DE KNOTWILG. SCHIETWILG, (SALIX ALBA)

DE KNOTWILG

De knotwilg  is onlosmakelijk verbonden met ons Nederlands landschap.Er is niemand in Nederland die deze boom niet kent.Het is een echt cultuur historische landschapselement.Je ziet ze overal staan en vele mensen doen  hun best om deze wilg te behouden en te onderhouden.Hoeveel knotwilgen er zijn, ik heb er geen idee van wel heel erg veel.

Terwijl ik voor bereidingen aan het treffen was voor deze serie viel het mij extra op hoeveel er eigenlijk in onze omgeving staan.

Er wordt in deze tijd volop geknot door: particulieren,knotverenigingen,gemeente en waterschappen.Dat er zo veel energie in gestopt wordt  in dit type boom blijkt wel dat we het belangrijk  vinden om dit cultuur historische landschapselement  te koesteren.

Hoe maak je eigenlijk  nu een knotwilg ,nou heel simpel.Je zaag een tak uit de knotwilg van een jaar of 3 oud.Daarna zaag  je de zijtakken eraf.De lengte mag je zelf bepalen.Stel, je wilt hem 2 meter boven de grond hebben dan zaag je de tak op 3 meter lengte af.

Hij moet  ongeveer1 meter de grond in steken,dan staat hij lekker stevig  om een storm te trotseren.Om de wilg  sneller te doen laten wortelen snij je over de lengte van 80 cm  rondom op 4 plaatsen de bast eraf.  Daarna duw je hem de zompige grond in langs een sloot ,een beetje aanstampen  rondom de tak, en klaar is Cees.


Knotwilgen zijn er in alle vormen en maten die je maar kunt verzinnen.Ze nemen in de tijd genomen de meest vreemde vormen aan ,soms door ziekte, soms door de plek waar ze staan en soms  door hoe de mens ze behandelen.

De knotwilgen zijn hier beeld bepalend langs het fietspad.

Het geslacht Salix (wilg) omvat 300 soorten waarvan er 12 in Nederland zijn.Het woord wilg is afgeleid van  het angelsaksische welig,

het heeft te maken met buigzaamheid.

Wilgen worden over het algemeen niet  zo oud 40 -50 jaar. Helaas zijn in de afgelopen 15-20 jaar veel  echte oude knotwilgen verdwenen.Dit allemaal in het kader van vooruitgang!!!!

Ziekte en de torsiekracht van de wind zorgen daarvoor.De belangrijkste ziekte is de watermerkziekte die de vaten verstopt waardoor delen van de boom afsterft.OUD EN DE DAGEN MOE.

Het is steeds weer mooi om te zien  hoe sterk de wilg uiteindelijk is ,hij blijft in elke vorm gewoon elk jaar weer nieuw takken maken. Een van 12 soorten  wilgen heeft de naam Belgisch rood,die heeft sterkste en soepelste wilgen takken.Daar kun je een knoop mee maken zonder dat deze afbreekt.


v

Oude knotwilgen bieden door hun dichte kruin en ook vaak  holle stam veel nest  en schuil gelegenheid, voor vogels,marters,vleermuizen en steenuilen.


Wilt U graag een steentje bijdragen om ook knotwilgen te gaan knotten!Er zijn diverse  knotgroepen in de omgeving van Reeuwijk.

Dat wilgen graag van natte voeten houden is wel te zien en de  kosmossen maken daar goed gebruik van.En dat 2 knotten verliefd op elkaar kunnen worden( foto links onder) dat had ik niet eerder gezien, de knotten zijn samen gegroeid in één geheel, mooi toch!

 


Soms zijn er bijzondere vergroeiingen aan de stam die dan bijzondere plaatjes opleveren.

Om de achterzijde  van de vergroeiing te zien moest ik met 1 hand mij vast houden aan de stam, en met de ander hand een foto nemen met het risico dat ik een nat pak er aan zou over houden.Maar de foto is mooi geworden .

MET EEN BEETJE VERBEELDING HAAL JE ER WEL EEN GEZICHT UIT, WAT HAALT U ERUIT!

Knotten gebeurt om de 3 – 4 jaar ,de knot  noemt men in het vakjargon een pruik, en een wilgentak heet een pook en als laatste de dunne takjes noemt men loten of wilgen tenen.

Ook in de winter zijn ze mooi.


Het is wel geen knotwilg, maar wel een prachtig plaatje. Dit plaatje wilde ik u niet onthouden van deze  gesnoeide  solitaire boom langs de  Reeuwijkse plassen.Alhoewel ,er staat  toch nog een mini knotwilg op de foto.

Van de knotwilg  kun je zeggen dat het een echte gebruiksboom is,hij is voor veel doeleinden geschikt.Hij is eeuwen lang gebruikt voor erfafscheidingen,hek en vlechtwerken,gereedschappen oa stelen van bijlen en hamers.Tegenwoordig hebben we daar de  Gamma voor. Vroeger, en nu ook nog ,hebben vele  mensen op het hout van de wilg gelopen en wel op de bekende klomp.

De knotwilg is ook nog gastheer voor ander planten,dit wilgenroosje  maakt daar dankbaar gebruik van.En bij de bovenste foto is er een varen in beland.

Er zijn natuurlijk ook ander soorten bomen die je kunt knotten de bekendste zijn els, populier en de es.

 

De levensduur van deze es stobben kunnen veel ouder worden.Wel 150 jaar en ouder.

Heeft u zo langzamerhand hoofdpijn opgelopen van deze aflevering, dan kan de wilg u ervan afhelpen.Door op een stukje bast te kauwen verdwijnt u hoofdpijn als sneeuw voor de zon.Daar zit namelijk Acetylsalicyzuur  in, dat is het hoofdbestanddeel van de bekende Aspirine.

groet Cees

 

11 Comments

 1. Lizelot
  Posted 2 maart 2011 at 18:46 | Permalink

  Gave foto’s weer Kees!! MOOI!

 2. Keijzer
  Posted 21 april 2012 at 17:53 | Permalink

  Beste meneer Cees,
  Wat een leuke site! Ik zocht op google afbeeldingen en informatie over knotwilgen, omdat we er een aantal wilden planten. Dat is nu gebeurd, en er staan er 10 langs ons huis. Ik weet niet veel over knotwilgen, maar nu dankzij uw site dus wel. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen. Als ze mooi worden kan ik wel een keer een foto opsturen!
  Met vriendelijke groet,
  Fam. Keijzer

 3. Erik van Vliet
  Posted 1 juni 2013 at 18:35 | Permalink

  Perfecte info voor mijn zoon zijn school werkstuk.

 4. Posted 12 december 2013 at 08:10 | Permalink

  http://members.home.nl/hendrikkouwenberg/werkdereeuwen/

  Dag Cees van der Starre,

  Op bovenstaande link treft u mijn website: “Werk de eeuwen” aan.
  Ik heb uw prachtige website hieraan gelinkt, hopende dat er meer bezoekers komen (1.14).
  Mocht u bezwaar hebben, of beter juist niet, dan verneem ik dat graag.

  Met hartelijke groet, Hendrik Kouwenberg

 5. Hildegard van Kemena
  Posted 22 april 2017 at 15:46 | Permalink

  Een vraagje, als ik inderdaad zoøn wilgenpool plant, en alles verloopt naar wens, na hoeveel jaar ontstaat er dan de welbekende kroon? Ik neem aan dat je de eerste jaren elk jaar moet snoeien?

 6. Posted 22 april 2017 at 17:27 | Permalink

  Ja,dat duur wel een paar jaar 5/6 jaar en ja, elk jaar snoeien en daarna om twee/drie jaar.

 7. abel drent
  Posted 26 januari 2018 at 18:43 | Permalink

  Ik heb in burgerbrug NH een rij stokoude wilgen geknot.bij sommige knotten is een deel zó verweerd dat het hout is vergaan tot aarde, binnen in de knot. Daaruit groeit dan vlier, els, esdoorn, fluitekruid, speenkruid etc etc.
  Mooi gezicht natuurlijk, maar mijn vraag is: zou het voor het behoud van de oude wilg niet goed zijn om hem schoon te maken, te ontdoen van alle “gasten” en de aarde te verwijderen? Heeft de wilg dan meer kans om nog lang te overlevern?

 8. Posted 28 januari 2018 at 10:26 | Permalink

  Hallo Hr Drent,

  Inderdaad, het is een prachtige gezicht al die planten in de knotwilg, wat wel het handig is om de vlier,els en esdoorn er uit te trekken. Voor je het weet overheerst 1 van deze planten de wilg. Het hoort in een oude knotwilg er een beetje bij om grond in de stam te hebben.Maar of de levensduur afneemt om de grond weg te halen weet ik niet. Er komt, in de tijd genomen vanzelf ergens een gat in de boom en dan spoelt de grond er van zelfuit. De grond eruit halen is geen probleem, maar in dat gat komt ook water te staan, het doorrotten gaan dan waarschijnlijk nog sneller .Lastige keuze, maar zelf zou ik er niets aan doen.

  Groet Cees

 9. Posted 29 maart 2018 at 20:15 | Permalink
 10. Barend
  Posted 29 december 2019 at 09:39 | Permalink

  Vraag eigenlijk: Ik heb een paar hele oude knotwilgen staan die sinds 30 jaar niet meer ‘geknot’ zijn/is. Twee enorme hoofdstammen hebben zich gevormd, waardoor meer boom dan knot ….. 3 jaar geleden, heb ik er 1 geknot met enkele hoofdstam. Deze heeft het niet overleefd. Wat te doen met deze? Kan ik m nog terugzagen (“knotten”) of verwond ik ze dan teveel …..? Dank v advies – leuk artikel overigens met heel veel informatie. Barend

 11. Posted 30 december 2019 at 12:01 | Permalink

  Hallo Barend,
  Blijft altijd moeilijk om iets te zeggen of na de ingreep de wilg het overleefd,de boom is al aardig op leeftijd. Ik begrijp dat dat u niets aan dit antwoord heeft, maar ik zelf zou ik het risico nemen Ik heb in de loop van de jaren wel geleerd dat in de natuur niet zeker is. Het zou zo maar kunnen dat de actie wel lukt.
  Veel succes met de boom.

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *