HET JAAR VAN DE HUISZWALUW 2018

                                                      

 

 

 

 

                                                             HET JAAR VAN DE HUISZWALUW (2018)

 

Huiszwaluwen zijn druk bezig om een nieuw nest te bouwen.

Het is een fascinerend gezicht hoe de huiszwaluw aan de de muur hangt en tegelijkertijd zijn nest eraan  plakt. De klei wordt gemengd met een speciaal speekselmengsel wat een goed kleefkracht heeft om aan de muur te blijft hangen.

 

Eerst even een succes melden.

Aan deze voorgevel van Fam Kwakernaak is het een drukte van belang in het voorjaar. Het afgelopen jaar 2017  is er een toename van 18 nesten geweest, spectaculair….. Van 16 nesten naar 34 nesten mooier kan het niet, maar waarom deze grote toename, dat is moeilijk te verklaren. Misschien dat de omgeving de laatste tijd meer insecten produceert, er zijn wel steeds meer kleine natuur projectjes (lees:o.a.landbouwgebied naar natuur omgevormd.) bijgekomen, en er is  in de omgeving veel uitgestelde maaidatum gerealiseerd.

Dit succes is alleen maar te danken met medewerking van de eigenaren Fam Kwakernaak. Deze familie moet wel 3 maanden lang regelmatig de ramen en vensterbanken schoonmaken die onder de vogelpoep zitten, maar hebben daar geen probleem mee. Maar daar is niet iedereen  van gediend. Gelukkig geniet Fam Kwakernaak van deze invasie Huiszwaluwen.

En dat is nu net waar het omgaat, zoals gezegd, niet iedereen wil de poep op zijn ramen, dus dan worden de nesten eraf  gehaald. Jammer, het is zonde dat dit gedaan wordt, het is een prachtige gezicht om deze Huiszwaluwen te zien vliegen en nesten te zien bouwen.

 

Voordeel.

Het is niet allemaal kommer en kwel, de eigenaren hebben ook een voordeel van de Huiszwaluw. U heeft  nagenoeg geen last meer van muggen en ander insecten die worden maar mooi door de Huiszwaluw weggevangen.

Hopelijk wilt U meehelpen om de aantallen van deze prachtige vogel te vermeerderen en de nesten aan U gevel te laten zitten.

 

Zie filmpje, locatie Kwakernaak.           Filmpje Huiszwaluwen

 

 

                   Grafiek van  de Huiszwaluw nesten in Reeuwijk eo

Gelukkig gaat het in Reeuwijk eo goed met de huiszwaluwnesten elk jaar komen er meer nesten bij.


Plank.

Heeft U wel Huiszwaluwen aan de gevel en wilt U geen poep…….Dan kan U de poep opvangen door middel van een plank onder de nesten te plaatsen zodat de poep op de plank terecht komt.

 

2018

 In het jaar van de Huiszwaluw 2018 wordt er aandacht gevraagd voor de Huiszwaluw. Sinds 1970 nam de Huiszwaluw met ongeveer 80% af. Wat bepaalt  nu eigenlijk het succes van het nestelen Huiszwaluwen?

Hoe komt het dat op de ene plek volop Huiszwaluwen zijn en op vele andere plekken geen vogel te vinden is. In principe weet vogelbescherming er niet veel van hoe het broedsucces verloopt. Dus wordt er gevraagd aan de eigenaren en vrijwilligers om de Huiszwaluwen nesten te tellen en hoeveel broedsels er zijn per seizoen. Wordt er maar 1 nest groot gebracht of zijn er 2 of zelfs 3 nesten, om daar achter te komen zou het mooi zijn als U wilt helpen.

De vrijwilliger die bij U langs komt in het voorjaar heeft een folder met de nodige info waarop staat hoe U kunt helpen.

 

Groet Cees.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *