HEMELWATER.

 

 

                                                                 HEMELWATER!

 

 

Deze aflevering gaat deze keer over heel iets anders, het gaat over water, regenwater om precies te zijn. Niet over natuur  zoals u gewend bent…alhoewel regenwater is alleen maar natuur.. …..zonder regenwater zijn we niets…..  

( Dit keer voor de waterliefhebbers)

 

 

Inleiding.

 

Niets is mooier op onze planeet aarde dan water, er valt ongelofelijk veel te vertellen over (gewoon) water. Je kunt zoveel met water, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. En ga je het water echt bestuderen, dan kom je in een wondere wereld terecht. Zeg nu zelf, van welke vloeistof kun je nu zeggen dat het kan bevriezen, verdampen en dat het vloeibaar is. Oftewel,vloeistof ,vast (ijs) en gasvorm! We kunnen niet zonder.

 

Zonder water is er geen leven, maar dat wist U natuurlijk allang. Het is zo kostbaar dat we er zuinig en netjes mee moeten om gaan. Nu weet ik wel dat wij in Nederland er bijna in verdrinken, daarom kijken wij er iets anders tegen aan.

Maar in vele landen is het water een zeer schaars goedje. Op de planeet aarde is er maar 2 % zoetwater! 1% daarvan kunnen we niet over beschikken dit is ijs,en grondwater. De rest, 98% is zout zeewater. En dat  zoute water bedekt 71% van het aardoppervlakte!

Om een heeeeeel klein beetje te helpen om zuinig met water om te gaan heb ik een installatie gebouwd bij mijn huis om regenwater op te vangen.

En niet alleen om zuinig om te gaan met water maar ook om een handje te helpen tegen de wateroverlast die in onze stad Gouda steeds nijpender wordt bij grote zware regenbuien. De stad Gouda zinkt steeds verder het moeras in, elk jaar zakken we een 0,5  -1 cm verder weg en op sommige plekken nog meer….Een  heel klein beetje hulp is dan massaal watertanks plaatsen in de tuinen, ik weet dat het makkelijker klinkt dan het is maar je moet ergens beginnen………….

      

                                                                            

                                                                             Het wc hemelwaterproject.

 

Wetering.

We wonen aan een eeuwen oude wetering in Gouda, waarschijnlijk is het een oude moeras/veen rivier geweest, waarschijnlijk  2000 jaar oud of nog ouder. Op de tekeningen tijdens de ontginning ( 1248 ) stond deze wetering al vermeld.

 

Wetering.

De bedoeling was om het  water uit de wetering te gebruiken om er  twee wc’s mee door te spoelen. Tenslotte spoel je 1/3 van het  huishoudelijk waterverbruik door in de wc.  (Wel drinkwater die met veel inzet schoongemaakt is ) Maar ja, hoe pak je dat aan….. het lijkt allemaal zo makkelijk  maar in de praktijk is het toch wel even anders. Je denk, je plaatst een pompje en wat leidingwerk naar de wc en klaar is het, nou mooi niet.

 

Aan het graven.

Het  gescheiden waterleidingwerk naar beide wc,s monteren was een aardig klusje, met de nodige aanpassingen in de wc en doucheruimte zijn de waterleidingen (bijna) allemaal mooi weggewerkt.

Het uitgangspunt was een geheel automatische systeem, een druk op de wc knop en verder geen omkijken meer. Dat kun je wel vergeten, zo had ik het uitgedacht. Ik begon met kaarsenfilters (zo noem je deze filters) om het slootwater schoon in de wc te krijgen, daar begon de ellende. Na 20 x de wc door gespoeld te hebben begon het water toch een kleurtje te krijgen…….

 

Het waterreservoir ging knap vervuilen en het begon te ruiken en de wc pot ging vervuilen. (moeder de vrouw werd er niet gelukkig van! ik ook overigens niet) Deze reservoirs moesten dan met chloor  gereinigd worden, ook niet lekker voor het milieu en een hoop werk. Diverse soorten filters gebruikt maar het werd niets, dit kwam oa  omdat er geen constante waterstroom liep om een filterlaag op te bouwen. Helaas een grote teleurstelling.

 

U zult wel denken waar ben je aan begonnen ….. dat zei mijn vrouw ook!!  Na ruim een jaar getobd en ellende toch maar gestopt, met spijt in het hart.

 

Nieuwe watertank 1500 liter.

 

Hemelwater.

Mijn zoon kocht een huis en zei, ik ga het hemelwater opvangen en de wc ermee doorspoelen. Dat was de motivatie om het  toch weer op te pakken.

Hemelwater vanaf het dak van ons huis dat moest toch wel lukken.  Het hemelwater is aardig schoon dus heb je geen  filters nodig ,maar ook daar komt het ea voor kijken. Waarom niet eerder aan gedacht, dacht ik later ook…. maar ja, het was  heel veel werk meer dan een filter plaatsen in de wetering..

 

Een hele klus.

 

Onze tuin moest toch gerenoveerd worden en dat was een goede aanleiding om het wc project een nieuw leven in te blazen. Een plastic tank gekocht van 1500 liter inhoud. Een hydraulische kraan heeft een gat van 4 m3  gegraven in de grond, met de hand kan natuurlijk ook…..( die was er toch voor de klus in de tuin) tot mijn grootte verbazing kwamen we tijdens het graven geen veen maar klei tegen…….  ( Tevens was dit het bewijs dat de wetering heel oud was).

De put is klaar voor de tank.

De gegraven put was geheel droog door de kleilaag en dat op 3 meter vanaf de wetering, dit had ik echt niet verwacht in deze veenpolder.Water wat er nu in de put staat is regenwater.

 

 

Tank in de put.

 

De Pompinstallatie.

Om een pompinstallatie te bouwen komt heel wat voor kijken, zeker als de installatie geheel automatische moet worden. Met veel kunst en vliegwerk is het een prima systeem geworden. Ik heb wel hulp gehad van mensen met 2 rechter handen.

Tegenwoordig is er een pompunit met alles er op en aan kant en klaar te koop. Dat scheelt een hoop geknutsel!

Pomphuis.

 

Maar goed, de bestaande pompinstallatie en de regenpijp aangesloten op de watertank, en pompen maar. Het werkt prima en geen omkijken meer aan, alhoewel……….. af en toe kijken of er wel genoeg water in de tank zit. Maar dat merk je ook overigens wel als er geen water in de wc pot stroomt. Geen water meer….. dan is het een paar kraantjes open en dicht draaien en we hebben weer leidingwater in de wc.

Blad /fijn filter.

Op het dak en in de goten liggen vaak bladeren en klein ander vuil dat moet wel opgevangen worden voordat het de tank ingaat.

 

Besparing van drinkwater.

 

Hoeveel bespaar je er nu mee….  Het is nu bijna 4 jaar later ( Start april 2014) en we hebben inmiddels 99.000 liter regenwater door de wc gespoeld, of te wel bijna  25.000 liter per jaar door de wc gespoeld, daar wordt ik wel een beetje stil van, nooit bij stil gestaan dat het zoveel zou zijn…

De waterleidingmaatschappij hoeft  nu 25.000 liter water minder schoon te maken, het is natuurlijk maar een een halve druppel voor de waterleidingmaatschappij het gaat nergens over maar het is wel een halve druppel, veel druppels worden wel een plas. Rijk wordt je er niet mee integendeel, voor dat je de installatie eruit hebt ben je wel de nodige jaren  verder.  Maar het is leuk om te doen, maar vooral het milieu wordt er een miljardste procent beter van……..daar ging het mij vooral om.

 

Heerlijk helder regenwater.

 

 

Bijna overal toe te passen!

 Tegelijkertijd denk ik, het zou mooi zijn als het overal toegepast zou kunnen worden. Miljoenen m3 regenwater worden bij een te hoog waterpeil in sloten, weteringen en plassen in een hoog tempo weer terug in de Gouwe en IJssel gepompt.( praat ik alleen maar over ons gebied)

Is het waterpeil weer te laag  ivm verdamping en opname van planten en bomen dan worden dezelfde miljoenen m3 ( nu een stuk minder schoon ) weer het gebied ingepompt vanuit de IJssel…..Ook niet echt goed voor de sloten en weteringen. En dit systeem van de waterschappen brengt veel kosten met zich mee om dit uit te voeren. (lees belastingen)

 

Wie weet komt het er nog eens van, dat dit soort regenwatersystemen standaard wordt bij nieuwbouw. Er valt ongeveer 75-85 cm regenwater in Nederland per jaar en in de toekomst zal het alleen maar toenemen, dus genoeg  redenen om vele wc projecten op te starten. Ook de waterzuiveringsinstallaties zullen er blij mee zijn, die hebben vaak technische water problemen, ( lees verdunning van de bacteriën dus een verstoring van de werking van de afbraak) bij te veel wateroverlast..

 

Al met al erg leuk om te doen, het is wel pionieren dat wel weer . Maar als het goed gestructureerd wordt opgezet is het overal bijna toe te passen, dan kan het een bijdrage leveren aan de wateroverlast hoe klein dan ook.

En heel belangrijk……. verspilling van mooi en goed drinkwater kan dan uit de wc s verdwijnen wat eigenlijk overal standaard zou moeten zijn…… Ook bij kleine tuinen is het mogelijk, waar een wil is een weg. Nu de overheid nog…… De gemeente Gouda is overigens wel geïnteresseerd in dit soort particuliere initiatieven.

PS

Een berichtje uit Vlaanderen. België ligt mijlen ver op ons vooruit,zo kan het ook.

Bij ons in Vlaanderen is dat toch vrij standaard hoor bij nieuwbouw (en zelfs bij renovatie) Een regenwaterput van 10.000liter is al gauw verplicht bij een gewoon huis.
Niet enkel toiletten maar ook veel wasmachines draaien hier op regenwater.
En sommige durvers koppelen het zelfs op de boiler zodat ze ermee kunnen douchen…

(zie inkomende berichten)

 

 

Groet Cees.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. hoow
  Posted 29 november 2017 at 13:24 | Permalink

  Bij ons in Vlaanderen is dat toch vrij standaard hoor bij nieuwbouw (en zelfs bij renovatie) Een regenwaterput van 10.000liter is al gauw verplicht bij een gewoon huis.
  Niet enkel toiletten maar ook veel wasmachines draaien hier op regenwater.
  En sommige durvers koppelen het zelfs op de boiler zodat ze ermee kunnen douchen…

 2. Posted 29 november 2017 at 23:15 | Permalink

  Hallo Hoow zeg ik maar,

  Bedankt voor je berichtje.
  Ik ben blij verrast dat bij jullie in Vlaanderen het regenwater opvangen gewoon is,dat doet mij goed.
  Jullie liggen mijlen ver vooruit op ons land. Alhoewel, het is eigenlijk bij ons nauwelijks onder de aandacht en er wordt zelfs niet aan gedacht. We staan amper is schaduw bij jullie. Mooi om te lezen dat er elders wel veel aangedaan wordt, tevens is het een mooi voorbeeld om aan te refereren.

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *