Schoonheid zonder bloemenpracht. Koningsvaren. ( Osmunda regalis)

[royalslider id="1"]
Varens, schoonheid zonder bloemenpracht.

Deze aflevering noem ik zo omdat ik elke keer weer verrast wordt door de schoonheid van deze planten. Schoonheid zonder bloemenpracht, inderdaad ze hebben geen bloemen maar dit soort planten hebben ze eigenlijk ook niet nodig.

Elk voorjaar zie ik weer in mijn tuin diverse soorten varens omhoog komen uit een rommeltje van oude bladeren van het afgelopen seizoen. Ik moet dan denken aan de tijd dat ik een eigen varen plantenkas had. ( 40 jaar geleden ) Nee, ik ben niet weemoedig aan het worden of zo, maar ik kijk er met plezier op terug. Varens vermeerderen is een heel mooi gebeuren en je moet veel geduld hebben.

De varen is een van de oudste planten van onze planeet aarde, de geschiedenis heeft dat al bewezen. Je kunt hem terug vinden in afdrukken van oeroude gesteente, en sinds we kolen delfden ontdekten we dat de varen daarin een aardige bijdrage heeft geleverd. Sinds de vorming van het veen, zo’n 7000 jaar geleden, vinden we veel varen resten in de turf.

Osmunda regalis.(Koningsvaren)

Er is veel over varens te vertellen, voor je het weet heb je zo 20 afleveringen over de varen, lijkt mij niet verstandig om elke maand een aflevering te maken. Maar toch………. het is een zeer boeiende plant om e.a. over te vertellen, maar we houden het dit keer maar op 1 soort varen de Osmunda regalis.

Verder zult U veel soorten varens zien die zich net aan het uit rollen zijn, dit keer met weinig tekst, of te wel een foto kijk aflevering.

Op deze foto (boven) ontrold de koningsvaren zijn eerste blad, nu nog in nevelen gehuld.

De koningsvaren is een kosmopoliet, er zijn 2 plaatsen in de wereld waar hij niet aanwezig is, Australië en Zuidoost Azië.

Hier is hij al een stukje verder uit gerold.

Deze koningsvaren heeft een ander bladtype dan de meeste andere varens. Het zijn leerachtige bladeren. De fertiele bladeren zijn vol met duizenden bruine sporendoosjes. Als de koningsvaren het naar zijn zin heeft dan vermeerdert hij zich ook via lopers onder de grond. Sporen zijn eigenlijk heel kleine zaadjes, het is net stof.

Dit is hij uiteindelijk geworden, een grote mooie plant.

De koningsvaren kan wel 2 meter hoog worden. U ziet op deze foto de bruine fertiele bladeren met bruine sporenelementen.

En zeg nou zelf , deze plant kan echt wel zonder bloemen.

Varens groeien op de meest vreemde plekken. Als het maar een beetje donker en vochtig is kun je ze er vinden.

De sporen elementen van varens zijn zeer klein, nog veel fijner dan stof, de sporen hangen overal in de lucht. Het kan zomaar zijn dat de sporenelementen in Uw longen zitten, en er misschien een mooie varen kan ontwikkelen, het is tenslotte donker en vochtig.

Het klinkt natuurlijk onzinnig dat dit gebeurt. Maar in Rusland had een man al heel lang luchtwegen problemen. De artsen konden het probleem maar niet vinden, tot er uiteindelijk maar een röntgen foto van de longen gemaakt werd. Wat bleek, dat er een zaadje van een dennenboom zich had ontwikkeld in 1 van zijn longen. Een mooi ontwikkelde jonge spruit. De röntgen foto toonde dat mooi aan, de medische wereld had dit nog niet eerder gezien. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee, niet te zwaar inademen je weet maar nooit!

  

Het is prachtig om te zien hoe diverse soorten varens zich aan het ontrollen zijn.

  

Aan de onderzijde van dit varen blad( Tongvaren) ziet u de eerste vorming van de sporendoosjes.

 

Zoals gezegd de sporenelementen zijn als stof, dus kunnen ze zich ook overal makkelijk nestelen. Zelfs in stenen muren en kades zoals in oude steden. Dus zo ook in de oude haven van Gouda groeien prachtige varens. Kijk ook even naar de begroeiing op de muren van allerlei mossen, ook prachtig om te zien.

  

Is het niet prachtig! Wilt U ze in het echt bewonderen ga dan naar de visbanken in Gouda. Gouda heeft een prachtige binnenstad met vele mooie haven kades.

Dit is alweer de laatste foto, over een jaar of zo kom ik wel weer met een andere aflevering over de varen.

groet Cees.

2 Comments

 1. Martine Haak
  Posted 4 juli 2012 at 18:17 | Permalink

  Varens hebben iets prehistorisch, tenminste zo zie ik dat, door de manier waarop ze zich ontrollen. Wat een prachtige foto’s!!!
  We zijn in de Beeldentuin in Gees, Drenthe geweest en daar groeien enorme varenachtige planten. Je kunt er bijna onder staan. Werkelijk schitterend om te zien hoe zoiets groeit. Ik had ze al eerder gezien, dus het was leuk om te zien dat de planten groter waren geworden.
  In de Amsterd. Waterleiding Duinen groeien ook grote varens. Ik weet niet of dat koningsvarens zijn.

 2. Peter van Dinter
  Posted 10 juli 2012 at 18:52 | Permalink

  Zonder meer mooie fotos en een interessant verhaal!

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *