DE HAAS ( Lepus euroapaeus)


 

                                                              DE HAAS, OF IS HET DE OERHAAS!

Iedereen heeft wel eens een haas in de polder met een ongelooflijke snelheid zien rennen,  het is altijd  weer een prachtig  gezicht. Maar wat weten we eigenlijk over de haas.Eigenlijk niets, hij loopt daar maar een beetje te sporten en dat is het wel zo’n beetje.

Er wordt maar weinig over de haas geschreven en als er over geschreven wordt dan is het op de menu kaart in een restaurant .Mooie gelegenheid om het eens uit te diepen. In heel oude geschriften wordt er wel eens een vermelding van de haas gemaakt (Romeinen) dus je kun langzamerhand wel van Oerhaas spreken!

Omdat ik de haas regelmatig tegenkom in de polder ben ik eens gaan kijken hoe hij nu eigenlijk leeft en overleeft.Foto,s maken van de haas bleek  niet zo makkelijk te zijn als ik dacht.Je bent vaak te laat met die topsnelheden.Mijn fototoestel  is net ‘n slak gezien de snelheden van de haas.Toch maar geprobeerd.

Twee alerte hazen en terecht ,tenslotte hebben ze van de  mens niet veel goeds te verwachten,een schot hagel en hup in de pan.

HAZENLEGER


Hierboven ziet U een hazen leger, het stelt echt helemaal niets voor.
Een beetje plat gemaakt gras,en heel soms een beetje weggegraven en dat is het wel zo’n beetje.Maar toch is dit zijn onderkomen voor dag en nacht.Wind, regen ,sneeuw, en kou daarin overleeft hij al zijn seizoenen.

Zeer goed ontwikkeld veiligheidssysteem.

Wat je ook vaak tegen komt is dat de haas blijft liggen en als je vlak bij hem bent schiet hij snel weg, je schrikt je rot.

De haas vertrouwd geheel op zijn schud kleuren je ziet hem dan ook nauwelijks liggen als je in de polder bent.Maar hij heeft je al lang gehoord, hij kan ook zijn oren 190 graden naar buiten draaien.En ook heeft  hij je al lang geroken door zijn zeer sterk ontwikkelde reukzin.Zijn zijwaarts geplaatste ogen zorgen voor een blikveld van 360 graden.

De haas komt in heel Europa voor,maar behoort niet tot de knaagdieren maar tot de haas achtige (dubbel tandingen) het is een aparte diergroep.Er zijn nog 2 soorten hazen, de sneeuwhaas en de Kaapse haas.

 


De rammeltijd


Vaak wordt er gezegd kijk eens die hazen hebben samen lol in de polder, maar helaas het is het  een bitter gevecht.

Het mannetje wordt rammelaar of ram genoemd het vrouwtje moer of  moerhaas.De paartijd bij hazen wordt rammeltijd genoemd en begint in januari.De rammeltijd duurt wel erg lang bij hazen die loopt wel door tot juli /augustus.De rammen komen in rammeltijd op de moerhazen af en verzamelen zich in kleine groepjes. 

Als de moerhaas bronstig is scheiden klieren bij haar achterste een stof af waardoor de rammen erop af komen.Ze moeten snel zijn als dat gebeurd, de moer is maar 6 uur bronstig.

De rammen zijn in de rammel tijd zeer agressief  zij vechten om het recht van paren.Ze bijten ,krabben en slaan met hun achterpoten. De achterpoten zijn zo sterk dat er soms dodelijke klappen mee worden uitgedeeld.

Ze springen vaak hoog in de lucht zoals op de foto.Ze komen  dan ook  vaak gehavend uit de strijd, beschadigde oren, staart en bijt en krabwonden is het gevolg.

Als de moerhaas plotseling snel wegrent dan volgen alle rammen en ze  probeert de rammen van zich af te schudden.Maar de moer bepaald zelf uiteindelijk of ze  door die rammelaar zich laat dekken, anders volgt er een een klassieke bokspartij. Die ze altijd nagenoeg wint ze is namelijk een stuk groter. Uiteindelijk blijft er maar 1 ram over die met de beste conditie,dan volgt de paring die ongeveer 30 sec duurt.( vandaar de uitdrukking bij de konijnen af,eigenlijk bij de hazen af maar dat klinkt  blijkbaar niet).

 

 

Dekking.

De streep op de foto is een hek, de foto moest snel gemaakt worden anders is het alweer voorbij.