De Waterhoen.
Alweer een bekende vogelsoort die iedereen wel eens gezien heeft in zijn omgeving. De laatste 20 jaar zie je de waterhoen steeds meer en hij legt zijn schuwheid steeds meer af .En hij komt steeds meer voor in de bewoonde gebieden.In de volksmond praat men over het waterkipje. Je moet deze prachtige vogel eens goed bekijken hij heeft een heel mooie strak verenpakket met diverse kleuren.a
Waterhoen op een paaltje loerend naar het water.
Een paar jaar geleden in oktober klom er een waterhoen over het gaas van mijn eendenkooi.Dat was nog niet eerder gebeurt in 24 jaar tijd, dat er ‘n waterhoen in mijn eendenkooi rond zwom.Wat toch wel uitzonderlijk is gezien hun schuwheid en ook nog dicht bij mijn voordeur.Het makkelijk voer verkrijgen was blijkbaar ook wel lekker en zo ook een stukje veiligheid.Na een hele winter op mijn kosten gegeten te hebben verdween hij/zij toch plotseling in het voorjaar zonder mij daarvoor te bedanken.
.
Maar aan het eind van het jaar was hij/zij weer terug, maar nu met een partner, ook die klom over het gaas naar binnen. Samen deden ze zich de gehele winter te goed aan mijn duur betaalde voer.En ook nu weer vertrokken ze in het voorjaar.Het wordt misschien beetje saai, maar in oktober waren ze er weer.Maar nu bleven ze,en tot mijn stomme verbazing gingen ze ook nog broeden.En wel in een belachelijk klein stukje groen wat er in de eendenkooi aanwezig is.
Even kijken of het nog veilig is met al dat lawaai.
Het was voor Natuur-Natuurlijk een uitgelezen kans om dit broedsel van dichtbij te volgen.De nesten van deze vogels
zijn over het algemeen genomen niet makkelijk te vinden
De waterhoen is van oorsprong een echte moerasvogel. Ze eten plantendelen,kleine visjes ,insecten,slakken en wormen.De hoen heeft een lengte van ongeveer 33 cm.Er zijn ongeveer 50.000 broedparen in Nederland .In een strenge winter gaan er nogal wat dood,maar ze herstellen zich toch weer redelijks snel.Ze staan dan ook niet op de rode lijst van Nederland.De waterhoen is een standvogel in Nederland dat wil zeggen dat hij in de winter niet wegvliegt naar warme oorden.
Als je goed naar de foto kijkt kunt je de 2 waterhoenen zien, de een komt en de ander vertrekt,wisseling van de wacht. Samen broeden ze de eieren uit.Het verschil in uiterlijk tussen man en vrouw is nauwelijks te zien.
Zijn lange groene tenen verdelen het lichaamsgewicht over een groot oppervlakte. Zo kan hij zich probleemloos verplaatsen op drijvende waterplanten.
Opvallend is bij de waterhoen dat hij geen zwem lobben heeft tussen zijn tenen.Daardoor komt hij enigszins schokkend vooruit op het water.
Daar zijn ze dan 5 eieren mooi weggewerkt in een diepe kuil.Het wijfje legt gemiddeld tussen de 5 en 10 eieren,het nest is vaak gemaakt van dood plantmateriaal.Zoals u kunt zien zijn de eieren lichtbruin met roodachtige spikkels.
De ouders waren even weg van het nest om de poten te strekken dus kon ik even mooi een foto maken.Na 21 -22 dagen broeden komen ze uit het ei kruipen, 2 van de 5 eieren waren uitgekomen de andere 3 zijn later uitgekomen.Maar om nu te zeggen dat het plaatjes zijn, nou nee, niet echt!
Het zijn eigenlijk lelijke jongen kijk maar naar de volgende foto’s
De jongen zijn na 40-45 dagen vlieg vlug en blijven wel daarna nog een hele tijd bij de ouders hangen.Ze helpen zelfs de jongen voeren van het tweede nest.
Hier is een ouderhoen druk bezig met het voeren van de jongen.
Hierboven het eindresultaat een bijna 1 jaar oude waterhoen en nog niet geheel op kleur.De snavel begint een beetje te kleuren.
Hieronder kunt U zien in een filmpje hoe het voeren in zijn werk gaat.
Klik op het pijltje.
Groet Cees
3 Comments
Hallo Kees,
Wat leuk van de eigenwijze waterhoentjes. Wij hebben hier voor de flat (bij een sloot) voor het 2e jaar een groepje “kippen”. Zo leuk dat gescharrel.
Wist je dat het gezin bijna een jaar bij elkaar blijft tot feb/mrt en dan worden de jongen weggejaagd m.h.o.p. evt. nieuw kroost. Ben benieuwd of ze nu wel blijven nestelen; twee jaar terug is dat gelukt, vorig jaar niet.
Hallo Kees
Prachtig, die waterhoentjes.
We hebben hier een natuurlijke vijver bij ons huis, waar een aantal jaar geleden altijd een broedpaartje zat.
Ze broedde zeker 3×per jaar.
In de late herfst/winter trokken de jonge weg en het paartje begon weer op nieuw.
Graag zou ik hier weer een nieuw paartje zien, zou je mijn er misschien aan kunnen helpen?
Graag hoor ik van je terug.
Mvg Wouter
Dag Wouter,
Helaas ik kan je niet helpen, ik fok ze niet, het zijn gewoon wilde dieren die een keer in mijn eendenhok gebroed hebben.
groet Cees