Krabbenscheer( Stratiotes aloides) verplaatsen en de tragische dood van een ringslang.Natrix Natrix

[royalslider id="41"]

 

 

 

 

 Deze nieuwe  NATUUR-NATUURLIJK  heeft twee onderwerpen:  Hoe verplaatst je Krabbenscheer, en de tragische dood van een  huis ringslang….

Deel 1

 

KRABBENSCHEER VERPLAATSEN.

 

Klik op de foto voor een nog beter beeld

Krabbenscheerplant.

Zo ziet krabbenscheer eruit maar dat wist U al, ik heb daar al eerder over geschreven. Deze plant was enkele decennia geleden totaal verdwenen, maar gelukkige is hij weer in grote getale te bewonderen in het Reeuwijkse.

Het is een belangrijke plant voor 2 soorten dieren, de groene glazenmaker en de Zwarte stern. De groene glazenmaker (libelle) zet alleen op deze plant haar eieren af. Voor de zwarte stern is deze plant belangrijk, het is zijn biotoop.

 

Biotoop.

Zo ziet de biotoop van de beide dieren eruit, een prachtige volle sloot met krabbenscheer.

 

Zwarte stern in de aanval.

Deze zwarte stern komt met volle snelheid op mij afvliegen, het is een prachtig gezicht. Het lukte nog net een foto te nemen, meestal mislukt dit soort foto’s met deze  snelheden, maar U zult zich inmiddels afvragen wat ik nu eigenlijk wil vertellen.

 

Kunstnest met eieren.

Bij gebrek aan krabbenscheer hebben we een noodvoorziening gemaakt in de vorm van de drijvende vlotjes. Daar broed de zwarte stern op i.p.v. op de krabbenscheer. Met deze noodvoorziening proberen we de zwarte stern te behouden  in ons gebied. We hebben nu ongeveer 44 broedgevallen (2013). Totaal in Nederland broeden er nog 1200 stuks. Het waren er ooit tienduizenden. Sinds enkele jaren blijven deze aantallen gelijk er is zelfs een licht groei.

 

Kraan in actie.

Nu weet U nog steeds niet wat ik wil vertellen, al jaren leggen wij de vlotjes uit in de sloten met krabbenscheer. Maar niks …..geen broed gevallen, terwijl 3 sloten verder er een prachtig  grote  zwarte stern kolonie zit. Zoals U weet voor elk project trek ik  5 jaar uit, lukt het niet dan is mijn geduld op….en kijken we hoe we het anders kunnen doen.

En het geduld was nu op…….dus hebben we de vlotten 3 sloten verderop uitgezet.

Een bak vol krabbenscheer.

En wat denk je……..het was gelijk raak 4 nesten. De verplaatsing was hooguit 80 meter……..Maar wel dichter bij de andere kolonie, waarschijnlijk bied dat toch meer veiligheid.

Maar in deze sloot was geen krabbenscheer aanwezig……….. dat wilde we daar wel hebben.

 

 

 

 

Kruiwagen.

We wilden dit met een kruiwagen gaan uitvoeren, in overleg met de boer. Dat vond hij prima, hij is zelf ook een fervent voorstander van mooie gezonde sloten met een prachtige vegetatie en hij doet er veel aan om het zo te behouden. Een voorbeeld functie voor de omgeving.

 

 

Mooier kun je het niet hebben.

Maar door omstandigheden kwam het er niet van om de krabbenscheer over te brengen naar de ander sloot. En ineens belde de boer mij op of ik tijd had. Hij  had een kraan en trekker met aanhanger geregeld om de krabbenscheer te verplaatsen.

Tijd of niet, dan maken we tijd, dus mijn collega Hans opgebeld en als een speer naar de polder gegaan. Zoals U op de foto’s ziet wordt de krabbenscheer met een speciale grijper opgevist en zachtjes in de aanhanger gelegd. Mooier kun je het niet hebben.

 

 

Licht gewicht trekker.

Een kleine trekker heb je hiervoor nodig anders zak je hier gegarandeerd weg in het zachte veen.

 Storten maar.

Daar gaat de lading, we hebben totaal 5 ladingen in de sloot gebracht.

 

Lading glijd in de sloot.

Het scheelt ons natuurlijk erg veel werk, we hebben de ladingen verdeeld over de ongeveer 1200 meter lange sloot

 

 

Hans is aan het verspreiden.

Een beetje verspreiden, maar eigenlijk zoek het zijn eigen weg wel. Een paar dagen later was er een stevige storm en de krabbenscheer was prachtig verspreid over de hele sloot.

De groei kan beginnen.

Dit was natuurlijk een mooi samenwerkings-verband tussen de boer en de natuurliefhebbers. Alsnog bedankt.

Gelukkig hebben we niet te klagen er lijkt steeds meer oog te zijn om de natuur een handje te helpen in onze “werkomgeving” zowel particulieren als bij boeren.

Inmiddels ben ik bezig met een nieuw project bij een andere boer, dit gaat pas plaats vinden in juli 2014, ik  kom daar natuurlijk op terug.

En daar doen we het voor!

 

 

Vervolg verplaatsen van de krabbenscheer.

Inmiddels is het bijna een jaar verder Augustus  2014. U begrijpt dat we regelmatig zijn gaan kijken zowel in het najaar 2013 als in het voorjaar 2014 of de krabbenscheer had aangeslagen. Maar er was weinig te zien…… maar geduld is in de natuur een schone zaak, maar alhoewel… het begon toch een beetje te prikken dat het misschien niet zou aanslaan….je wilt dat het dat het project slaagt.

Maar in half juni kwamen de eerste nieuwe planten boven de waterlijn uit, en heel veel krabbenscheer zat nog onder de waterlijn wat de basis vormt voor 2015. Dus project geslaagd.

 

Leer moment.

Overal leer je van, dus ook van dit project,om krabbenscheer te verplaatsen en je wilt een sneller resultaat kun je het beter uitvoeren in het vroege voorjaar dan in maand Augustus.In het vroege voorjaar zit de groei er nog in.In Augustus is die groei alweer op zijn retour.

Foto’s volgen nog. Fototoestel in reparatie.

Groet Cees.

 

 

 

 

  Deel 2.                                        DE TRAGISCHE DOOD VAN ONZE HUIS RINGSLANG.

 

 

 

 EEN WAARSCHUWING!

Lezers met een zwakke maag kunnen beter deze aflevering overslaan.

 

Huis ringslang.

Al jaren hebben we een huis ringslang zo noem ik hem maar, hij huist al minstens 6 jaar in de winter in de spouwmuur van ons huis. Ik heb hem regelmatig zien komen en gaan, dus dan is hij onze huisslang zo simpel is dat…

Waar herken je hem dan aan zult U zich afvragen, ze lijken allemaal op elkaar. Klopt, bij deze ringslang is waarschijnlijk een stukje van zijn staart afgemaaid, daar herken ik hem aan. Kijk maar op bovenstaande foto.

Hij blijft al jaren bij ons in de wetering rondhangen, hij is blijkbaar geen avontuurlijk type. We zagen hem ook regelmatig in onze tuin zonnen.

Lijkt niets aan de hand.

Toen ik thuis kwam zag ik onmiddellijk de ringslang bij de zijdeur liggen, en dacht gelijk hij is zijn winterkwartier aan het opzoeken(eind oktober 2013) ) Verder was er niets te zien, en hij zag er verder goed uit.

Maar niets is minder waar, ik ging even bij hem kijken maar hij bleef stil liggen wat wel erg vreemd was en hij leefde nog wel, zijn tong ging in en uit zijn bek.

Toch maar  even het fototoestel snel gepakt.

Geschokt.

Langzaam de deur open gedaan, zoals U kunt zien op de vorige foto zat er genoeg ruimte tussen de deur en de drempel.Maar wat was dat nu………. totaal ontveld ……..Wat was er in vredesnaam gebeurt…..Geschokt keek ik toe wat er aan de hand was.

De slang heeft onder de vlonder een uitweg naar boven gevonden door een spleet , die was groot genoeg in het midden maar doordat de slang  naar rechts is gegaan kwam hij klem te zitten . De sleuf liep taps toe………………….

 

Korte tijd.

De ringslang heeft geprobeerd om zich los te trekken maar dat lukte niet. Daardoor heeft hij zijn vel van zijn lijf gestroopt……Wat een kracht heeft zo’n dier om zichzelf te ontvellen ondanks de pijn is hij gewoon doorgegaan, heel bijzonder.

Het vel stroopte op in de sleuf maar hij bleef maar trekken, zie het gevolg……………..op het laatst ging het niet verder door het  op stropen van zijn vel.

Je zou toch denken (als mens) dat als je klem zit, je een stukje  achteruit  ga. Dan kom je vanzelf op de gedachten van, kan een slang zich wel achteruit bewegen!

Geen idee…… blijkbaar niet.

Het voorval heeft maximaal 3 uur geduurd langer ben ik niet weggeweest en daarvoor ben ik nog door deze deur gegaan.

Ontveld……

Even op zoek geweest naar het antwoord of slangen achteruit kunnen bewegen, geen informatie te vinden. Blijkbaar  niet zo’n veel gestelde vraag.

Aan Ravon, Amfibieën vereniging de vraag gesteld of een ringslang zich naar achter kan bewegen,  dat bleek een moeilijke vraag, maar uiteindelijk was het antwoord, nee dat kan hij dus niet………

Dus de ringslang had weinig keus……hij probeerde zich uit zijn benarde positie te bevrijden en heeft zich dood getrokken……………………….

 

Verlossen.

Toen moest ik hem nog verlossen, dat heeft nog 10 min. geduurd, zijn vel zat zo opgestroopt dat het moeilijk was om hem los te krijgen, inmiddels was de slang dood gegaan. Geen leuk klusje.

 Overleden.

Al met al een heel vervelende gebeurtenis en wij zijn een huisgenoot kwijt, het was altijd mooi dat deze ringslang zijn winterverblijf in onze spouwmuur had uitgekozen. Hopelijk komt er ooit nog eens een andere slang logeren.

 

Groet Cees

 

 

 

 

 

5 Comments

 1. Tineke
  Posted 4 augustus 2014 at 11:15 | Permalink

  Beste Cees, ik vroeg me af in welke maand deze verplaatsing van krabbenscheer is gebeurt en of het heeft gewerkt?

  Groetjes

 2. Posted 4 augustus 2014 at 12:49 | Permalink

  Ha Tineke,

  Dat is gebeurt in eind juli,en het heeft gewerkt ,maar let op! Dit jaar 2014 zijn de eerste planten pas boven water gekomen rond eind juni en er zitten nog veel planten onder de waterlijn.Deze komen volgend jaar zeker boven water.Mijn eerdere ervaringen is dat het beter is om de krabbenscheer in het vroege voorjaar uit te zetten.Dan heeft het betere groeikracht en slaat het sneller aan.Maar in dit geval kon het even niet anders.
  Ben je ook van plan om krabbenscheer uit te gaan zetten! Ook voor de zwarte stern!!

  groet Cees

 3. Posted 3 december 2017 at 14:40 | Permalink

  beste Cees ,
  Alle bezoekers op onze donateursavond (ca. 50) hebben genoten van de film : het bruine goud er was applaus!
  Zojuist heb ik je websitegoed bekeken en van alles gelezen . o.a. broedhoop maken voor de ringslang ( dat gaan we op de NL doet-dag op10 maart doen bij de smultuin )
  Onze nieuwe webmaster gaat onze site vernieuwen en is nog opzoek naar mooie foto’s van oevers /water en weidevogels . Mogen we een paar van jouw foto’s gebruiken? Die zijn zo mooi!. Het project bloemrijk grasland zou ik best graag in de Goudse Hout willen zien gebeuren- plek genoeg nu er niet meer geboerd wordt
  hartelijke groet Claire

 4. Posted 3 december 2017 at 14:43 | Permalink

  Beste Cees,
  ik heb heel erg genoten van je mooie site en met veel belangstelling over de diverse projecten gelezen .
  De filmvertoning van het bruine goud voor onze donateurs was een succes .
  Dank!
  groet van Claire

 5. Posted 4 december 2017 at 11:11 | Permalink

  Beste Claire,

  Bedankt voor je mooi reactie, de foto’s die je nodig hebt kun je er gewoon gratis van afhalen.

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *