DE WILDE EEND.(ANAS PLATYRHYNCHOS)

[royalslider id="24"]

 

 

 

Allereerst de beste wensen voor 2013, dat het maar voor U een goed en gezond jaar mag worden. En bedankt voor het bezoeken van de website van het afgelopen jaar.

 


 

DE WILDE EEND.

Wie kijkt er nu nog naar de wilde eend, hij is zo gewoon en je ziet ze overal, maar misschien is dat het wel,we vinden het zo gewoon. Maar kijk je even wat langer naar de wilde eend dan blijkt het toch een prachtig dier te zijn.

Het mannetje (de woerd) heeft prachtige kleuren en als ze zon op de kop van de woerd schijnt komen er prachtige kleuren te voorschijn.

Het vrouwtje (de eend) is mooi van eenvoud.

De wilde eenden zijn echte overlevers en passen zich overal makkelijk aan.

 

LET OP… WILT U DE FOTO’S NOG MOOIER ZIEN KLIKT DAN OP DE ONDERSTAANDE FOTO’S.

Prachtige woerd.

De wilde eenden die wij zien in onze woonomgeving zijn niet echt wild meer, ze zijn zo aan ons gewend dat ze uit je hand eten.

Ze worden dan ook in onze sloten, singels en parken  rijkelijk gevoerd met brood. We noemen ze dan ook wel eens soepeenden….

 

Eend op het smeltend ijs.

Helemaal tam zijn nu ook weer niet. Als ze toch een soort onraad bespeuren zoals bij deze eend zijn ze zo verdwenen.

 De echte wilde eenden.

Dit zijn de echte wilde eenden uit de polder, deze foto heb ik gemaakt van een grote afstand. Kom je dichterbij dan honderd/tweehonderd meter, dan vliegen al ze snel weg.

Als U goed oplet tijdens een fietstochtje in de polder rond juli/augustus zie je kleine groepjes woerden bij elkaar zitten verscholen langs de waterkant.

De woerd is een slechte vader. Na het paren trekt hij zich terug op een veilige plek en gaat dan een dubbele rui in. Eerst verliest hij zijn slagpennen. Hij kan dan niet meer vliegen en is dus heel kwetsbaar. Daarna verliest hij zijn veren en krijgt nieuwe, vaalbruine veren. Dit wordt zijn eclipskleed genoemd. Hij is met die bruine veren minder goed zichtbaar en dus ook minder kwetsbaar zolang zijn nieuwe slagpennen moeten groeien.

 

De eend in broedtijd.

Als je goed in het vroege voorjaar rondkijkt zie je vaak broedende eenden zitten, en wel op de meest uiteenlopende plekken. Je kunt het niet zo gek bedenken of je vind wel een nest.

Deze broedt  bovenin een knotwilg, heel goed mogelijk dat zij er elk jaar broed, de jonge eendjes gaan waarschijnlijk het jaar daarop ook ergens in een knotwilg broeden.

Je ziet  het wel meer bij  vele andere dieren als het een veilig plek is dan komen ze er altijd daar weer terug.

 

Achterkant van een broedende eend.

 

Als een eend tijdens het broeden gestoord wordt, dan blijft ze zo lang mogelijk zitten tot het echt voor de eend ook gevaarlijk, daarna vlucht ze pas.

Het eieren leggen neemt wel enig tijd in beslag, de eend legt 1 ei per dag. Dus is ze wel 14 dagen bezig om een nest vol te krijgen.

De broedtijd is ongeveer 28 dagen

 

Bermnest.

Op  80 cm vanaf de weg waar het zware verkeer voorbij dendert zit deze eend op zijn gemak te broeden, blijkbaar heeft er zij er geen last van.

Ook deze eend zie ik al enkele jaren op de zelfde plek zitten, op 50 cm afstand is er een sloot dus de jongen kunnen snel het water in.

 

 

Een gat in een boomstronk.

Klaar om te snel weg te vliegen omdat de fotograaf zo nodig een foto moet maken.

Overigens, de wilde eend kan wel 15 tot 25 jaar oud worden.

 

Drukkend.

Zoals gezegd, eenden nesten kom je overal tegen, zo ook dit nest middenin de polder in het grasland. De eend drukt zich plat om maar niet op te vallen.

Het nestmateriaal plukt zij weg rondom het nest. Als het veel geregend heeft dan moet ze snel veel gras wegplukken om het nest omhoog te brengen anders koelen de eieren te hard af.

 

 

 

Veel eieren.

Wilde eenden leggen over het algemeen best wel veel eieren, gemiddeld tussen de 10 en 12 stuks. Soms kom je wel eens een uitschieter tegen in dit geval 18 stuks……

Waarom leggen ze eigenlijk  zo veel eieren….De overleving kans is zeer gering, om het soort in stand te houden moeten er veel eieren gelegd worden.

Er zijn zeer veel rovers die wel een lekker hapje lusten, er blijven er meestal maar  een paar over, 2 misschien 3.

In dezelfde tijd hebben de rovers ook jongen, dus de vraag is erg hoog.

Sterk verminderd.

De laatste jaren kom ik steeds minder nesten tegen in de polder, ik dacht dat het aan mij lag en dus maar even naar de cijfers van ons gebied gekeken.

En inderdaad het is spectaculair gedaald. De aantallen wilde eenden is sterk teruggelopen, als het zo door gaat denk ik dat de wilde eenden uit ons gebied gaan verdwijnen.

Om zeker te zijn van mijn verhaal ook nog aan vogelaars,jagers,muskusrattenvangers en andere polderjongens gevraagd en die deelde mijn menig dat het zwaar is teruggelopen.Helaas, er is al zoveel verdwenen. 2/3 van het dieren bestand is de laatste 25 jaar verdwenen uit de polders.

Een nieuwe ontwikkeling is dat de krakeend(zie foto onder) zeer sterk in opkomst is, en in de toekomst de wilde eend qua aantallen wel eens zou kunnen overschrijden.

http://ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_winter/Krakeend_Anas-strepera.jpg

 

Gestoord.

Als eenden gestoord worden tijdens het broeden dan kiezen ze voor lijfsbehoud en niet voor hun nest, ze zijn dan als een speer verdwenen.

Maar in een fractie van een seconde zijn ze in staat om tijdens de vlucht het nest vol te poepen, en waarom….. dit is om de belager af te laten zien om de besmeurde eieren op te eten.

De eend wacht in de buurt van het nest in een sloot tot het veilig is en sluip langzaam terug naar het nest.

Dit mag niet te lang duren anders worden de eieren te koud. Max 1 uur. Ze kon immers niet de eieren afdekken met de donsveren.

 

 Eindelijk jonge eendjes.

Na ongeveer 1,5 maand na de start van het leggen van de eieren zijn de jongen na vele gevaren uitgekomen, het blijft altijd weer een mooi gezicht die jonge eendjes.

Nu wacht de taak van moedereend om ze groot te krijgen, vele gevaren komen om de hoek kijken.

Je ziet vaak onervaren eenden die binnen  2 -3 dagen al hun jongen  kwijt zijn. De wat oudere slimmere types brengen soms wel 7 of 8 jongen groot.

Wat je ook regelmatig ziet is dat als de jongen in gevaar komen  de eend zich gaat gedragen alsof zij  is aangeschoten, en gaat luid klapperen met de vleugels om  zo de vijand weg te lokken.

Prachtig gezicht, en een leuke techniek die ook nog eens werkt.

 

ijskoude poten.

 

Heeft U zich wel eens afgevraagd waarom die flinter dunne poten niet bevriezen op het ijs. Wel eens geprobeerd om 1 uur met blote voeten op het ijs te staan…..

Ik denk niet dat U het red…

Er is een hele uitgebreide uitleg over het niet bevriezen van de eendenpootjes op het ijs ,maar die zal ik U maar  besparen erg ingewikkeld daar begrijp ik ook niets van.Dus hierbij een beknopte uitleg.

Onder koude omstandigheden trekken de bloedvatwanden zich samen zodat een minimum aan bloed door de poot stroomt, juist genoeg om niet af te sterven en niet te snel vast te vriezen aan de ijsvloer.Het zit toch maar allemaal mooi in elkaar die natuur!!

Nagels.

Wist U dat eenden nagels hebben en ook nog eens gebruiken.

U ziet op de foto dat ze  ze echt nodig hebben anders hebben ze geen kans op het gladde ijs.

 

Wassen een dagelijks ritueel.

Ze maken er een echt ritueel van, het is van levensbelang voor de eend om het verenpakket in topconditie te houden. Ze spoelen alle ongerechtigheden tussen de veren vandaan en poetsen daarna de veren weer geheel glad. Tijdens het poetsen drukken ze steeds op de stuitklier en smeren met de snavel het vet over alle veren heen. Werkt de stuitklier niet meer dan is de vogel ten dode opgeschreven, dan verdrinkt hij.

 

Woerd.

 

Mooie kop nietwaar…

 

groet Cees

 

 

 

 

 

 

 

 

111 Comments

 1. Richard
  Posted 12 mei 2018 at 15:30 | Permalink

  Hallo mij moeder heeft een eendenestje in de tuin van witte eenden en volgens mij wel 16 of 18 eieren,maar ze zijn nu uitgekomen maar een stuk of 8 ongeveer de rest van de eieren ligt er nog en er ligt ook dood kuikentje bij en ze zijn na het water wat gebeurt er met de overgebleven eieren?

 2. Elly
  Posted 13 mei 2018 at 08:11 | Permalink

  Hallo Cees,

  We hadden een eend met een nest van 9 eieren tussen de lavendel.
  Nu is moeder weg, maar ook al de eieren.
  Verplaatst zij deze zelf of zijn er kapers op de kust.
  Het nest zat voor het raam en we hebben geen kapers gezien.

  Groetjes Elly

 3. Chris
  Posted 17 mei 2018 at 09:08 | Permalink

  De kuikens zijn gisteren geboren en toen waren er 6, nu zie ik er nog maar 1 en zie ik nergens anders kuiken. Wat kan er gebeurt zijn? Ze zijn heel misschien onder de deur door gekropen want daar is wel eem gat onder maar de moeder is nog in de tuin met 1 kuiken.

 4. Alain
  Posted 2 juni 2018 at 18:14 | Permalink

  Ik heb een koppel mandarijneenden van dit jaar en die leggen nog steeds eieren (nu al aan 24 stuks). Is dit normaal en zou die nog op de eieren gaan broeden ?

 5. Posted 3 juni 2018 at 17:13 | Permalink

  Hallo Alain,
  ja dat zijn er wel veel,heb je soms nog meer koppels mandarijnen soms wil het wel eens gebeuren dat ze samen op 1 plek hun eieren leggen,ik heb het vaker mee gemaakt.Ja je moet nog even afwachten of ze gaan broeden ik sluit het niet.Met dieren weet je het nooit
  Ik weet het is geen echt antwoord maar soms is het gewoon afwachten geblazen.

  Groet Cees

 6. T. Huisman
  Posted 27 juni 2018 at 11:18 | Permalink

  Ze hebben hier in de tuin ook wel eens eieren gelegd achter een struik maar dat ze na een of een paar dagen al een aantal van hun jongen kwijt zijn. Eerst waren het er veel Ik zag hier laatst een eend op de weg lopen met daar achter aan wat twee grotere eenden en de rest was er niet meer. Wij krijgen sinds kort ook bezoek van een eendenfamilie. Eest waren het er acht maar na iedere twee dagen leek er wel een weg te zijn. Er was hier ook wel eens een grijze gestreepte kat die ik hier heb gezien en alhoewel ze genoeg eten krijgen beschikken die over een jagersinstinct en waarschijnlijk zal die wel een gevaar zijn voor zo”n kuiken die nog zo klein is. Ik zag de kuiken midden op het tuinpad liggen en kwam dicht bij en bewoog wat met de oogjes en de pootjes en hoopte dat dat kuiken op zou leven maar heeft helaas het leven gelaten. Had ik er maar opgelet op die kat die hier wel eens kwam. Vaak kwamen ze piepend het tuinpad op in de ochtend. Dan was ik nog boven en dan hoorde ze je al piepen. Piep piep piep erg schattig. Snoek ekster reiger rat kat en het verkeer. Het zijn allemaal vijanden van het kuiken. .

 7. T. Huisman
  Posted 1 juli 2018 at 23:30 | Permalink

  Het koude weer kan ook parten spelen en eenden weten nog van niks en zijn erg stuntelig. Kunnen zo in een gaatje van de regenpijp lopen of in een put. Een eend die acht jongen groot brengt is wel veel. hangt ook af van het weer. Een gemiste opwarmbeurt van moedereend kan al fataal zijn en onderkoeling is het gevolg.

 8. Rita
  Posted 6 juli 2018 at 15:52 | Permalink

  Bij ons zit een een die een stuk van zijn staart kwijt is (wel goed geheeld) maar wel korter hij doet steeds pogingen om te vliegen maar dat wil nog steeds niet mijn vraag is kan hij omdat zijn sta a et korter is met de tijd wel vliegen

 9. Denise
  Posted 8 juli 2018 at 11:07 | Permalink

  Dit jaar, 2018, het ik voor de vierde keer een eend op mijn terras (achter een winterjasmijn). Ieder jaar heeft ze een tiental eitjes, en allemaal uitgebroed. De kuikens komen uit de eitjes, en op een rij, achter de moedereend lopen ze het tuinpad af, en springen in de Demer, die hier achter het huis stroomt. Dit jaar, nu op dit moment (mei – juni) zit hier weer een eend met 11 eitjes. Ze zit hier nu 4 weken, dus ik denk dat ze bijna uitgebroed zijn, en dat ik op het juiste moment op het terras ben om ze te zien, als ze vertrekken! Nog even geduld, hoop ik.

 10. Posted 8 juli 2018 at 17:08 | Permalink

  Hallo Rita,

  Moeilijk iets van te zeggen je weet niet wat er gebeurt is.Zijn de staart veren op een of ander manier er uit getrokken bij een gevecht tussen eenden onderling dan komt het wel weer goed.Zijn de verwondingen ernstig geweest dan vrees ik het ergste.

  groet Cees

 11. Posted 8 juli 2018 at 17:18 | Permalink

  Hallo Denise,

  Zou zo maar kunnen dat het de zelfde eend is,waarschijnlijk is het de eend die al de jongen kwijt geraakt is en overnieuw begint.Ze weet dat het een veilige en vertrouwde plek is en komt daarom terug.
  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *