De Ransuil.(Asio otis) en de Uilenwerkgroep Reeuwijk en omgeving

RANSUILEN

Bij uilen hangt toch altijd een beetje een geheimzinnigheid.Wat zijn dat toch voor dieren?Wat doen ze toch in de avond en nacht?De meeste  uilen zijn in de nacht actief en dan liggen wij lekker te pitten.

We weten dat ze er zijn maar  we zien  ze bijna nooit.

Overigens is dat niet zo vreemd, overdag  zitten ze verborgen in holen, schuren,bomen,gebouwen,ect.En al zitten ze vlak bij je neus dan zie je ze niet altijd vanwege de goede schutkleuren.Als je ze wilt zien moet je er echt op uit.Vaak moet je het ook van tips  hebben en veel mensen kennen die op het platteland wonen.

Alhoewel de populatie ransuilen afneemt kunnen we ze nog regelmatig aantreffen in de regio Reeuwijk/Bodegraven.

Het fotograferen van uilen is altijd lastig er zit altijd wel een tak of een paar blaadjes in de weg ,zo ook bij bovenstaande foto.Vaak zijn de foto’s niet scherp omdat het fototoestel dan in zoemt op de blaadje of takken.


De ransuil heeft oorpluimen op zijn kop maar het zijn geen oren.Een alerte vogel heeft opgerichtte  rookpluimen.

En is de uil ontspannen dan liggen de oorpluimen plat.De Oehoe heeft ze ook maar die pluimen hebben een andere stand.

 

Nu we het toch over de Oehoe hebben.

Een tijdje geleden was ik bij een boer op de werf en hij zei Cees, ik heb een Oehoe in de tuin gehad.Je begrijp ik geloofde er niets van!!! Ik  vertelde hem dat de Oehoe alleen op de grens van Limburg en Duitsland voorkomen.Maar zijn vrouw kwam aanlopen met een fototoestel en liet  diverse foto’ s zien.En ja hoor!!! een Oehoe!!!!!! 

U begrijp ik was  erg verrast,en tegelijkertijd schoot in mijn hoofd dat er in het voorjaar een Oehoe ontsnapt was uit Avifauna.Zo zie je maar dat je niet te gauw moet zeggen ik geloof er niets van!!!  Toch mooi dat hij nog steeds leeft en hopelijk overleeft hij de winter.


Is het geen plaatje deze uilskuiken, ze noemen het ook  wel een takkeling.Na 3 weken gaat  het jong het nest uit en hij klimt dan van tak naar tak,als hij 5 weken oud is  kan hij pas vliegen.Vandaar takkeling, maar dat had u inmiddels al begrepen.

 

Ransuilen leggen gemiddeld  3-5 eieren,na 4 weken broeden komen de eieren uit. Jonge ransuilen hoor je soms in de verte al schreeuwen om voedsel.Als je  het treft dat ze bij  je slaapkamer raam zitten te schreeuwen dan je kun je het wel vergeten dat je een goede nachtrust heb.


Ransuilen maken zelf geen nest maar gebruiken oude nesten  van kraaien ,eksters of holen in bomen en soms in een nestkast.  Bij deze tegenlichtfoto zit  een verhaaltje aan vast.

Al een tijdje tel ik  huiszwaluwennesten  die onder de dakrand zitten bij een boerderij.Het was zover om  weer te  gaan tellen en  ik  zag dat er 5 nesten op de grond lagen.En van de 12 nesten was er nog maar 1 bewoond.Er was een roofvogel langs geweest dat kon niet missen.Maar welke!!!

Geen idee.2 dagen later volgde er een telefoontje.Cees, er zit een uilennest in de kastanje tegen over de boerderij.Het bleek een ransuilennest te zijn ( zie foto) het puzzelstukje was gevonden.Ransuilen hebben buiten hun gangbare menu van muizen ook wel eens zin in mussen of ander kleine vogels( 5-6 %)Het was dicht bij huis en makkelijker kan dan niet.Erg jammer voor de huiszw aluwen kolonie ze staan

al zo zwaar onder druk.

 

Nog een uilskuiken uit het zelfde nest.


Soms moet je ook wel eens in de avond gaan kijken en dan moet je geluk hebben als je wat tegen komt.Deze foto’s zijn met flits genomen en leveren dan ook een mooi plaatjes op. Gelukkig bleven ze even poseren en vlogen toen al gauw weg.

 

Ook met de ransuil moeten we vaststellen dat het aantal minder wordt.In 1990 waren  het er nog rond de 10.000 broedparen en in 2007 nog ongeveer 5500 paar  in Nederland.Achteruitgang wordt veroorzaakt door o.a. de Havik waarvan het aantal sterk groeit.Gelukkig  kunnen ze zich herstellen door een lange levensduur  van 10 -15 jaar. 

De winter van 2009-2010 duurde erg lang,de sneeuw bleef heel lang liggen en dat is voor de uilen een slechte zaak.Er zijn dan ook de nodige slachtoffers gevallen,uitgehongerd.Deze ransuil woog bijna niets meer.Terwijl er  genoeg voedsel aanwezig was.De muizen vieren feest onder de sneeuwlaag en de uilen hebben het nakijken. 


Zo ging men er vroeger mee om( Tentoonstelling in Leeuwarden)

 

Deze foto is door het glas  genomen op de een  Tentoonstelling in Leeuwarden.


In de winter zoeken ze elkaar op, de zogenaamde roestplaatsen.Roest betekent rust.Bij deze groep kunnen ook wintergasten zijn uit Oost Europa of Scandinavië.Overigens zoveel ransuilen bij elkaar heb ik ook nog nooit gezien,het was een schitterend gezicht.Jammer dat het licht niet goed was.Ik heb deze foto extra groot gemaakt voor de volgend vraag.

Hoeveel ransuilen zitten er in deze boom.Goed kijken er zit er 1 erg  goed verborgen.

Om de hele foto goed te zien moet U een beetje scrollen.


Zoals u weet braken uilen braakballen uit,dat zijn onverteerbare delen oa haren en botjes. De uilen eten hun prooien met huid en haar op.Waarschijnlijk zit hier ook de huiszwaluw bij!!!!Als je de braakballen uitpluist kun je precies zien wat  voor soort muizen  ze gegeten hebben.

 

 

We houden  U in de gaten. 


Hierbij wens ik U goede kerstdagen toe en een gelukkig nieuwjaar.

 

Groet Cees


Uilenwerkgroep

Reeuwijk en omgeving.

Steenuil

We houden U op de hoogte van de ontwikkelingen, hopelijk is dat heel snel.Maar geduld is een schone zaak in de natuur nietwaar!

Heeft U iets te melden over uilen in de buurt we horen het graag.Hierbij ons email adres op het visitekaartje.


Hier tonen we jonge kerkuilen  van  een andere werkgroep.

Groet Cees
8 Comments

 1. Fien
  Posted 16 december 2010 at 19:09 | Permalink

  Het zijn weer mooie plaatjes Cees :~)
  Ik geniet elke keer van je tekst.

 2. Jurriaan Boekamp
  Posted 17 december 2010 at 03:29 | Permalink

  Ha die Cees,
  Nogmaals een heel interessant artikel en mooie foto’s.

  Ik tel 20 uilen op de foto. Correct ?

 3. Posted 18 december 2010 at 09:20 | Permalink

  Ha Cees,

  Weer een mooie serie 21 stuks ransuilen.

  Cees

 4. Loes Verheij
  Posted 13 februari 2011 at 13:47 | Permalink

  Ha Cees

  Heel leuk dat jij die interessante informatie deelt. Ik stuur je mails ook altijd door naar kennissen, die daar ook weer blij mee zijn.

  Hartelijke groet Loes Verheij

 5. Anneke Vos
  Posted 13 december 2016 at 11:52 | Permalink

  Ha Cees,
  Met interesse lees ik je website en vooral de info over ransuilen, want al een paar jaar zitten er uilen in een grote wilg in de tuin van onze buren.Dit jaar is de boom gesnoeid en ik verwachtte ze niet te zien, maar een aantal weken geleden zag ik er ineens 4 zitten.Sindsdien varieert het aantal. Soms zit er één en soms zitten er 4.Nu is mijn vraag: zouden ze de hele winter terugkomen of op een ogenblik toch een roestboom op zoeken?
  Je bent in ieder geval welkom om een keer te komen kijken.

  Groeten,

  Anneke Vos

 6. Posted 14 december 2016 at 17:29 | Permalink

  Hallo Anneke,

  Dank je wel voor de melding van de ransuilen altijd weer leuk om te horen dat ze in buurt van woningen zitten.
  Dat ze terug gekeerd zijn op hun oude roestplek bewijst dat ze er geen last van hebben dat de boom is teruggesnoeid. Als ze er al jaren zitten dat is dit hun roestplek.
  Als er niet te veel verstoringen in de buurt zijn dan is het wel waarschijnlijk dat ze wel blijven zitten,of de voedsel situatie in de omgeving moet veranderen dan vertrekken ze.

  Ik vindt het leuk om een keer te komen kijken,kan ik er zo naar toe of moet ik afspraak maken. Ik kan morgen donderdag 15 dec en zaterdag 17 dec)

  Groet, Cees van der Starre

 7. F.stappers
  Posted 4 maart 2018 at 11:40 | Permalink

  Geachte werkgroep,
  Wij hebben met regelmaat een ransuil in de boom in onze tuin. Graag zou ik een nestkast maken voor deze uilensoort. Hebben jullie een maattekening of iets dergelijks?
  Gr.
  Frans

 8. Posted 5 maart 2018 at 15:20 | Permalink

  Hallo Hr Stappers,

  Onze werkgroep ondersteund de ransuil niet met nestkasten. Deze uilensoort broedt niet of nauwelijks in een kast, de ransuil zoek oude kraaiennesten op en broedt daarin.Helaas loopt de populatie wel terug maar wij doen er niets.Ik heb wel gehoord dat er wel enkele pogingen zijn van een andere werkgroep die deze uilensoort ondersteunen.Wat ik heb begrepen dat ze een soort mandje in de boom plaatsen.Maar hoe dat verlopen is weet ik niet.Ik weet niet of er elders in Nederland nestkasten gemaakt worden voor ransuilen.

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *