan de grote kant is,maar het jong heeft het toch voor elkaar gekregen om het visje weg te werken.  Hier heb ik geen foto van, ik

heb het wel gezien.


U heeft vast  wel eens gezien dat de jonge  futen op de rug van ouders zitten het is altijd weer een mooi gezicht.Het heeft ook praktische zaken zeker in de begin periode.De snoeken en reigers kunnen de jonge  futen dan ook niet opeten.Wist U dat als de oudervogel op jacht gaat onder water, dat dan de jongen gewoon op de rug blijven zitten!


Er zijn 5 soorten Futen in Nederland die regelmatig waar te nemen zijn:

De Fuut.

De  Geoorde fuut. zie de foto hierboven.

De Roodhals fuut.

De Kuifduiker.

De Dodaars.

Na 10 weken heerlijk door pa en ma  verwend te zijn moeten  ze daarna op eigen benen staan.

In het geval van een fuut op de eigen veren drijven.

 

Bij heel groot gevaar voor de fuut kan deze wel 3 minuten onder  water blijven.


Prachtig gezicht nietwaar!


Uit het  onderstaande filmpje  blijkt dat de Fuut wel op 8 meter diep zijn voedsel kan vangen.En kijk gelijk even naar de stand van zijn poten die zitten op het eind van het lichaam.Dat is nu goed te zien.


>Groet Cees3 Comments

 1. Posted 14 mei 2011 at 16:43 | Permalink

  Lees het hele blog, pretty good

 2. Yolá Baars
  Posted 26 juni 2012 at 13:23 | Permalink

  Gisteren, 25 juni 2012, zag ik een ouder-fuut met twee jongen en het ene jong deed niets anders dan het andere pikken. Is dit een overlevingsstrategie?

 3. Posted 1 juli 2012 at 09:05 | Permalink

  Ha Yola,

  Het zou van alles kunnen zijn ,misschien wel een verdwaalde jonge fuut.Of een zwakke fuut dan doen ze ook wel soort dingen.Hij gaat of dood of hij probeert alsnog te overleven.

  groe tCees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *