NIEUWS OVER 3 SOORTEN ZWALUWEN EN EEN BUNZING…….

 

                                                                         

 

                                              BUNZING FAMILIE IN DE OUDE OEVERZWALUWWAND.

 

 

 

OUDE OEVERZWALUWWAND.

In onze oude oeverzwaluwwand die sinds de bouw bijna 1.20 m is weggezakt in het veen is het een prachtige plek geworden voor dieren die daar  veilig kunnen vertoeven.

We hadden al eerder wat graafgaten gezien en resten van allerlei prooien die daar in de buurt lagen.  We hadden wel een vermoeden, maar welk dier daar  nu woonde wisten we het niet zeker. Dus maar een camera opgehangen voor een van de graafgaten, hopelijk het juiste gat, en een paar dagen later was onze  vermoeden juist gebleken. Zoals U inmiddels gezien heeft was het het inderdaad de bunzing.

 NACHTDIER.

Zoals U weet is de Bunzing een nachtdier maar overdag is hij ook wel te zien zeker als hij jongen heeft.

 

NESTDRANG.

De bunzing is bezig om nestmaterialen aan te voeren via het gat in de wand, het is tenslotte voorjaar dus werk aan de winkel.

CAMERA

Op een of ander manier hebben ze toch de camera in de gaten en ze kijken regelmatig in de richting van de lens.

 

Ingang van het nest.

De  oude oeverzwaluwwand zit vol met boomstronken dus ideaal om daar tussenin een nest te maken.

Overdag.

Toch wel opmerkelijk dat dat ze zo actief zijn midden op de dag, doordat ze nogal een verborgen leven leiden weten men nog niet alles van het leven van de Bunzing. Misschien zijn ze wel actiever overdag dan er gedacht wordt.

 

Verwonding.

Op deze foto kunt U goed zien hoe ze eruit zien.

Maar let U eens goed op! en kijk eens naar de rug van deze bunzing. Er zit een flinke wond op de rug maar hij /zij lijkt er geen last meer van te hebben hij/zij ziet er verder gezond uit. Je kunt er van alles bij denken hoe dat gekomen is maar het blijft gissen.

Wond.

Op deze foto is de wond nog beter te zien. Bunzingen zie je niet vaak in de polder je kom ze amper tegen, dan is het mooi dat je ze op deze manier kan fotograferen.

Er wordt regelmatig een oproep gedaan door  de zoogdiervereniging om deze dieren te melden, men heeft geen idee hoeveel bunzingen er in Nederland zijn er is zelf een jaar van de Bunzing geweest.

De laatste 2 jaar krijg ik wel veel meldingen over de bunzingen. Wilt U meer weten over de Bunzing….dat kunt u lezen in de aflevering De Bunzing.

Opmerkelijk.

Deze dieren staan bekent als stevige rovers die nachts een flink territorium afstruinen om voedsel te machtigen en elk kippenhok wat ze tegenkomen plunderen ze leeg of richten ze een slachting aan. Op het perceel waar de bunzingen hun nest hebben, lopen heel wat kippen los en de  deur van het kippenhok is s’nachts niet dicht….. dus opmerkelijk dat daar niets gebeurt terwijl de bunzing daar naar schatting al 3 jaar zit.

Van div kanten heb ik gehoord dat de bunzing niet op eigen terrein op jacht gaat maar of dat waar is weet ik niet.  Je zou het bijna denken…………

 

 

 

 

 

 

                                                                                     OEVERZWALUW JONGEN 2017

 

Oeverzwaluwhuis.

 

 

Broedseizoen 2017.

Voor de tweede keer is er in het oeverzwaluwhuis gebroed en er zijn 13 jonge oeverzwaluwen uitgevlogen. Hopelijk komen een deel van deze jongen volgend  jaar ook weer terug .

 

Onderstaande foto’s geven een beeld van het verloop van het broedseizoen.

 Eieren.

Het voordeel van ons oeverzwaluwhuis is dat je precies kunt zien hoe de stand van zaken is tijdens het broedseizoen omdat we nestkasten hebben, terwijl bij de oeverzwaluwwanden je er nooit bij kunt komen en niet weet wat er gebeurt. We kunnen zelfs de vogels ringen wat waarschijnlijk nergens gebeurt.

Gemiddeld leggen de zwaluwen 4 tot 5 eieren per broedsel.

 

 

Uit het ei.

Deze jongen zijn ongeveer 4 .5 dagen oud. Misschien wel leuk om te vermelden bij de oeverzwaluwen leggen de zwaluwen de eieren zonder veren op het gemaakte nest, zie foto hierboven.

Bij de boerenzwaluw is het net andersom ze beginnen niet eerder eieren te leggen voordat ze het nest helemaal bekleed hebben met veren. De veren zijn vaak van zwanen die in die tijd net aan het veren wisselen zijn. Maar als die niet in de buurt zijn pikken ze van alles op wat in de buurt is.

 

Pijlsnel.

De groei gaat pijlsnel in 20 dagen zijn ze al vlieg vlug, de broedtijd is maar 13 dagen!

 

Klaar.

Deze jongen zijn bijna zover, nog een paar dagen en ze vliegen uit, maar ze blijven nog wel weken in de buurt van het nest. De ouders maken wel 2 tot 3 nesten per jaar.

 

 Klein.

Van alle z.g. Nederlandse zwaluwen is de oeverzwaluw het kleinste soort en het soberst in uitvoering.

 

Precies op tijd voor de controle anders zou de zwaluw al buiten gevlogen hebben.

 

 

 

 

 

BOEREN EN HUISZWALUWEN TELLINGEN  IN 2017.

 

Ook dit  jaar (2017) zijn Hans en ik weer op pad gegaan om de zwaluwen in Reeuwijk te tellen. Elk jaar is anders zo ook dit jaar, het begon dit seizoen een beetje sputterend door de weersomstandigheden met name kwamen de boerenzwaluwen maar met mondjesmaat binnen. Maar daarna was het niet te stuiten, het was een topjaar zo goed jaar hebben we niet eerder gehad. Het weer van de afgelopen zomer is voor de vogels een goed jaar geweest. Veel zwaluwen hebben 3 nesten gemaakt wat duid dat er veel insecten in Reeuwijk aanwezig zijn.    (later hier meer over)

10 procent

Nadat we klaar waren met de tellingen kregen we later van alle kanten te horen dat er nog veel nieuwe nesten bijgekomen waren. Schatting 10 procent……..niet in de grafieken opgenomen.

 

 Melding van een vroege vogel!

Dit jaar kregen we een melding dat de eerste boerenzwaluw al op 14 maart in Reeuwijk dorp was gearriveerd, heel erg vroeg. Maar er was er 1 nog vroeger in Nederland en dat was op 13 maart.1 dag vroeger…..

 

 

 

Insecten verdwenen.

 U zult het wel gehoord of gelezen hebben dat ongeveer 2/3 derde van de insecten verdwenen zijn,  al jaren geleden merkte ik dat het niet goed gesteld was met de insecten. Als ik door de graslanden liep zag ik nauwelijks insecten omhoog komen en in het verleden zag ik dat de zwaluwen achter je aan kwamen om de insecten te vangen, als er gemaaid wordt  zag  je volop zwaluwen achter de trekker ect ,dat zie ik al jaren niet meer…

Als je tien/ vijftien jaar geleden met de auto 40 km gereden had ,zat je auto voorruit en motorkap vol met rode dode insecten dat is nu geheel verdwenen…..Een ramp voor de natuur en ons ecosysteem en onze voedsel productie.

 

Reeuwijk dorp.

En waarom gaat het wel goed in Reeuwijk dorp met de insecten en de zwaluwen. Er is veel kleinschalige veeteelt en er zijn diverse  particulieren die de landbouwgronden  omgezet hebben in natuur en er is veel uitgestelde maai datum en vele mooie lange slootkanten met veel bloemrijke vegetatie, en div percelen compensatieland van de provincie die als semi natuurgebied gebruikt wordt.

Verder zijn we al een paar jaar geleden begonnen, zoals u weet, bij enkele boeren om bloemrijke kruidenzaden in te zaaien wat veel insecten aantrekt. We hebben nu( begin oktober) weer een perceel ingezaaid 14.000 m2 met kruidenrijke bloemzaden en er kom nog een een stuk land bij, met dank aan de boer die dit mogelijk heeft gemaakt, dat is in samenwerking  gegaan met agrarische Verg Weide en Waterpracht.

Ik weet wel dat de stukken land die ingezaaid zijn ter grote van een postzegels zijn maar het begin is er, en ook is het een begin om anders te gaan denken hoe het nu verder moet met de flora en fauna in de polders.

Binnenkort komt er een aflevering over dit inzaaien in Natuur-Natuurlijk, daarin kunt U zien hoe we het stuk land in zaaien met kruidenrijke zaden.

 

 

 

 

Toename.

Verder was er bij 1 adres in Reeuwijk wel een heel grote toename van huiszwaluwen van 16 nesten naar 34 nesten, een toename van 16 nesten in 1 jaar.!Hierbij bedanken we deze familie  aan de nieuwdorperweg die de huiszwaluwnesten aan hun gevel maar mooi laten zitten, ondanks de vele uitwerpselen op de ramen en vensterbanken. Dank daar voor!

In heel Nederland worden er ongeveer 1700 huiszwaluwnesten geteld, zoals U kunt zien doet het Reeuwijks gebied het erg goed met 267 nesten.

 

Zwarte Sternen.

Ik weet wel dat dit niet in de deze aflevering thuis hoort maar ik meld het toch maar even. Al 25 jaar doen wij aan zwarte sternen beheer met sterk wisselend succes.

De Zwarte sternen in ons gebied hebben het dit jaar ook heel goed gedaan.We hebben op 3 locaties totaal 45 broedparen. We doen deze klus met 3 man. Omdat we niet alles goed in kaart konden brengen denken we dat er toch meer broedparen waren, schatting totaal 5  paar meer. Dus 50 broedparen, een heel mooi resultaat. Deze resultaten zijn zonder de polder Bloemendaal in Gouda.

 

 

 

                                                       EEN NATUURLIJKE OEVERZWALUWWAND IN EXLOO (Drenthe)

In de buurt van Exloo is sinds enkele  jaren een mooie waterpartij gemaakt. Het is jaren lang een zandwinning geweest en daarmee is een paar jaar geleden een eind aangekomen. Het is nu mooi ingericht voor de flora en fauna en recreatie.

 

Het water is er kraakhelder er mag alleen niet in gezwommen worden ivm instortings- gevaar van de oevers, het is er ongeveer 20 -25 meter diep.

 

De randen van de plas beginnen al aardig begroeid te raken met riet, wat weer veel insecten opleveren

Zoals u al weet, de oeverzwaluwen zijn gek op dit soort zandwanden en het duurde niet lang of deze wanden waren bewoond met de zwaluwen.

De wind en regen hebben al slijtsporen in de wanden gemaakt.

Met een beetje fantasie zou je  je wanen in de Rocky mountains  in noord-Amerika

 

 

Op deze foto vliegen de oeverzwaluwen af en aan om de jongen te voeren, foto op 150 meter afstand genomen beetje matig maar ja…..

Hoeveel zwaluwen er werkelijk daar broeden, ik heb geen idee. Vaak vlogen er hele zwermen boven water, waarschijnlijk ook met de jonge van het eerste legsel erbij.

 

Opmerkelijk.

Deze foto is genomen bovenop de zandrug, het opmerkelijke hiervan is dat iedereen  boven op de broedlocatie mag lopen, en om het nog opmerkelijker te maken er mag zelfs met mountainbikes gefietst worden…….  Half september 2017 was er zelfs een ronde van Exloo gepland waar wel 100 mountainbikers aan mee deden…………. de route lag zelfs boven op de broedplaats……………………

 

De eerste jongen komen even kijken of er al voedsel in aantocht is.

 

 

 

De rest van de familie is toch ook maar even komen kijken. Een prachtig gezicht nietwaar.

Wilt U nog meer weten over de oeverzwaluw dan kunt U altijd nog naar de andere afleveringen gaan kijken.

Groet Cees

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *