DE MOL. (Talpa Europaea) EN EEN ALBINO MOL !

Deze keer heb ik nog wat aanvullingen bij 2 afleveringen.

1.Zilverreiger foto’s( had ik beloofd) zie aflevering van september van De blauwe reiger.

2.Ringslang eieren (had ik ook beloofd) zie aflevering van november.Eng maar niet gevaarlijk.

 

 

DE MOL.

Als je 1 dier niet of nauwelijks ziet is het de mol wel.
Meestal zie je alleen een berg grond op je prachtig verzorgde gras matje in je tuin. Geen wonder dat hij bij U langs komt, er wordt alles gedaan om de grasmat piekfijn in orde te houden. Gevolg is dan ook dat er veel heerlijke regenwormen onder de grasmat zitten. En daar is hij verzot op.

Zoals u wel weet maakt de mol ook oppervlakkige gangen( de jaaggangen of ook wel mollenritten genoemd). Er zijn ook dieper gelegen gangen tot wel een diepte van 1.20 cm gegraven.

Op bovenstaande foto is de oppervlakkige gang goed te zien.

Foto, Dieder Plu.

Helaas zijn deze foto’s niet door mij gemaakt, zoals U weet ben ik een ADHD fotograaf.
Ik kan het blijkbaar niet opbrengen om vele uren te wachten om dit soort mooie foto’ s te maken.

Blind.

Hier komt hij even naar boven kijken , hij heeft net een nieuwe gang gemaakt en moet de grond kwijt. Kijken doet hij niet best .Een veel gehoorde kreet is, hij is zo blind als een mol! Klopt wel een beetje, maar echt blind is hij niet. Hij kan alleen slecht zien ,zijn ogen zijn als speldenknopjes en zijn vacht zit ervoor.

Het is een prachtig gezicht om de mol zo boven de grond te zien komen.

.

Voedsel.

Wat eet een mol nu nog meer dan regenwormen. Het is een echte insecteneter hij eet bijna alles wat hij tegenkomt in zijn ritten.
Zoals engerlingen, maden, insectenlarven, duizend en miljoenpoten, naaktslakken en vele weekdieren.

Zo zie je maar dat een tuinder ook wel zijn voordeel kan hebben als hij een mol in zijn
tuin heeft, hij eet ook voor de tuinder schadelijk insecten op. Ik denk alleen dat de tuinliefhebber daar een andere mening over zal hebben!!Natuurlijk begrijp ik dat je geen berg grond in je tuin wilt, maar tenslotte hoort de mol ook bij het totale ecologische systeem.(vul zelf maar in!!)

De mol moet 40-50 gram per dag eten om te blijven leven. In de herfst en winter legt hij voedsel voorraden aan,daarvoor bijt hij de kop van regenwormen af zodat ze verlamd raken. Zo heeft hij altijd vers vlees in de buurt. Hij verlaat zelden zijn gangenstelsel. Wat opmerkelijk is,hij kan goed zwemmen.!!

Wist U dat…………

Als de mol de kop van de worm afbijt, dan blijft de worm gewoon leven,heel bijzonder!!!Nog opmerkelijker is, dat er vanzelf weer een nieuwe kop aan de worm groeit.Zo verdwijnen /ontsnappen er veel wormen uit zijn wintervoorraad.

Vijanden genoeg.

Wie kent nu niet een mollen klem.Het meest gebruikte vangmiddel en erg effectief. De molshoop wordt een beetje uitgegraven en de klem wordt in de molshoop gezet precies in de rit(gang). De grond wordt weer terug gelegd. En dan maar afwachten. Als de mol het lepeltje raakt (zie plaatje met pin) dan klapt de val door de veer dicht en de mol is in 1 klap dood. Zoals altijd bij dieren is de mens zijn grootste vijand en bejaagd de mol dan ook met alles wat hij maar kan verzinnen.
Zoals klemmen, gebroken glas, pennen elektrische spanning, gifgas, lawaai, ect . We verzinnen wat om de mollen te verdrijven en te doden.

 

Mol in de klem ,maar dat zag U al.

Hij heeft ook andere vijanden zoals de reiger, die heeft geduld om bij een molshoop te gaan staan en te wachten wanneer de mol even een frisse neus wilt halen.Verder heeft hij e en scala aan vijand en, de bos en kerkuil,wezels ,hermelijnen,vossen,katten,dassen en de bruine rat die gaat zelfs de ondergrondse gang in om de de mol te grazen te nemen.

Regelmatig kom ik een mollenvanger tegen in de polder die dan soms een zak vol met mollen bij zich heeft. Daar heb ik er een paar van mee genomen zoals u ziet. Vroeger, overigens nog niet zolang geleden, kregen de mollenvangers nog geld voor de huidjes van de mol.
De mol werd dan gevild en gespannen en gedroogd. Die huidjes werden gebruikt in de bontindustrie. Voor kraagjes op de jas of zelfs een hele mollenbontjas.
De mollenhuidjes zijn nu niets meer waard er is geen vraag meer naar. Sommige mollenvangers gooien de dode mollen op een vaste plek in de polder neer voor roofvogels, en worden dan in dank heerlijk opgegeten.
Dan hebben ze toch nog een goede bestemming!

Het hele lichaam is behaard behalve zijn spitse roze snuit. Zijn graafhanden zijn ook vachtvrij. De mol heeft een korte zwartfluwelen vacht zonder vleug, de haren staan heel dicht op elkaar. Dit heeft zo zijn voordelen, hij kan achter en vooruit in de gang zonder dat de haren open gaan staan en daarbij komt geen grond in zijn vacht.

U ziet het, de mol heeft flinke graafhanden met lange 5 puntige sterke nagels.

Heel soms komt het wel eens voor dat er een albino mol gevangen wordt,elke mollenvanger hoopt er eens een te vangen.Een maand geleden stond er in de krant dat er albino mol gevangen was door een jonge leerling mollenvanger,zijn leermeester een oude ervaren mollenvanger had zijn hele leven nog geen witte (albino)mol gevangen, wel bizar natuurlijk.

De mol komt in een groot deel van Europa voor, alleen waar de grond geschikt is om te graven, soms wel op 2000 meter hoogte.De mol staat niet op een beschermings-lijst, er kan gewoon op gejaagd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De paartijd is in februari tot april, in mei -juni worden de naakte en blinde jongen geboren meestal 3 -7 stuks.
Ze wegen bijna niets 3,5 gram.
Na 22 dagen gaan de ogen open en na 33 dagen verlaten ze het nest.
De mol wordt niet echt oud meestal 3 jaar, er zijn wel gevallen van 7 jaar oud.
Misschien wel een leuk detail, de mol slaapt rechtop met zijn hoofd tussen zijn voorpoten.

Hoe wordt een regenworm gevangen door de mol, zie filmpje

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030611_mol03

Koppeling even blauw maken met linkermuis daarna rechts klikken en koppeling openen.

Groet Cees.

LAATSTE NIEUWS. (1-04-2012)

Een zeldzame albino mol.

Af en toe vangt de mollenvanger een albino mol,maar dat komt niet veel voor.Er zijn mollenvangers die in hun hele leven nog geen albino mol hebben gevangen!

Deze heb ik gekregen.Hij ziet er niet zo mooi uit op zijn rug, maar als het goed is wordt hij opgezet en schoongemaakt.
De onderzijde van de mol is bruiner dat komt van de grond.

Groet Cees

Spreekwoorden.(Heeft U er nog een.)

1.Hij is zo blind als een mol.
2. Zo dik als een mol. >
3………………………………..

6 Comments

 1. ton
  Posted 2 december 2011 at 20:32 | Permalink

  kees bedankt leuk stuk over de mol

 2. Luuk Eijkelestam
  Posted 3 december 2011 at 03:13 | Permalink

  zo rijk als de Mol

 3. Luuk Eijkelestam
  Posted 3 december 2011 at 03:17 | Permalink

  Bedankt Cees. Interessante dieren, die mollen.

  “zo rijk als De Mol”.

 4. tinus Notenboom
  Posted 3 december 2011 at 10:24 | Permalink

  Cees,dit is een andere voorstelling van de mol leuk
  gedaan,wat denk je van mollig.

  groeten Riet en Tinus

 5. loes van duyl
  Posted 3 december 2011 at 15:05 | Permalink

  Cees,weer een mooi verhaal over een prachtig dier,de mol.
  Dan die wormen die in staat zijn om hun kop opnieuw aan te laten groeien,wonderlijk!
  Groet Loes

 6. Maria
  Posted 6 december 2011 at 18:38 | Permalink

  Maarten ‘t Hart (schrijver en bioloog) vertelde op tv dat het helemaal geen zin heeft om mollen te vangen. Ze hebben nl. een territorium. Zodra er een mol dood is, neemt een andere mol zijn plaats in.
  Ik laat ze dus lekker leven, en geniet ook wel van het idee dat er zoveel leven in mijn tuin zit. Al zijn die hopen lastig met grasmaaien.

  Groetjes,
  Maria

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *