DE GROTE ZILVERREIGER.(Ardea alba)

[royalslider id="30"]

 

DE GROTE ZILVERREIGER.

Misschien heeft U het zelf wel eens gezien dat langzamerhand de groene polders langzaam wit kleuren…….. Sterk overdreven natuurlijk, maar je ziet wel steeds meer witte vlekken in de  Reeuwijkse polders, dat komt door de grote zilverreiger. Deze prachtige sierlijke vogel is een welkome aanvulling in onze polders . Ze zijn echt mooi om te zien en ze zijn witter dan sneeuw,  zelfs in besneeuwde polders kun je ze nog waarnemen.

 

Matige foto’s.

De foto’s zijn deze keer niet echt scherp omdat de zilverreiger zeer schuw is en op zeer grote afstand moet worden gefotografeerd.Ik bewerk de foto’s nooit. Ze zijn zoals ze zijn.Maar 1 klik op de foto en ze zien er iets beter uit.

De reiger in zijn biotoop op het landje van Dirk.(voor  insiders.)

Schuw.

Zoals gezegd, deze reigers zijn zeer schuw ze zijn nauwelijks te benaderen. Ze vliegen onmiddellijk weg als je maar even in de buurt komt en dan spreek je wel over een afstand van 200 tot 300 meter.

Als je een  foto dichtbij wilt nemen dan moet je wel achter riet of een bosje staan of zo iets, maar in ieder geval dat de reiger je niet ziet staan. Of een beter fototoestel kopen!

 

Op jacht, heel geconcentreerd.

 

Vreemdeling.

Maar waar komt deze grote zilverreiger  zo plotseling vandaan….  Het is in ieder geval geen vogel die hier oorspronkelijk vandaan komt.

De grote zilverreiger is van oorsprong een vogel uit het mediterrane gebied. Door het beschikbaar komen van geschikte leefgebieden heeft deze hagelwitte reiger zijn verspreiding inmiddels uitgebreid tot in Nederland. De Oostvaardersplassen vormen het belangrijkste bolwerk in Nederland. Dit gebied is de springplank vanwaar andere gebieden inmiddels gekoloniseerd worden.

Het eerste broedgeval in Nederland vond plaats in 1978 in de Oostvaardersplassen. Het aantal broedparen in Nederland steeg geleidelijk tussen 1978 – 2008 naar 140 per jaar.(bron Sovon).

De grote zilverreiger is uiteindelijk al bijna 35 jaar in ons land!

Deze kaartjes zijn van Sovon vogelonderzoek uit 2010, op het tweede kaartje is goed te zien dat ze nagenoeg over heel Nederland verspreidt zijn.

Er zijn pas tellingen uitgevoerd op de slaapplaatsen (eind 2012) waaruit blijkt dat er wel 2000 grote zilverreigers in ons land vertoeven. De vogeltellers waren sterk verrast van de grote hoeveelheden.

En dan te bedenken dat nog geen tien jaar geleden een groepje van pakweg vijf grote zilverreigers voor veel vogelaars een goede reden was om er op uit te trekken!

 

Bosje.

Afgelopen jaar 2012 was dit bosje voor het eerst een nachtonderkomen voor de zilverreiger (7 stuks) samen met de aalscholver. (Reeuwijk). Omdat de aalscholvers er al  een tijdje vertoefde durfde de reigers er ook te overnachten. Deze plaats is namelijk redelijk dicht bij de bebouwde kom voor de schuwe zilverreiger.

U ziet zeker wel dat beide soorten vogels er al een tijdje zitten, de witte scherpe mest tekent zich goed af op de bladeren. Als deze beide soorten de komende jaren blijven en uitbreiden dan kun je het bosje als verloren beschouwen. Deze bomen kunnen niet tegen deze scherpe mest, je ziet het elders ook dat de bomen daardoor doodgaan.

 

Zoekplaatje.3  grote zilverreigers en een aalscholver.

 Deze zilverreiger heeft wel een heel soepele nek.

 

 Maten gewichten en biotoop

De grote zilverreiger is iets groter dan onze bekende blauwe reiger en heeft een spanwijdte van wel 1.70 meter.

En ze wegen ongeveer tussen de 1-1,5 kg.

De broedtijd is april t/m juni en ze leggen gemiddeld  3 tot 4 eieren per nest. En ze broeden meestal in bomen.

Het is een echte koloniebroeder en zit ook vaak met andere  soorten koloniebroeders te broeden in dezelfde boom.

Biotoop.
Moeras, oevers, plassen, rietland en ruigte, weilanden (uitgestrekt)

 

 

Winter,weg schuwheid.

 

Op zoek naar voedsel.

Zo schuw als ze zijn, als ze honger hebben, omdat alles is dicht gevroren, laten ze hun schuwheid al gauw varen. Overleven is belangrijker.

Bij langdurige vorst redden ze het niet, ze hebben dan geen kracht meer om grote stukken te vliegen naar open water, dan vallen ze bij bosjes om. De populatie van de blauwe reiger neemt dan soms wel af  met 30-35 %.

Verleden jaar (2012) stond er bij een wak een grote zilverreiger te vissen, maar dat bracht geen soelaas, weinig vis. Ik stond op 2 meter afstand en hij bleef gewoon staan dan weet je wel hoe laat het is…Hij was zo verzwakt dat hij volgende dag dood bij het wak lag.

 

Honger.

Alle sloten en weteringen waren al weken dicht gevroren ( winter 2012) en dan wordt de voedselvoorziening wel erg precair voor de reiger, deze zilverreiger ging even kijken bij de meerkoeten of er iets te eten was, maar gras eten ze niet zoals de meerkoet.

 

Prooi.

Deze reiger heeft net iets gevangen, maar wat eten ze nu eigenlijk.

Ze hebben een groot menu, vissen, mollen, muizen, ratten, paling, amfibieën en insecten en wat ze nog meer tegenkomen.

Overigens, deze grote zilverreiger is de meest verspreide vogel ter wereld, je kunt ze bijna overal tegenkomen. De opmars is nog steeds bezig.

 

Veren schudden.

Een vast ritueel bij de reiger is, als ze de prooi doorslikken volgt daarna altijd het opzetten en schudden van de veren. (zie foto) Vervolgens nemen ze daarna altijd een slokje water!

 

Gele snavel.

Bij net uitgebaggerde sloten kun je ze bijna altijd vinden, er komt dan veel voedsel naar boven.

De  mooie gele snavelkleur steekt mooi af tegen het hagelwitte veren pak, de snavel is alleen in de winter helemaal geel, in de zomer is de punt van de snavel zwart. De snavel is net een dolk, de reiger spiets dan ook vaak de prooi aan de snavel.

Spanwijdte.

Op deze foto kunt u goed zien de spanwijdte van de  vleugels,  1.70 meter.Grotezilverreiger010313

Foto van Fotoboek.nl

Op deze foto kunt u goed zien hoe diep de vleugelslag is.

Er is zelfs een vogelhut naar de Grote Zilverreiger vernoemd bij Oostvaardersplassen. Is heel wat anders dan het kijkscherm bij de surfplas………

File:Ardea alba5.jpg

Een dansende grote zilverreiger. Op deze foto kunt u goed zien waarom deze grote vogel bijna niets weegt, allemaal veren

 

groet Cees

 

5 Comments

 1. Tinus Notenboom
  Posted 19 februari 2013 at 15:01 | Permalink

  Cees weer een hele goede serie,zodat we over de
  zilverreiger ook weer watgeleerd hebben wat we nog
  niet wisten.Ga zo door
  groeten Riet en Tinus

 2. Jurriaan Boekamp
  Posted 25 februari 2013 at 22:28 | Permalink

  Hoi Cees,
  Alweer een interessant artikel met prachtige foto’s.
  Die grote boom komt me bekent voor !

 3. Verhaeghe Christine
  Posted 10 oktober 2014 at 06:17 | Permalink

  Wij hebben ook een zilveriger in onze straat in de wei zitten . Het is hier de eerste keer dat wij dat zien wij wonen hier reeds 30 jaar . Maar wij wonen dan ook in de velden veel groen , dus ook veel andere vogels te zien . Groetjes Christine Blankenbergse Dijk Zuid 4 Zuienkerke België .

 4. Posted 12 maart 2016 at 09:31 | Permalink

  Gisteren voor het eerst in mijn leven een witte reiger gezien. Wat een bijzondere mooie vogel. Ik woon hier nu ruim 3 jaar en heb al vele vogels leren kennen. Ik heb de witte reiger gezien op de dijk aan de Gorsdijk in Moerdijk waar hij opsteeg met zijn mooie witte vleugels toen ik naderde. Prachtig! Conny Paap

 5. Mariska turkenburg
  Posted 29 januari 2017 at 11:36 | Permalink

  Ik heb veel gezocht naar informatie over de witte reiger maar dit is heel duidelijk. Ik woon bij het natuurgebied de groene Jonker toen ik acht jaar geleden kwam wonen zag er in de winter een nu zitten er acht een mooie vogel leuk te zien dat het er steeds meer zijn.

  Mariska

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *