HET DUBBEL LEVEN VAN EEN SPOUWMUUR.

 

  HET DUBBEL LEVEN VAN EEN SPOUWMUUR,een rare tekst nietwaar.Ik zal het even uitleggen!

Het is natuurlijk algemeen bekent bij iedereen dat allerlei dieren dankbaar gebruik maken van onze gebouwen.Om te schuilen,te nestelen,en te overnachten.De spouwmuren van gebouwen en huizen zijn dan ook erg geliefd.Ook onze spouwmuur is erg geliefd.

Soms komen ze wel heel dicht bij  je in de  slaapkamer en daar is niet iedereen van gediend.Regelmatig bevinden  ze zich maar 1 steen dikte  of nog  minder van je kussen vandaan!  Dit is ook bij ons  het geval.En ik vind het nog leuk ook.

Onze zijmuur van ons hoekhuis is een goed voorbeeld van wat er allemaal in leeft, het is echt natuur dichtbij!

Iedereen kent wel die rare kleine gleufjes in de muur, zie onderstaande foto.Ze zijn bedoelt voor ontluchting  en doorstroming van de lucht tussen 2 muren in. 

 

 

 

Normaal kijk je er niet na en loop je er langs , en er valt ook  eigenlijk niets aan te zien.  En tenslotte je kunt niet op alles letten nietwaar!Maar als je er wel oplet kun je er  van alles zien!

Als je  rond de schemertijd naar de gleufjes in de muur kijkt ,kun je misschien  het uitvliegen van de dwergvleermuis zien.Deze vleermuizen zitten de hele zomer in het hoogste deel van de spouwmuur.Ze paren daar en brengen hun jongen groot.

In de winter zoeken ze plekken op waar het constant dezelfde temperatuur en vochtigheid heeft.Het valt niet mee om ze op de foto te krijgen want je weet nooit wanneer ze uitvliegen.En ze zijn zo snel dat je altijd te laat ben met afdrukken.

Waaraan kun je zien dat ze er zijn! Net als bij gewone muizen, aan de muizen poep.Als je goed kijkt liggen de keutels vaak op de vensterbank of op de straat.Zie foto.

Vleermuizenpoep.


De foto hierboven is genomen in een  voormalige ijskelder ,je kunt de douw nog zien op de rug van de vleermuis.

 

 


We gaan verder met een geruisloos dier.

Onderaan  aan de muur heb je ook van die gleufjes zitten.Ik heb al een paar keer meegemaakt dat  ze daar  eind oktober  naar binnen gleden.We hebben het over de ringslang.Dus ook  de ringslang maakt gebruik van de spouwmuur.Daar houdt hij  zijn winterslaap, lekker veilig, niet te koud en niet  te warm en  lekker droog.Rond april komt hij dan weer tevoorschijn!

 


Ringslang.

Wat zit  er nog meer in!!! Wat ik niet eerder had waargenomen is, dat  een vogel een nest maakte in  de spouwmuur.

Deze vogel heeft ook voor veiligheid gekozen er zitten nogal wat eksters in de buurt die het leven van deze vogels nogal zacht gezegd  zuur maakt. Het is  de pimpelmees. Het is een prachtig gezicht hoe ze aanvliegen en wegvliegen.Ik heb daar een paar leuke foto’s van.

Sleuf in de muur.

 

Bij de bovenste foto links kun je goed zien dat ze al jongen hebben .De pimpelmees komt met  een wit buideltje in de snavel naar buiten, en dat is de poep van de jongen.(ze poepen in een soort zakje).Dat nemen de ouders  dan mee en gooien het ver van het nest weg. Dit  doen ze om maar niet op  te vallen dat er een nest is.

Bij de derde foto komt hij met de snelheid van het geluid  uit zijn nest vliegen!!

Bij de laatste foto heeft hij voer in zijn snavel zitten ,en  hij vertrouwd de fotograaf niet zo en wacht even of het wel veilig is. 

DE HOMMEL

Als ik in de tuin liep  botste ik regelmatig  tegen een hommel aan.Gelukkig maar dat ze niet s teken anders had ik de nodige s  teken te pakken gehad.

Blijkbaar liep ik in de weg op de aan en afvoer vliegroute van de hommels.Na een tijdje ze in de gaten gehouden  te hebben waar ze heen vlogen, bleek al gauw dat ze de spouwmuur als locatie  hadden uitgekozen.

Hommel.

 

Bij de  bovenstaande foto kun je goed zien dat er een rijke buit aan honing en stuifmeel aan de poten zit.

Weer aan het werk.

 

De foto hierboven toont aan dat hij zijn vrachtje weer kwijt is en  weer op zoek gaat  naar  bloemen.


 

In de tuin hebben we een vlinder struik,  en op de onderstaande foto kun je goed zien dat de hommel bezig  is om de honing te verzamelen. 15 meter verder op bevind zich een vlinder struik en daar halen ze onder andere de honing vandaan.

Honing aan het verzamelen.

Verder leven er aan de onderzijde van de muur de bekende pissen bedden en spinnen en andere insecten in deze gleufjes.Al met al heeft de spouwmuur onbedoeld toch een extra functie  erbij gekregen.Misschien heeft U ook van deze gleufjes in de muur zitten, kijk er eens naar.Heeft U ook een leuke waarneming ik hoor het graag! 

Groet Cees


4 Comments

 1. Anne
  Posted 14 september 2010 at 17:31 | Permalink

  Wat ‘n leuk stuk over je huis en de natuur. De foto vd bij vond ik het mooist en wat een geduld om die foto’s te maken, respect!
  Mvg anne

 2. Maria
  Posted 17 september 2010 at 15:14 | Permalink

  Wij hadden weleens muizen op het balkon, en die zag ik in de spouwmuur verdwijnen.
  Dat er ook vleermuizen in konden zitten, daar had ik geen idee van!
  Maria

 3. Heddy
  Posted 25 september 2010 at 20:02 | Permalink

  Spannend al die beestjes in de spouwmuur! Wij hebben hommels in de muur maar ik wist niet dat er ook kleine vleermuisjes in wonen. Ik zal op zoek gaan naar de poepjes, wie weet…. Boeiend dat de pimpel ook in de muur nestelde, bij ons hebben ze het (weer) gewoon in het nestkastje gedaan maar altijd erg leuk om te zien!
  Mooie foto’s heb je gemaakt. Ik kijk alweer uit naar de volgende “natuurlijk”.

 4. Martine Haak
  Posted 27 september 2010 at 20:04 | Permalink

  Hallo Cees,

  Wat een lastig type de rivierkreeft. We hebben wel eens een dooie op de kant zien liggen tijdens een wandeling.

  Heb ook wel eens een hommelnest in een spaumuur gehad. Destijds het gat dichtgesmeerd……., zou ik nu niet meer doen.
  De ene hommel verzamelt stuifmeel in de netjes aan z’n poten en andere hommels hebben een uitvouwbare maag waarin ze nectar vervoeren. Nooit allebei tegelijk. De een doet dit en niet anders en de ander doet dat en niet anders. Ze kunnen bijna hun eigen gewicht aan meel of nectar vervoeren.
  Je zat inderdaad in hun vliegroute. Het aanleren van een route en herkenningspunten is heel moeilijk voor ze, dus ze zullen niet graag een andere weg volgen.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *