Turkse tortelduif. (Streptopelia decaocto)En spionage in de uilenkast.

De Turkse Tortelduif.

Bij deze aflevering heb ik het wel heel erg gemakkelijk gehad,geen uren fietsen,geen uren lopen,geen wachttijden voor een mooie foto,zelfs makkelijk te fotograferen.Vanuit mijn luie stoel kon ik de afgelopen zomer het wel en wee volgen van een verliefd stelletje Turkse tortels,wat moet een mens nog meer!

Dit stelletje Turkse tortelduiven had de beukenboom in onze tuin uitgezocht om een nest te gaan bouwen.

De Turkse tortelduif heeft Nederland geheel veroverd,zijn opmars is honderd jaar geleden begonnen vanuit Turkije,dan weet u gelijk waar zijn naam vandaan komt.

Invasie.

In geheel Europa is hij nu te vinden.De snelle opmars in west Europa is te danken aan de mens.Bij grote pluim veehouderijen en graanoverslag-bedrijven konden ze zich snel uitbreiden.Tegenwoordig zie je de duif veel in bewoonde gebieden,op het platteland is er niet veel voedsel meer te vinden.

Het eerste broedgeval in Nederland was in 1949 en wel in Oldebroek volgens overlevering.Er zijn inmiddels nu naar schatting 50.000 broedparen in Nederland.

Er waren wel 160.000 broedparen in Nederland.Maar halverwege de tachtiger jaren is de populatie gehalveerd, men heeft geen idee waardoor dit gekomen is.

Op deze foto zijn ze al een tijdje de boel aan het verkennen of het een goede en veilige broedplaats kan zijn.

Liefde.

Tortelduiven zijn het symbool van de liefde. En terecht, want als je een koppeltje tortelduifjes naast elkaar ziet zitten op een boomtak is ‘liefde’ het eerste wat er in je naar boven komt. Het is bijna aandoenlijk om te zien hoe de twee verliefde vogels elkaar kusjes zitten te geven op de kopjes en nek.
Met ander woorden,ze maken er flink werk van om elkaar het hof te maken.

Gammele nesten.

Het is niet te geloven dat de jonge duiven nog groot worden, als je naar het nest kijkt valt het al bijna uit elkaar. Ze bouwen het nest naar mijn mening wel drie keer voor het klaar is.

Als je onder aan de boom ziet hoeveel takjes er liggen dan is dat inderdaad goed voor 3 nesten.Maar ze blijven volgens mij doorgaan tot het gevoel zegt daar kunnen wel 2 eieren op liggen.

Ik heb een paar takjes opgeraapt en zoals u ziet op de tweede foto zijn het nagenoeg allemaal de zelfde dikte en lengte.Dus houden ze het simpel,1 type tak.Ze zijn afkomstig van de berkenbomen die staan allemaal dicht in de buurt.

Hier zijn ze dan 2 hagelwitte eieren meestal leggen ze er maar twee,heel soms 3 stuks.Maar een derde jong past gewoon niet in het nest, tegen de tijd dat ze uitvliegen is er zeker 1 uit het nest gevallen.

Oudervogel broedend op het wankele nest.Nieuwsgierig naar de fotograaf.


 

Broedende oudervogel,veel kleur hebben deze Turkse tortels niet,alleen aan de onderzijde bij de staart wit en zwarte veren en dat is het dan wel zo’n beetje.

Matige resultaten.

Het is inmiddels 4 weken later,de jongen zijn al flink gegroeid en passen nauwelijks in het nest.Een derde zoals U ziet zou er zeker uitgekieperd zijn.De broedtijd is ongeveer 14 -18 dagen dagen

Turkse tortels hebben 3 tot 5 nesten per jaar.Ze zijn echte rommelkonten,dat blijkt uit het feit dat ze maar 1 nest per jaar kunnen groot brengen.Zoals gezegd de nesten stellen niets voor,tijdens de aanbouw heeft het nogal flink gewaaid U begrijpt het al,het halve nest was verdwenen.

Deze duiven zijn ongeveer 10 dagen oud.

Een week later,zoals U ziet, zit de duif al goed in de veren.

U vraag zich natuurlijk af waar die andere duif is gebleven, die was blijkbaar al uitgevlogen of uit het nest gevallen.Dat heb ik niet gezien overigens.Dat een kat het jong heeft mee genomen sluit ik niet uit. Het is zo druk met katten verkeer in de tuin dat ik wel een verkeersagent kan inhuren.

Het is gelukt,het jong is uitgevlogen en zit doodmoe uit te rusten van zijn eerste vluchtpoging op het windscherm in de tuin. Hopelijk komt er geen sperwer langs die regelmatig de omgeving inspecteert.

Oudervogel kijkt oplettend waar het jong zit.

De duiven hebben een zwart halsbandje om de nek, de jongen krijgen dat pas als ze volwassen zijn.

Eten en maatvoering.

Wat eten ze zoal, zaden, rupsen, torren en kleine vruchten.

Nog wat gegevens voor de liefhebbers:

1.De duif is 31cm tot 34 cm lang.

2.Spanwijdte 63-70 cm.

3. Gewicht 170-240 gram.

Na een druk broedseizoen is het goed vertoeven in het gras in de late herfstzon. Het zijn echte zonaanbidders.

Vroeger.

Het schoot ineens door mijn hoofd dat men vroeger in mijn jeugd  in de keuken of kamer ook tortelduiven hield in een klein heel kooitje.En volgens mij was dat Turkse tortel.De iets ouderen onder ons zullen dat wel weten.

Daarover nadenkend kon het eigenlijk niet dat het Turkse tortels waren die in deze kooitjes zaten.Ze zijn zoals geschreven pas in 1949 in Nederland aangekomen.Dus het moest wel een andere duif zijn.Ik heb het nagevraagd en het klopte,het was inderdaad een andere soort.Het was de koerduif zo noemde ze deze duif,de echte naam is Lachduif.

Opmerkelijk is dat deze duif al 400 jaar in ons land is, en nooit in de natuur is terecht gekomen.De handelsvaart Verenigde – Oost Indisch Compagnie heeft deze Lachduif naar Nederland gebracht vanuit Afrika. Zijn Nederlandse naam dank hij aan zijn lachende geluid dat hij maakt als hij zich opwind.

De Lachduif lijk heel erg op de Turkse tortel,maar het is echt een ander soort.De Turkse Tortel kan er niet om lachen.

Zijn er lezers die misschien nog een foto hebben van de lachduif in een ouderwets kooitje,zou u die dan naar mij willen opsturen.Dan komt hij in NATUUR-NATUURLIJK te staan.Vast bedankt.

Een lezeres van NATUUR-NATUURLIJK reageerde op de oproep of iemand nog een foto had van een lachduif in kooitje.Bedankt Loes.Maar het werd geen foto maar een adres waar men nog een lachduif in een kooitje had.Heel bijzonder.Achteraf wist ik het wel want ik kom daar wel eens maar het is blijkbaar niet in mijn hoofd opgekomen. Toch de leeftijd!!!

LACHDUIF

Je moet echt een kenner zijn om de verschillen te kunnen zien tussen een Lachduif en een Turkse tortel.

Spreekwoorden of gezegde:

1……………………………..Ik heb er geen,U wel!

Een mens wil steeds meer weten en overal grip op hebben, maar dat is niet onze bedoeling. Wij willen graag de uil observeren.Uitsluitend op :zijn er eieren/ jongen/vervuiling van de kast en of er wel uilen in de kast zitten.Maar het uitgangspunt is,geen verstoring voor de uilen maar ook veiligheid voor ons omdat wij steeds de hoge ladders op moeten.Dat is voor Guido en mij geen enkel probleem , maar 1 misstap en je ligt in de kreukels.

U ziet het zeker wel, er is nog al wat nodig om enige spionageactiviteiten te gaan verrichten. Wat heb je allemaal nodig: een laptop, programma, (cd)verlengsnoeren, vesterkerkabel, en natuurlijk de camera. Bij gebrek aan enige ervaring met spionage activiteiten zijn we toch maar aan de slag gegaan.

Na veel gepuzzel hebben we 2 camera’s geplaatst in een kerk en st
eenuilenkast. Dat was begin januari 2012, en afgelopen zaterdag 14 januari 2012 hebben we de derde camera gemonteerd, in een kerkuilenkast

Guido aan de laatste montage bezig.

Camera gericht op het midden van de kerkuilenkast.

Bij de laatste kast hebben we het toch weer anders gedaan. We hebben een beschermings-pijp geplaatst om de kabel te beschermen, om te voorkomen dat de uilen aan de camerakabel zouden gaan knabbelen. En als ze de vleugels uitslaan kunnen ze nu de camera niet verschuiven.De camera werkt alleen maar als de kabel aangesloten wordt aan de laptop, daar komt de voeding voor het licht vandaan. De verwachting is dat we ongeveer 3-4 keer per jaar gaan kijken hoe de vlag er voor staat.

In het voorjaar zullen we het zien of het allemaal werkt, best spannend! Volgens de boer was er al aardig wat geschreeuw van de kerkuilen te horen in de nacht. Wel een beetje vroeg maar het is bijna zomer geweest van de winter.
Klikt gek ,maar ik laat het maar staan ook!

Natuur-Natuurlijk houdt U op de hoogte van de ontwikkelingen….

Misschien maken we wel kleine filmpje over het wel en wee van de uilenfamilie.(geen garantie)

Blijft mooi!

Groet Cees

22 Comments

 1. Loes Verheij
  Posted 4 april 2012 at 13:57 | Permalink

  Ha Cees,

  Als je een lachduif in een kooitje wilt zien moet je eens gaan kijken bij de fietsenzaak in Reeuwijk aan de Raadhuisweg.Waarschijnlijk zit hij daar nog steeds. De foto kun je daar dan zelf maken. Ze worden heel oud. Wij hadden er vroeger bij mijn ouders ook een. Koekertje heette hij of zij. Het waren eigenlijk verraders van schadelijke dampen en werden in de keuken gehangen, als er iets mis ging vielen ze dood neer.
  Hij schatert het uit als jij komt fotograferen.
  Leuke stukjes schrijf je. Ik lees ze altijd met veel belangstelling en stuur ze ook door.
  Vriendelijke groet, Loes Verheij

 2. Charles Duijnstee
  Posted 24 april 2012 at 07:44 | Permalink

  Hallo Cees,

  In Gouda-Noord zijn er steeds meer Turkse Torelduiven te zien, maar dat komt ook omdat er
  een aantal bewoners ze het gehele jaar van strooizaad voorzien. De sperwer heeft dat ook al
  enige keren in de gaten gekregen en enige Turkse Tortels te grazen genomen.
  Ik heb ook reeds vele jaren kunstzwaluwnesten
  opgehangen, maar deze zijn reeds enige jaren
  niet meer bezet. Destijds hebben wij vanuit het IVN tellingen uitgevoerd in Gouda-Noord en de teruggang van de huiszwaluw wordt kennelijk door diverse omstandigheden veroorzaakt.
  Ik vind overigens interessante verhalen op je website. Tot ziens en horens wellicht.
  Met vr.groet,

 3. Greet
  Posted 9 mei 2012 at 09:34 | Permalink

  Beste Cees,

  In verband met de Turkse tortel heb ik een vraag voor jou voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, zou je me aub willen e-mailen als je dit leest? (greet.vanderhoeven@nieuwsblad.be).
  Dankjewel alvast, ik hoop… op een snelle reactie,

  groetjes,
  Greet

 4. Martine Haak
  Posted 4 juli 2012 at 18:09 | Permalink

  Beetje erg late reactie maar ik zit vanavond allerlei afleveringen te bekijken, loop nogal achter…. dus.
  We hebben al een aantal jaren een stelletje T.tortels in onze stadstuin achter de flat. Ze komen graag een graantje pikken op ons balkon en zijn inmiddels niet meer zo schichtig. Het is echt een setje. Ze zitten vaak samen in de krentenboom van de benedenbuurvrouw. Toch heb ik nog nooit gemerkt dat ze druk zijn met nesten. Ze horen echt bij deze tuin net als een merel met 1 witte veer.

 5. m.vercoulen
  Posted 29 juli 2013 at 17:23 | Permalink

  Hallo Cees,

  Bij ons in de tuin zit ook een verliefd stel al voor de tweede keer te broeden (op een paar wasdraden met een stuk stof eroverheen) mijn vraag is kun je het verschil zien tussen een mannetje en een wijfje.

  groet Marlies

 6. eddy van wijngaarden
  Posted 10 mei 2015 at 21:12 | Permalink

  Goedenavond ,ik heb hoog in het balkon een nestje zitten met 1 tortelduifje ,nu is het zo dat de moeder er iedere dag en nacht zit ,nu kom ik om 22.30 uur thuis en is ze afwezig, het jonkie ligt er en is al zo een ongeveer 10 a elf dagen oud ,de veren zijn al goed te zien ,moet ik mij eigen zorgen maken dat het vrouwtje niet terug keert ,normaal zit ze er wel en het mannetje komt overdag trouw eten brengen

 7. Ireen Ragetli
  Posted 12 juli 2015 at 10:16 | Permalink

  Bij ons komt een tortelduivenpaartje kijken zodra ze leven in de tuin zien of horen. En als we wat voer op onze hand doen eten ze uit de hand. Desnoods gaan ze op elkaar zitten om ook een hapje te bemachtigen. Het is erg vermakelijk en we hadden nooit gedacht dat ze dat zouden doen.

 8. W. Roos
  Posted 11 oktober 2015 at 11:21 | Permalink

  Ik voer al een aantal jaren de Turkse kortels in mijn tuin. Helaas wordt het meeste voer door de kauwen/kraaien opgegeten. Nu wil ik een een gazen kooi over het voer zetten. Hoe groot moeten de mazen zijn zodat de tortel er door kan en de kraaien niet.

 9. Posted 12 december 2015 at 14:38 | Permalink

  Hallo W Roos,

  Sorry voor de late reactie door omstandigheden ben ik niet in staat geweest om te reageren.

  Het blijft moeilijk om deze diersoorten te scheiden op de voertafel, klein en groot lukt wel maar deze groep wordt lastig ik heb ook geen oplossing.

  Groet Cees

 10. Eddy van Wijngaarden
  Posted 25 maart 2016 at 09:54 | Permalink

  Heb al enige weken een koppeltje tortelduifjes op mijn balkon net als vorig jaar en keek even in het nest en bij moeder liggen nu twee jonge duifjes, vroeger dan vorig jaar

 11. Jos Verwiel
  Posted 7 april 2016 at 09:38 | Permalink

  Al zeker 3 jaar hebben wij 2 prachtige tortelduiven in de tuin en we voeren ze dagelijks. Ze “waren” bijzonder tam en zaten iedere ochtend te wachten op voer. Gisteren werden ze gedood door een SPERWER die betrapt werd en later terugkwam om een onthoofde tortel op te halen. We missen die 2 tortels zeer! Hopelijk komen er weer andere maar dat weet je nooit….ik hoop dat zo’n roofvogel niet deze plek in de gaten houdt! Nou ja……

 12. dominique
  Posted 18 april 2016 at 12:56 | Permalink

  We zitten onder de carport met een koppel turkse tortels… Ze zijn druk bezig een nest te bouwen… Wij lopen daar wel dagelijks enkele malen voorbij… Jagen we die op die manier toch niet weg?
  Groeten, Dominique

 13. Posted 18 april 2016 at 17:25 | Permalink

  Inmiddels zijn ze wel gewend aan jullie en ze weten wie jullie zijn, en tortelduiven zitten graag bij mensen in de buurt.Maar garantie kun je nooit geven, er kunnen soms dingen zijn waarbij ze zich niet vellig voelen, bijvoorbeeld als er een lastige kat te vaak in de buurt komt.

  groet C van der Starre

 14. Bart Kleiman
  Posted 22 april 2016 at 19:30 | Permalink

  Dag Cees van der Starre ,

  Heel leuk verhaal over de Tortelduifjes in jou beukenboom.

  Wij hebben nu weer even als veel voorgaande jaren in de zo genoemde apenboom in de voortuin weer een nestje Tortelduifjes .Het voordeel van de gekozen apenboom is dat er nooit een kat bij komt. Vanuit het slaapkamer raam kunnen wij alles prima volgen. Onze voorspelling is dat ze morgenochtend meestal heel vroeg aangespoord door hun pa en ma de wijde wereld in vliegen.

  Even heel iets anders :

  Weet jij wel wat vroeger de oorspronkelijke bedoeling was van de Duifjes in het kooitje in jullie keuken ? ? ?

  Als er Koolmonoxide of zo men dat vroeger noemde Kolendampvergiftiging was dan waren de Duifjes stil in het ergste geval lagen ze op de zijkant .

  Vr. groetend.
  Bart

 15. Posted 25 april 2016 at 11:05 | Permalink

  Dag Bart,

  Ze werden ook als gezelschapsdieren gehouden, maar je slaat de spijker op de kop, inderdaad werden ze ook gehouden voor de veiligheid, kolendamp vergifting was toen een serieus probleem.

  Zijn er nu al jonge Tortelduiven………………….

  Groet Cees van der Starre

 16. Bart Kleiman
  Posted 26 april 2016 at 10:15 | Permalink

  Zondag morgen iets over 8 uur zijn de jonge tortel duifjes voor het eerst uitgevlogen. In tegenstelling met voorgaande jaren : jonge duifjes eenmaal uitgevlogen zagen wij ze nauwelijks weer , nu komen ze steeds weer terug in de boom en dat niet alleen maar ze gaan ook dikwijls even weer terug in hun nest . Onder bescherming van pa of ma overnachten ze ook in hun nest.Zo juist zag ik ze bij de buren in de boom zitten. Wij hopen nu maar dat ze uit de greep van de kraaien blijven.

  Vr.gr. Bart

 17. Miranda Pfersich
  Posted 20 november 2016 at 12:44 | Permalink

  wij hebben ook n setje turkse tortelduiven in de tuin en wonen in de perenboom.Nu is er nog steeds 1 jong bij ze deze is al bijna net zo groot als zijn ouders.Blijft deze bij zn ouders of blijft hij in de boom wonen of vertrekt hij over n tijdje?Hij ondermeent zelf ook dingen maar komt altijd terug naar zijn ouders.Ben benieuwd of iemand dit weet.Want het is wel erg gezellig met zn drietjes.

 18. Posted 20 november 2016 at 18:17 | Permalink

  Hallo Miranda,

  Meestal wordt het jong weggejaagd door de ouders als er weer een nieuw nest gemaakt wordt .Zij dulden dan geen soort genoten in de buurt.

  Gr van der Starre

 19. Johannes van der Mel
  Posted 14 januari 2017 at 11:21 | Permalink

  Op internet staat dat turkse tortels 3 jaar worden, maar wij hebben de indruk dat het toch langer is. Bij ons in de tuin (in Gorredijk) zit al veel langer een stelletje dat ieder jaar dezelfde gewoonte heeft bij het voederhuisje. Klopt die leeftijd wel, of is dat een gemiddelde.
  Vriendelijke groeten, Johannes.

 20. Posted 14 januari 2017 at 12:05 | Permalink

  Hallo Hr van der Mel,

  Het zou zo maar kunnen dat ze ouder worden,misschien een flauw antwoord …..maar als er veel voedsel in hun leefomgeving is en genoeg bescherming, is het best mogelijk dat ze misschien wel 5 of 6 jaar oud worden.Omdat ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn kan het ook best zijn dat het andere Turkse tortels dit plekje hebben veroverd.

  groet Cees

 21. George kroon
  Posted 2 december 2018 at 15:45 | Permalink

  Ik heb al vele jaren een lachduif. Deze kan wel 30 jaar worden. Aanvankelijk met z’n tweeën maar 1 ontsnapte en werd opgegeten door een kat. Nu al weer jaren alleen en lacht de tortels in de buurt toe.

 22. Posted 4 december 2018 at 12:54 | Permalink

  Hallo ,Hr Kroon,

  Bedankt voor u reactie, ik hoor en zie niet veel meer dat mensen lachduiven houden.

  Groet Cees

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *