EEN NATUURLIJKE OEVERZWALUWWAND (Riparia Riparia) 2012

Een natuurlijke oeverzwaluwwand.Deel 1.

Dit keer geen verhaal over een vogel of dier of plant, maar we gaan dit keer een bouwput bekijken. Nee, niet weg klikken het is best aardig om te zien.

Het was al een wens van enkele jaren oud om een oeverzwaluwwand te gaan bouwen. De aanleiding om een oeverzwaluwwand te gaan bouwen kwam voort uit het feit dat ik al jaren zag dat de oeverzwaluwen in de polder van Reeuwijk geen broedplaatsen konden vinden.

Elke berg grond of zand ( die er tijdelijk lag) doken ze in om hun nest te maken. Dus een goede reden om te kijken of er een wand gebouwd kon worden.

Gaat het toch uiteindelijk nog over een vogel. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Niet niets.

Maar ja, zo’n wand bouwen is ook niet niets. Ik kan dat wel willen, maar wil een ander dat ook. Om dat uit te voeren moet je wel met nodige partijen overleggen, dus dat wordt dan een soort poldermodel.

Dus veel overleg dacht ik, maar tot mijn grote verbazing is dat gelukkig niet gebeurt! Waarschijnlijk is dat niet gebeurt omdat ik geen enkele club vertegenwoordig. Waar je met z’n allen moet mee praten. Niet te geloven maar het was in 14 dagen rond!!!!!Ik kom daar later op terug.

Gereedschappen en gevoel.

 1. Je hebt land nodig, maar waar !
 2. De oeverwand moet niet storend in het beeld van het landschap zijn. Een erg belangrijk item.
 3. Je moet een landeigenaar en natuurliefhebber treffen die zoiets ziet zitten, anders kun je het wel vergeten.
 4. Je hebt een bedrijf nodig voor het uitvoeren van deze klus, en die gevoel heeft voor dit werk.
 5. En natuurlijk de nodige euro’s, lees sponsors!
 6. En ik had zelf ook nog een eis, het moest een natuurlijke oeverwand worden.

Herfst 2011 Winter 02/2012 -14 graden

Hier komt hij te liggen,een mooie plek in het Reeuwijkse landschap.

Graven Diepte meten ,2 meter is het geworden

Begonnen.

Het is zover,we zijn begonnen met graven. Maar waarom ga je midden in de winter bij -14 graden in die polder aan de slag. Het was de enige mogelijkheid om deze klus uit te voeren. Het land is om het maar zachtjes uit te drukken zeer zompig, de machines zouden wegzakken in het land.
Na een zeer zachte winter zag het er niet uit dat we nog vorst zouden krijgen, gelukkig draaide de wind. Na een week wachten konden we na een test het land in.

Natuurlijke materialen.

Het uitgangspunt was dat er alleen maar natuurlijk materialen gebruikt zouden gaan worden en zoveel mogelijk uit de buurt of van het land zelf. En dat is gelukt.

De 30 m3 grond komt uit de gegraven sleuf , en die hergebruiken we weer. De afgegraven oeverzijde was ook ongeveer 10 m3 grond.

De eerste lading boomstronken naar de bouwplek.

We gebruiken boomstronken om de oeverwand op te bouwen, de boomstronken worden om en om gelegd om ruimte te creëren zodat het zand er tussen aan gebracht kan worden.

Samen in de put!

De werkput aan het inspecteren met de eigenaar van het perceel,DirkVergeer.

Bij de bovenstaande foto is de sleuf weer opgevuld met boomstronken, het hout zal onder water komen te staan en niet verrotten. Dus ook niet verzakken.We proberen het op deze manier om de wand zo min mogelijk te laten wegzakken in het veen.

Het gat is opgevuld en de opbouw is begonnen met boomstronken.

Poldermodel en vertrouwen.

1. Om terug te komen op het poldermodel, overal waar ik aanklopte was men enthousiast, te beginnen bij de eigenaar Dirk Vergeer van het land waar de oeverwand moest komen. Hij heeft het land op natuurlijk wijze ingericht. Ook hij was gelijk enthousiast het paste mooi bij zijn doelstellingen.

Hij had 1 wens, het moest in de winter gebeuren anders zou zijn perceel kapot gereden worden en de machines zouden wegzakken in het veen.

2.Welke aannemer zou deze klus nu willen doen, ik kende er wel een dus erop af. Firma SDR uit Reeuwijk stond hier voor open. Beter had ik het niet kunnen treffen. Hij was direct voor het project in en gaf mij vele tips hoe het best uit te voeren was. En hij gaf ook nog eens een grote korting. Wat moet een natuurliefhebber nog meer.

Geld.

3.Ja dan komt het onvermijdelijke geld om de hoek kijken.Waar haal je dat in deze tijd met bezuinigingen nu vandaan?

Ook hier viel ik weer van de ene verbazing in de andere. Let op!

4. Aangeklopt bij Landschapsbeheer Zuid Holland in Waddinxveen, plan uitgelegd en weer was het gelijk voor elkaar , zij hebben het grootste bedrag gesponsord. Geweldig toch!

5.Wederom aangeklopt , nu bij Agrarische natuurvereniging Weide en waterpracht, voor mij een zeer bekende club vanwege het weidevogelbeheer. Daar behoefde maar weinig uitleg ook hier zag men het project gelijk zitten en ook zij gaven een mooi bedrag.

6. Ja ik blijf aan de gang, om het af te sluiten de Kringloopwinkel in Reeuwijk was ook gelijk om en steunde het project met een mooi bedrag. Dit heeft mijn natuurmaatje Hans Hertogh geregeld.Dit project is samen met Hans Hertogh uitgevoerd.

7. Als laatste hadden we nog invliegpijpjes (volgens mij een nieuw woord) nodig. Bij een tuinder (Cor) langs geweest die ik ken (een vogelaar) misschien zou hij wel die pijpjes hebben, en inderdaad hij had er enkele. Cor ging spontaan alle tuinders af om deze pijpjes te bemachtigen.Totaal 45 stuks.

Het was heel leuk polderen op deze manier.

We zijn al aardig opgeschoten, de onderste laag is al opgevuld met aarde en de tweede laag wordt met zand opgevuld. Foto links boven

De eerste invliegpijpjes zijn al geplaatst. Voor de wand is de oever afgegraven en een doek neergelegd, daar komt het zand op te liggen. Zie foto rechts onder. Reden voor deze actie is, dat er geen begroeiing voor de wand mag plaats vinden . De oeverzwaluw wil vrij in en uit vliegen. Is er begroeiing dan verdwijnen ze.

Bijna klaar, de achterzijde van de wand wordt afgewerkt. Het kan ook zo maar zijn dat de oeverzwaluw voor deze zijde kiest, met vogels weet je het nooit.

Na drie en een halve dag hard werken is hij klaar, hij ligt er prachtig bij. Het mooie is dat hij niet of nauwelijks te zien is in het landschap hij valt weg tegen het geriefhoutbosje. Als de wand straks met gras en planten begroeit is zie je de wand helemaal niet niet meer liggen.Hopelijk zien de zwaluwen het wel!!

Dit zijn de zogenaamde invliegpijpjes. Eigenlijk zijn het drainagepijpjes die tuinders vroeger gebruikten om het water af te voeren. Maar of deze pijpjes gaan werken is maar de vraag, het is en blijft een experiment.

Hier wordt de officiële handeling verricht door de Cor Vonk (SDR(links) en de Dirk Vergeer(midden) door een bord te plaatsen aan de houtril. Rechts op de foto ben ik, maar dat wist u natuurlijk al, maar toch!

Op het bord kunt U zien hoe de oeverzwaluw een nest bouwt.

Er komt natuurlijk nog een aflevering in NATUUR-NATUURLIJK over de oeverzwaluw als de zwaluwen in de wand gaan broeden.

Achter deze houtril met een prachtige zitje (ontwerp Dirk Vergeer ) daar kun je mooi de oeverzwaluwen bekijken, zonder verstoring.

Inmiddels is de omgevingsvergunning van de Gemeente Reeuwijk ook binnen,wat moet een mens nog meer.Misschien nog een paar zwaluwen!!!!!

Groet Cees

 

2 Comments

 1. loes van duyl
  Posted 2 mei 2012 at 06:07 | Permalink

  Ha cees,
  Je wal is een mooi bouwwerk geworden,hopelijk krijg je snel bezoek
  Loes

 2. Jurriaan Boekamp
  Posted 2 mei 2012 at 23:48 | Permalink

  Ha die Cees,
  Zoals gewoonlijk weer een interessant artikel, zelfs al gaat het niet over de vogel zelf.
  Veel succes met de wand.
  Jur.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *