HANGPLEK VOOR DE BOERENZWALUW.

 

Het is al een tijdje geleden dat ik U gemeld heb over  het verdwijnen van de elektriciteitsdraden aan de bok palen langs de Nieuwdorperweg in Reeuwijk.

Dit elektriciteitsnet heeft lange tijd de bewoners aan deze weg van elektriciteit voorzien, misschien wel 100 jaar …Toen ik hoorde dat deze voorziening ging verdwijnen dacht ik meteen aan de boerenzwaluwen die massaal gebruik maken van deze draden in het broedseizoen.

Het kon toch niet waar zijn dat deze mooie onbedoelde voorziening voor zwaluwen zou gaan verdwijnen….

 

Deze ontmantelde bok paal staat er wat verloren bij. Alle draden zijn er afgeknipt. Een stukje cultuur verdwijnt……. in de vaart der volken!

 

Hangplek.

Overdag zitten de boerenzwaluwen massaal in het voorjaar en zomer op deze draden met elkaar te kleppen, veren te poetsen en heerlijk in de zon te bakken, maar vooral is het een veilige plek, rondom hebben zij een goed zicht of er een vijand aankomt die ze wil op peuzelen.

Recht tegenover de palen staat een boerderij die een hele grote kolonie boerenzwaluwen herbergt, er zitten wel 60 nesten in de stallen. De boerenzwaluwen brengen samen wel tussen 550-600 jongen groot. Het zou heel zonde zijn als deze kolonie zou verdwijnen omdat deze elektriciteitspalen een belangrijke functie hebben voor deze kolonie boerenzwaluwen.

 

Wat nu……

 

Stedin gebeld, het bedrijf dat het onderhoud doet aan het elektriciteitsnetwerk , om te vragen wanneer de  bok palen weggehaald zouden worden. Dat kon wel jaren duren was het antwoord, op de vraag of ik dan de bok palen kon krijgen als het zo ver  is, kreeg ik als antwoord dat dat geen probleem was. Een en ander werd vast gelegd in een mail om daar later op te terug komen.

Het was  allemaal wel toegezegd maar ik had nog geen locatie,……..dus gevraagd aan de boer met de vele zwaluwen of er een paar palen in zijn weiland geplaatst konden worden voor de zwaluwen .Gelukkig was dat geen enkele probleem, dat was een snel antwoord.

 

Sneller.

Er gingen geruchten dat de palen toch snel zouden verdwijnen……. onmiddellijk Stedin gebeld of de palen naar de boer konden verhuizen en heel belangrijk of ze ook ter plekke geplaatst konden worden. Gelukkig was dit ook geen probleem.

 

 

Het materiaal van Stedin op het erf.

Wat schets mijn verbazing het waren geen oude palen maar nieuw palen die Stedin leverde. Mooier kun je het niet treffen als natuurliefhebber.

 

 

Aan deze nieuwe palen hebben we de eerste 20 jaar geen onderhoud.

 

 

 

De isolatoren waren al gemonteerd op de palen.

Een close-up van de isolatoren waaraan de draden worden gemonteerd.

 

Een beetje reclame voor Stedin.

 

 

 

 

Waar komen ze te staan!

 

Koortsachtig werd er overlegd met de boer en met de medewerkers van Stedin waar de palen geplaatst mogen worden. Want er ligt altijd wel ergens een leiding of een kabel onder de grond, en dat weet de boer als geen ander. Het zou slordig zijn als er iets kapot gedrukt zou worden.

 

 

 

Op weg naar de locatie.

 

Voortvarend worden ze snel geplaatst.


Met een machine is het zo gebeurd als je dat zelf moet doen met de hand is het een heel getob.

 

 

Even de  paal in de goede richting draaien zodat alle isolatoren in 1 richting staan.

 

Het is gelukt drie palen op een rij.

 

Maar ja, bij nader inzicht (tegenwoordig heet het voortschrijdend  inzicht) gevraagd of er nog 2 extra draden er bijgeplaatst konden worden.De vele honderden zwaluwen moeten natuurlijk wel wat ruimte hebben om hun veren te kunnen poetsen.

Ook dat was geen probleem, wat een service, ze moesten er toch speciaal een keer extra voor terug komen met een vrachtauto en hoogwerker.

Bij deze foto worden de extra 6 draden geplaatst ,we hebben nu 12 draden dat moet hopelijk voldoende zijn.

 

Hopelijk wordt het in 2017 zo,n plaatje.

 

Eerste.

Als de eerste zwaluwen in het voorjaar van 2017 op de draden zitten, meld ik dat natuurlijk direct in  Natuur-natuurlijk.

 

 

Aandacht.

Dat er vanuit de regio en omstreken belangstelling voor dit project is had ik niet gedacht, en dat is natuurlijk altijd meegenomen. De plaatselijke krant Kijk op Reeuwijk en het landelijk dagblad  AD  schreven er een stukje over en zelfs Vroege vogels belde mij of ze het mochten komen filmen.

 

Bedankt!

Hierbij wil ik  de boer bedanken voor alle medewerking bij dit project dat op zijn perceel mocht worden uitgevoerd. Je moet het maar willen op je land.

En natuurlijk bedank ik  Stedin voor de soepele medewerking bij dit project beter kun je niet wensen als natuurliefhebber die geen organisatie achter zich heeft staan. Meestal willen bedrijven alleen maar samenwerken met een organisatie of een natuurclub.

 

 Monument.

Tevens zijn deze 3 bok palen  ongewild een monument geworden, de bok palen verdwijnen in een rap tempo uit onze omgeving en niemand weet straks meer wat dit voor palen zijn geweest.  Een optie is dat we excursies organiseren om naar deze palen te gaan kijken en vertellen hoe het vroeger ging.

 

Groet Cees

 

 

 

 

 

 

3 Comments

 1. Ans Luijnenburgwat e
  Posted 2 februari 2017 at 16:31 | Permalink

  Wat een mooi project. Fijn om NatuurNatuurlijk weer te lezen. Dank je wel

 2. Maria van Hoogdalem
  Posted 3 februari 2017 at 13:11 | Permalink

  Leuk om Natuur Natuurlijk weer te lezen!
  En en mooi bericht over de zwaluw-palen.
  Heel leuk van Stedin, en van jou.

  Groetjes,
  Maria

 3. loes van Duyl
  Posted 7 februari 2017 at 14:03 | Permalink

  Ha Cees Hartverwarmend, ben zo benieuwd of de hangplek in goede aarde valt aan jullie zal het niet liggen

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *