Muskusrat of Bisamrat (Ondatra zibethicus)

EEN GEVAAR VOOR DE LAGE LANDEN.

 

 

DIT KEER NIET ZO’N GEZELLIGE VERHAAL MAAR WEL DE MOEITE WAARD OM HET TE WETEN.

 

Iedereen die wel eens door de polder fietst heeft wel eens die stokjes met oranje vlaggetjes gezien. Ze staan altijd langs de waterkant.En de meeste mensen weten dan wel dat er een muskus rattenval zit.Deze markering is voor de rattenvanger, om snel

doxycycline amoxicillinde rattenval terug te vinden.

En als je een beetje oplet kun je soms wel eens een muskusrat  voorbij zien zwemmen.

 

De val wordt bij de ingang van het nest geplaatst waar de rattenvanger denkt dat er een zit.Hij heeft  gezien dat er afgeknaagde vegetatie in de buurt ligt.

Een maand of 2 geleden zag ik vanuit mijn huiskamer een muskusrat voorbij zwemmen.Dan weet je al hoe laat het is!  Dan zit er dichtbij ergens een nest.

En ja hoor, recht tegen over de voordeur En het bizarre hiervan is dat er 2 meter verder in de zijkant van de slootkant een vaste muskus rattenval zit,bij dat paaltje op de foto. 

Even de vang kooi eruit gehaald.

Orden Baciim | Orden Antibioticosvoor U eruit gehaald en tevens bekeken of er nog iets inzit.U ziet de trechter daar zwemt de rat dan in maar kan dan niet terug.En verdrinkt.

Zelf vind ik het niet de prettigste manier ,het duurt best wel een tijdje voor hij verdrinkt.

 

In de kooi zaten een paar rode Amerikaanse kreeften.

Normaal doen deze kreeften in onze sloten niet veel goeds, maar dit keer ruimen  ze de boel goed op.Er was blijkbaar een tijdje geleden een muskus rat in gezwommen en de kreeften hebben de rat heerlijk opgegeten.

Enkele overblijfselen zaten nog in de kooi.

Dit is het bovenste gedeelte van de  kop van de muskusrat,mooi schoon gegeten.

 

Dit is een ander type rattenval, in mijn optie een diervriendelijker(het is natuurlijk wel hoe je er tegenover staat).Deze val heeft nu geen klemmen waarschijnlijk zijn deze eraf gepikt.Er zijn tegenwoordig veel mensen tegen deze manier van vangen, dus vernielen ze de kooien of halen de klemmen eraf.

Het lost zich vanzelf op wordt er beweerd!

 

Hier is hij dan, hij zit op zijn gemak aan een paar bladeren te knabbelen.

Het is een echte planteneter en vreet graag de onderste stukken van de waterplanten.Buiten de mens heeft hij niet zo veel vijanden en hoeft dan niet schichtig te doen. Maar waarom willen we deze rat graag eigenlijk uitroeien.

Dit is een heel verhaal.

Allereerst waar komt hij vandaan.Het is geen Europees dier.Een niet zo’n slimme Tsjechische graaf nam deze rat mee uit Noord Amerika naar zijn jachthuis in de Bohemen rond 1900, voor de jacht en het bont.

U begrijpt het al, ze ontsnappen en binnen tien jaar in een straal van 100 km waren het er al  gauw 2 miljoen stuks.Tel uit je winst.

Overigens,de rat is eigenlijk geen rat maar een  grote muis de grootste onder de muizen.

Op deze foto zwemt hij op zijn gemak langs je heen.

Op een gegeven moment melde de muskusrat zich aan in Nederland.(1941) Zolang hij niet in de buurt van onze dijken kwam was het nog niet een echt groot probleem.

Deze rat maak grote ondergrondse nesten,zelf ben ik  een keertje tot mijn borsthoogte verdwenen in een muskusrattennest,je schrik dan ook je rot!

Het is natuurlijk niet echt wenselijk dat onze dijken  en watergangen worden ondergraven door deze jongens.We leven tenslotte een paar meter onder de zeespiegel en voor je het weet heb je natte voeten of je moet naar Utrecht zwemmen.

Maar vermoedelijk is er nog nooit een dijk bezweken door toedoen van dit exotische knaagdier.De hamvraag is en blijft wat zou er gebeurt zijn als je niets gedaan zou hebb

In 2010 waren het er nog maar 120.000 stuks.

In de provincie Zuid-Holland zijn er in 2010 nog maar 5000 gevangen.Het  is al met al een duur grapje die ratten vangen, het kost per jaar 34 miljoen.Kosten voor Zuid-Holland zijn 4,9 miljoen omdat  er steeds minder ratten gevangen worden loopt de prijs per rat flink op.Per rat is dat € 200.-  duur ratje!!!!


 Nest.

Dit was voor mij ook nieuw,ik had het nog niet eerder waargenomen (Jan 2013) In een nieuw natuur gebied bij Nieuwkoop kwam ik deze plantaardig nesten tegen.Dit land is pas onder water gezet,de muskusrat heeft zijn nest die normaal onder de grond zit naar boven gebracht om niet te verdrinken.Hij had zeker geen zin om te vertrekken dus maar zijn huis verbouwd.

 

 

 

Wilt U graag een  Muskusratten bontjas, in Engeland is hij te koop voor maar 150 pond. Koopje nietwaar!!

Groet Cees.

PS

Wilt u nog meer weten over de muskusrat er is een leuke aflevering  van de tv serie klokhuis.

Helaas werkt deze link niet  hij is geblokkeerd maar U kunt deze wel zelf opzoeken

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20060502.asf

http://player.omroep.nl/?aflD=5002867
10 Comments

 1. tnotenboom
  Posted 4 juni 2011 at 09:19 | Permalink

  hallo Cees
  we genieten nog steeds van de series,waar haal je
  het allemaal vandaan in de polder,ga zo door.heel mooi

  de groeten aan Carina en jouw van Riet en Tinus

 2. Corry
  Posted 4 juni 2011 at 09:36 | Permalink

  Hoi Cees,
  Wat een nagels en tanden,giga! Ik krijg van deze beesten altijd kippenvel. Geweldig dat je er weer zoveel over kan vertellen!

  Kus je schoonzus

 3. Marius Gahrmann
  Posted 4 juni 2011 at 10:43 | Permalink

  Ha Cees,
  onuitroeibaar die krengen. In Boskoop bij tuinders kruipen ze soms 1.5 meter diep de beschoeiing onderdoor voor nestgelegenheid. Als het water helder is zie je voor het nest een baggerbult.
  Groet Marius

 4. Eline
  Posted 4 juni 2011 at 23:03 | Permalink

  Wat een prachtig verhaal weer om te lezen, ik ben echt voor de diervriendelijke manier! Mooi om zo’n beest van dichtbij te zien, wat een enorm grote tanden. Heb weer genoten, tot de volgende keer! Groetjes Eline

 5. ton
  Posted 6 juni 2011 at 08:49 | Permalink

  he Kees was weer mooi grt ton

 6. loesvanduyl
  Posted 6 juni 2011 at 12:45 | Permalink

  Ha cees,eigenlijk vind ik ze prachtig en nu blijk het nog een muis te zijn ook .Meteen wat “vriendelijker” Maar ik snap het probleem ook wel;de 4 klemmen dan maar.
  Mooie reportage hoor,prachtige foto’s
  Loes

 7. cees van miert
  Posted 10 juni 2011 at 13:46 | Permalink

  he cees,
  pas gesproken met een aanhangster van de dierenpartij.
  Zij is fel tegen deze dieronvriendelijke moordpartij. Ze wil wel graag zo een bontjas reserveren. Lekker warm voor de winter.

 8. Bart Groen
  Posted 26 juni 2011 at 10:15 | Permalink

  He Cees, mooie foto,s en goede informatie. Ik ben aan het solliciteren voor muskusrattenbestrijder dus de extra info is wel zeer geschikt voor mij. Ik wist niet waar de muskusklier zat bij een mannetjes muskusrat( vrouwtjes hebben die niet) maar door jouw verhaal weet ik het nu wel. Bedankt.
  Ga zo door.

  Groeten Bart

 9. Barbara
  Posted 1 augustus 2013 at 16:01 | Permalink

  Ik heb geen bericht maar een vraag. Ik woon in Duitsland net over de grens en langs een kanaal. Daar stikt het van de Bisamratten maar die zijn beschermd. Bij een hevige regenbui storten de oevers in door de gangen. OP dit moment vallen de wilgen om omdat de wortels zij weggevreten. Nu vroeg ik mij af hoever de gangen van een bisamrat gaan!!! Ik heb het idee dat ze ook door mijn tuin lopen.
  Met vriendelijke groet Barbara

 10. Toos
  Posted 10 maart 2019 at 14:24 | Permalink

  Dank voor het leuke verhaal!

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *