DE ZWARTE STERN.(Chlidonias niger)

[royalslider id="4"]


EEN NIEUW SITE
.

De vorige site gaf veel  bewerkingsproblemen en de bezoekers hadden veel problemen om snel op de juiste aflevering te komen.Naar een onderzoek van de hogeschool van Utrecht bleek dat het misschien wel beter was om de site te vervangen, de site was een beetje verouderd.!!! Maar ja, wat is oud! Het is maar hoe je er tegenaan kijkt.

Gelukkig verkeer ik in de omstandigheden dat mijn slimme overbuurjongen goed is in websites bouwen(hij zit op die school) Dus heb ik de opdracht maar snel gegeven om de site makkelijker te maken voor bezoekers.(Let op reclame! de naam van zijn bedrijfje is www.paradoxmedia.nl).

Deze site is simpel uitgevoerd, weinig toeters en bellen maar wel efficiënt . Als U op de foto’s klik dan komt de foto groot naar voren, mooier kan het allemaal niet. En wilt U snel weer terug op de eerste pagina, klik dan op de blauwe logo met de witte vogel.

En…… NATUUR- NATUURLIJK is zelfs te zien op Uw mobiele telefoon, iPad, tablet en nog veel meer waar ik geen weet van heb,en het is op de juiste  beeld grootte!

Veel lees en kijk plezier met de nieuwe site NATUUR-NATUURLIJK.


En nu dan de nieuwe aflevering.    DE ZWARTE STERN.(Chlidonias niger.)

Dit keer een kort verhaal over de Zwarte stern, maar wel een film! Er is een hele grootte aflevering van deze vogel te maken, maar in de eigen gemaakte de film wordt alles uit de doeken gedaan.

Het zal ongeveer 18- 20 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst met de zwarte stern in aanraking kwam. We waren net gestart bij een nieuwe boer met weidevogelbeheer. Ik had nog nooit een zwarte stern gezien laat staan van gehoord. Voor ik ze in de gaten had had ik al een flinke pik van de snavel op mijn hoofd te pakken, en ik moest  steeds weer duiken om de zwarte stern te ontwijken. Tot mijn verbazing bloedde mijn hoofd, dat was mijn eerste ontmoeting met de zwarte stern.

Bij de zwarte stern kun je er de klok bijna op gelijk zetten ,ze komen altijd 2 a 3 dagen voor Koninginnedag in hun broedgebied binnen vliegen.foto, Surfplas Reeuwijk.

De zwarte stern was(rond 1900) talrijk in Nederland. Vele tienduizenden broedparen. Nu zijn er in heel Nederland nog maar 1200 broedparen. Na jaren van alleen maar achteruitgang is nu voor het eerst in 2011 het aantal gestabiliseerd.

Krabbenscheer.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, waarom werd ik aangevallen, al gauw bleek dat ik te dicht bij het nest was gekomen. Ook was  gelijk duidelijk dat ze geen echte plek hadden om een nest te maken. De nesten, als je al van nesten kunt spreken, bevonden zich op een stuk drijfhout, stuk piepschuim ect.

Thuis gekeken in de boeken.(ik had nog geen internet) Wat was nu eigenlijk de biotoop van deze vogel? Deze vogel broed eigenlijk alleen maar op de krabbenscheer en bij gebrek daaraan ook wel tussen gele plomp, het is een echte moerasvogel, maar wat is nu eigenlijk krabbenscheer? Het is een heel bijzondere drijfplant, later hier meer over in de film. zie onderstaande foto.

Geen krabbenscheer in de sloot en omgeving,(vervuild water) dan maar  broeden op  een noodvoorziening. We zijn toen snel aan de slag gegaan en we hebben toen drijvende vlotjes gemaakt. Gelijk succesvol, niet te geloven maar binnen 3 dagen lagen de eerste eieren al op de vlotjes.

Een begroeit vlotje aan het eind van het broedseizoen.

Vlotjes kunnen uit allerlei materialen bestaan, als het maar drijft, maar het mag niet te hoog uit het water steken. Anders kunnen de jongen niet terug zwemmen naar het nest. Dat luistert erg nauwkeurig 1 cm kan het verschil uitmaken in de keuze van het vlot. Daar heb ik overigens nog wel een leuke anekdote over!

Het zal ongeveer 10 -12 jaar geleden zijn dat Landschapsbeheer Zuid-Holland vroeg of ik aan een proef mee wilde doen met een nieuw type vlotje. Beetje sputterend van wat mankeert er aan onze vlotjes, het ging juist uitstekend, er waren nog nooit zo veel zwarte sterns aan het broeden. Maar goed, toch maar gedaan.

Om een goed beeld te krijgen hebben we 14 vlotten om en om gelegd. 1 van LBZH en 1 van ons. Nu maar afwachten. Tot onze grote verrassing werden onze vlotten totaal genegeerd en de vogels gingen mooi broeden op de nieuwe type vlotten. Stonden we daar in ons hemd…..Al onze vlotten toen maar niet meer gebruikt……………Oorzaak het vlotje lag 1,5 cm lager in het water.

Hier zijn ze dan, 2 stuks eieren, er moet er nog 1 bijkomen, 3 stuks meer komen er  niet bij.

Ze broeden ongeveer 14 dagen en na 20 dagen zijn ze vliegens vlug. Op de foto zijn ze net uit het ei en 1 is er doodmoe  in slaap gevallen.

Deze jonge stern is ongeveer een dag of 12 oud. Wanneer ze gaan vliegen is de gevaarlijkste periode aangebroken, dan vallen ze soms pardoes uit de lucht en dan weet je niet waar ze terecht komen.En er is altijd wel een roofvogel in de buurt die wel een lekker hapje lusten. Gelukkig zijn de ouders felle rakkers die dan massaal op de roofvogel duiken.

In de foto  hier boven kunt U op het voorlichtingsblad het verloop van de groei van de jongen zien.

Zoals gezegd, het zou een korte aflevering worden ivm de film. In 2002 hebben mijn toenmalig collega natuurbeschermer Sjoerd Driest en ik het plan opgevat om de Zwarte stern te gaan filmen, locatie: Reeuwijk.

Nou, je weet niet waar je aan begint. Daar komt heel wat bij kijken zeg, het heeft totaal honderden uren werk opgeleverd. Sjoerd heeft de meeste tijd er ingestoken.Maar goed, U moet zelf maar beoordelen of het wat geworden is. U moet wel er even voor gaan zitten hij duurt 44 min.Maar gewoon doen…… het is de moeite waard….. Maar dan weet U alles over de zwarte stern. Voor mensen uit Reeuwijk en omgeving is het allemaal erg herkenbaar.

Graag hoor ik wat U van de film en nieuwe site vindt.

 

Voor super geïnteresseerde over de stand van zaken, klik op onderstaande regel.

Jaarverslag_ZH_2013_zwarteStern

 

 

Groet Cees

4 Comments

 1. Posted 12 augustus 2012 at 18:01 | Permalink

  Cees,
  Van harte welkom met je nieuwe website.
  Ziet er geweldig uit zeker ook met de zwarte sternfilm erbij
  Veel succes
  groetjes
  Freek

 2. Lizelot
  Posted 12 augustus 2012 at 19:03 | Permalink

  Wat een gave website is dit zeg!!! Mooi, overzichtelijk. Zelfs op mn telefoon!! Vakmannetje aan het werk?

 3. gerard zonneveld
  Posted 12 augustus 2012 at 19:27 | Permalink

  film en foto’s zijn sneller en duidelijker.
  houden zo en bedankt, wij genieten ervan.
  groeten
  gerard

 4. gerard zonneveld
  Posted 12 augustus 2012 at 19:28 | Permalink

  prima
  sneller

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *