Torenvalk. (Falconi formes) (2)

De Torenvalk.

Het was bar koud , midden in de winter(2010), toen wij (Guido en ik) deze balkonkast  gingen ophangen.De kast  hangt midden in de polder op een  hoogte van 5-6   meter.De  eigenaar van de oude kast had gevraagd of we een nieuwe kast wilden maken.

Zo gezegd zo gedaan!  Nu maar afwachten of er misschien een torenvalk in wil gaan broeden.Het kan zomaar zijn dat er een duif of een koolmees of een stel kauwen de balkonkast bezetten.Het kan  jaren duren voor dat er een paartje torenvalken  de keuze maakt  om er te gaan nestelen.
 
 
Regelmatig zijn we in het  vroege voorjaar gaan kijken of er misschien iets gebeurde. Maar ja,als je in maart al gaat kijken, terwijl de torenvalken eigenlijk  pas in mei broeden, ben je ook niet helemaal fris in je bovenkamer.Maar toch zagen we wel steeds een valk in de buurt !! Het zal toch niet waar zijn! Eind april konden we onze nieuwsgierigheid toch niet bedwingen en hebben we de ladder gepakt. En ja hoor!!!!!!!!
 
 
Zoals u ziet 2 mooie roodbruine eieren,ze liggen op houtsnippers die we er zelf hebben ingelegd.Torenvalken maken eigenlijk geen nesten ze gebruiken veelal oude nesten van eksters of kraaien.
We hebben even snel uitgerekend wanneer de laatste eieren gelegd  zouden worden, en  toen een laatste foto van de eieren gemaakt.En dan maar 28 dagen wachten of het allemaal gaat lukken.Het is nu 3 mei.
 
 
Het zijn er 6 geworden, het is wel het maximale wat ze leggen.Waarschijnlijk zijn er veel muizen in de buurt anders leggen ze er niet zoveel. 
De meeste mensen kennen deze roofvogel  wel.Hij is vaak te zien langs de rijksweg waar ze hoog (30 m)in de lucht staan te bidden.In de ruigte naast de weg zitten veel muizen en daar is hij dan ook vaak te zien.
 
 
En daar zijn ze dan ,6 mooie jongen ,ze liggen lekker tegen elkaar aan om warm te blijven.Het is nu 2 juni.En ze zijn een dag of 3-4 oud. Als u goed kijk zie je het ei tandje nog  op de snavel zitten!
ten.De Torenvalk is langzamerhand een standvogel geworden,hoewel er ook nog door trekkers zijn.
Hier zijn ze al aardig in de veren en  het dons verdwijnt langzaam. Ze leven alle 6 nog, de ouders moeten heel hard werken om  ze allemaal van eten te voorzien.Er liggen geen muzen in voorraad , dat betekent dat het ouderpaar ze  bijna niet aan kunnen slepen.

Kijk  u eens naar de bodem van de kast, er is niets meer te zien van de snippers het is zwaar vervuild van de poep ect. Het is nu 21 juni.

 
Zoals u waarschijnlijk wel weet ,eten roofvogels hun prooien met huid en haar op. Maar de prooi wordt niet geheel verteerd, de vacht en de botjes blijven over. Dit alles moet natuurlijk uit de maag verdwijnen dus wordt  het  in een mooie bal naar buiten gebraakt.Dit wordt  dan een braakbal genoemd.Op de foto kun je mooi zien  hoe de botjes  en de haren van een muis er uit zien.
 

 
Op 25 juni is het zover, de jonge valken beginnen nieuwsgierig te worden en loeren over de balkonrand.
 
 
Nu duurt het niet lang meer, binnen enkele dagen zitten ze op de balkonrand. Ze vliegen  uit tussen de 27-30 dagen  na de geboorte.Overigens,de valken worden wel 16 jaar oud.
 
 
Het is zo ver.5 jongen zijn al uitgevlogen, de laatste moet  vandaag de sprong nog wagen.Het is 28 juni.Het hele proces heeft 2 maanden geduurd en is goed afgelopen.Een hele tour om het tot een goed einde te brengen. 
 
Zo te zien duurt het niet lang meer.

 
De  meest gevaarlijke periode  is aangebroken!!! Omdat ze nog niet goed kunnen vliegen komen ze vaak op de grond terecht.Ze zijn dan  erg kwetsbaar ,kunnen dan ook niet snel wegvliegen !Katten en andere roofdieren liggen altijd op de loer!
 Hier zitten ze op een rand en er is er een gaan zitten na de eerste vermoeiende vlucht!

 

Nieuwsgierig kijkt hij naar het fototoestel wat 50 cm verwijderd is  van de vogel.Wat natuurlijk heel bijzonder is om zo dicht bij deze vogels een plaatje te kunnen schieten.
 
Op het paaltje  zit de ouder vogel alles in de gaten te houden.Ze zullen nog enkele weken de jongen  blijven voeren tot dat ze zelf goed kunnen jagen.
Het was een prachtig nest en hopelijk blijven ze allemaal leven!1 jaar later (2011 ) was de kast weer bezet en weer 6 jongen torenvalken en ze zijn allemaal uitgevlogen.Ook in 2012 was het weer het geval, ook nu weer 6 jongen torenvalken verlieten het nest in goede gezondheid,dit keer geringd.

Wederom was het weer een succes in 2013,een  prachtig nest met 6 jongen groot geworden,voor het ringen waren we net te laat.

Kan niet mooier.

Groet Cees8 Comments

 1. Gerrit
  Posted 4 augustus 2010 at 15:01 | Permalink

  Cees,

  Fantastisch resultaat van jullie actie om de torenvalk aan een nest te helpen en bovendien nog heel erg mooie foto’s.

  Groet,
  Gerrit

 2. eline
  Posted 5 augustus 2010 at 07:49 | Permalink

  Wat een prachtige foto’s, mooi om naar te kijken en erover te lezen! groetjes Eline

 3. Posted 5 augustus 2010 at 13:09 | Permalink

  hallo Cees
  wat een prachtige opnamen,en mooi verhaal wij zijn blij dat
  het weer allemaal goed gekomen is.groetjes Riet en Tinus

 4. Ria
  Posted 5 augustus 2010 at 20:09 | Permalink

  Hallo Cees,
  Het is inderdaad een heel mooie serie geworden.
  Bedankt dat je mij op de hoogte hebt gehouden.

  Groetjes,

  Ria

 5. Ton
  Posted 8 augustus 2010 at 19:37 | Permalink

  weer een mooie serie Cees
  heel bijzonder
  dank en groet
  ton

 6. Heddy
  Posted 14 augustus 2010 at 20:06 | Permalink

  Hoi Cees, Boeiende info schrijf je over de grutto en de torenvalk. Mooie foto’s ook erbij. Ik kijk al uit naar de volgende Natuurlijk!

 7. loes van duyl
  Posted 23 augustus 2010 at 09:13 | Permalink

  Ha Cees,prachtige reportage en leuk geschreven.Dat ze het alle 6 gehaald hebben!
  Bijzonder hoor.
  Groet Loes

 8. Djesbeeb
  Posted 21 januari 2013 at 06:36 | Permalink

  Geweldig verhaal, zeg ! Toevallig was er een torenvalk in mijn tuin een zwarte vogel te verschalken, maar ik kon natuurlijk niet zien welke vogeltje het was. Hij was best erg schuw Toch lukte mij twee foto’s van deze schitterende torenvalk te maken. Eerste keer vloog hij snel weg toen ik kwam aanlopen. Even later kwam hij weer terug om verder te eten aan zijn prooi. Geweldig om te zien, hoor ! En bedankt voor prachtige foto’s die jij hebt gemaakt … Succes met volgende nest ! Groetjes van Djesbeeb

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *