OEVERZWALUWHUIS 2016 deel 3 en deel 4 in 2017.

 

[royalslider id="55"]

 

 

Geen succes.

Zoals U weet van de vorige afleveringen was de bewoning van het oeverzwaluwhuis de afgelopen jaren niet een echt succes.(zie deel 2.)Elk jaar was het weer jammer dat er geen bewoning was.

Wat ons natuurlijk steeds weer stof tot nadenken gaf, is de plaats wel goed of was het wel een goede actie zo’n  huis te bouwen. Zijn er op dat moment in de omgeving veel bergen grond/zand aanwezig enz..  We weten namelijk dat ze op div plaatsen in de buurt zitten.

Of zijn we gewoon te ongeduldig……

 

Oeverzwaluwhuis in de winter.

Hoewel we toch wel gewend zijn dat dit soort projecten tijd kosten waren we toch een soort van ongeduldig.Verleden jaar hebben we zelfs een cd ter plekke afgedraaid met oeverzwaluwgeluiden tijdens de broedperiode. Hoe wanhopig ben je dan……Ja ik weet …….

 

Oeverzwaluwhuis in de zomer.

In het voorjaar van 2016 zijn we diverse keren gaan kijken of er al zwaluwen te zien waren maar niets…. zelfs tot half juni  toe, maar helaas…..

 

Binnenzijde van het oeverzwaluwhuis.

Begin juli 2016 wilde een kennis  het oeverzwaluwhuis wel eens zien, toen we vlak in de buurt waren zagen we tegelijkertijd een vogel in een van de broedhokken binnenvliegen. Maar ja, welke vogel was het nu, het leek in eerste instantie op een koolmees maar het gaat zo snel, geen idee!
Dus hebben we een tijdje gewacht of er nog wat zou gebeuren, maar eigenlijk gebeurde er niet zo veel meer. Tot er in de lucht steeds enkele vogels boven onze hoofden cirkelde en ja hoor ….oeverzwaluwen..

 

Dus kunnen we U met groot genoegen melden dat het oeverzwaluwhuis bezet is door oeverzwaluwen…. maar wel heel beperkt, maar toch…

 

 

 NESTEN.

Toen we wisten, na lang wachten welke kasten er uiteindelijk bezet waren( het zijn tenslotte toch 60 kasten) zijn we gaan kijken of er inderdaad nesten gemaakt waren.

En ja hoor…. totaal 4 nesten waarvan 1 met eieren zoals U kunt zien op de foto en de  2 andere nesten waren nog in aanbouw en 1 nest met 3  jongen!

Gezien de grootte van de jongen zijn de zwaluwen al gestart in de eerste dagen van juni, de broedtijd is 13 dagen dus we hebben er toen niets van gemerkt dat ze al bezig waren toen we in half juni zijn gaan kijken.

 

Onze eerste jongen en verstoring.

Op deze foto kunt U de eerste jonge vogels zien, prachtig toch!

Wat wel gelijk toen opviel bij inspectie van de nesten is dat de andere 3 nesten niet voltooid waren. Jammer!

Maar misschien hebben we een verklaring, tijdens de vestigingsperiode( een heel kwetsbare periode) zijn er een groep jongens ongeveer een halve dag bij het oeverzwaluwhuis geweest, en hebben de deur opengemaakt en in de hut lawaai gemaakt en de boel verstoord mogelijk is toen de verstoring opgetreden.

Als er in 2017  blijkt dat er weer zwaluwen broeden plaatsen we een bord, broedseizoen verboden toegang, jammer maar het is niet anders.

 

Onze eerste jonge oeverzwaluw.

We zijn toch wel een beetje trots op onze eerste oeverzwaluw.

Wat wel heel bijzonder is, is dat dit zwaluwpaar wel is doorgegaan, dit zijn echte koloniebroeders en broeden bijna nooit alleen. Een mogelijkheid is misschien dat de jongen al geboren waren tijdens de verstoring. De nestdrang is dan zo hoog dat ze de jongen niet snel zullen verlaten. Dit jong is rond de 10 -12 dagen oud.

 

Bijna uitgevlogen.

We zijn 10 dagen later nog eens gaan kijken (nesttijd is 20 dagen) en kwamen precies op tijd. De jongen zwaluwen waren inmiddels vlieg vlug geworden en het zal niet lang meer duren voor ze hun vleugels zullen uitslaan. We hebben gauw een foto voor het bewijs gemaakt en de jongen weer terug in het nest geplaatst.

Onder de zwaluwen in Nederland is dit het kleinste soort.

Je hebt 5 soorten zwaluwen in Nederland, de boerenzwaluw, huiszwaluw, oeverzwaluwen,gierzwaluw en de nachtzwaluw.

 

Waarom zo laat.

Waarom deze vogels zo laat zijn gaan broeden laat zich raden… maar misschien is er een theorie!

Normaal komen ze al in maart Nederland binnen vliegen. Om twee of  drie nesten groot te brengen hebben ze de periode van 5 maanden  hard nodig want in september vertrekken ze al weer.

Omdat de zwaluwen in begin juni pas in het oeverzwaluwhuis zijn begonnen is dat redelijk laat, dus wat was er aan de hand! Misschien is deze theorie een optie…we hadden in het voorjaar wel wat berichten gelezen over hoog water in de grootte rivieren.

Wat blijkt, veel nesten langs oevers van grootte rivieren zijn toen verwoest door de hoge waterstand, gevolg dat de zwaluwen die het overleeft hebben toch nog ergens anders een plek zochten om een broedsel te maken en zo bij ons waarschijnlijk terecht kwamen.

Na 3 jaar toch gelukt en bewezen dat deze soort vogels ook in dit soort nestkasten kunnen broeden. Hopelijk vinden de oeverzwaluwen in 2017 weer onze plek dat zou heel mooi zijn, daar doe je toch voor!

De subsidie om dit oeverzwaluwhuis te bouwen is verstrekt door Groen en doen in 2012. Bedankt daarvoor.

 

https://youtu.be/F5-N0-magEU  Filmpje van de oeverzwaluwen.

 


 

Hoop Zand.

Om aan te geven waar de oeverzwaluw ook vaak een nestplaats vindt ziet U in bovenstaande foto.(2016)

Deze hoop zand ligt pal aan A12 afslag Driebruggen, dus de locatie op zich blijkt toch niet zo van belang  te zijn!!!

 

 

Niet alleen.

Hopelijk begrijpt U wel dat ik dit project niet alleen heb uitgevoerd, dit is in nauwe samenwerking met D. Vergeer (eigenaar van het land) en mijn collega H.Hertogh.

 

                         

                   Seizoen  2017.

 

 

 

Jonge oeverzwaluwen.

Het oeverzwaluwhuis is weer bezet, voor de tweede keer. overigens maar met 1 zwaluwpaartje maar toch!

Ze hebben 6 jongen en ze zijn gefotografeerd toen ze 2 -3 dagen oud waren, dus unieke foto’s waarschijnlijk nog niet eerder in Nederland op deze leeftijd op de foto gezet.

Alle jongen zijn inmiddels uitgevlogen en nu maar hopen dat ze volgend jaar terugkomen.

Een tweede nest is inmiddels gestart ( eind juni 2017 )waarschijnlijk het zelfde paartje, oeverzwaluwen maken 2 a 3 nesten per jaar.Nu maar afwachten of dit nest ook succesvol wordt grootgebracht.

 

Groet Cees

 

Al wat leeft en groeit ons altijd weer boeit. (Fop I.Brouwer)

 

 

One Comment

  1. Maria van Hoogdalem
    Posted 15 februari 2017 at 13:07 | Permalink

    Mooi!!!
    Groetjes, Maria

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *