Voorjaarnieuws 2017. Allerlei waarnemingen!

 

 

 

 

BESTE LEZERS VAN NATUUR-NATUURLIJK,

 

De meimaand is bij uitstek de voorjaarsmaand, er gebeurt weer van alles in deze maand. Bomen komen weer mooi in het blad, alle schijnbare dode planten komen weer uit de grond zetten, de bloemenpracht is weer overweldigend. En de dieren zijn weer volop in de weer om voor hun nageslacht te zorgen.

Dit alles is een mooie aanleiding om te laten zien wat ik al zo tegen gekomen ben in de afgelopen 2 maanden. Deze aflevering is een verscheidenheid aan foto’s van allerlei dieren en planten.

 

 

Grutto jong.

Tijdens het weide vogelen kwam ik deze jonge grutto tegen, het is altijd weer een genot om een jonge grutto tegen te komen en dan kan ik het niet laten om er een foto van te maken. Hij zat rustig in een graspol en ik kon het jong zo pakken.

Zoals U kunt zien heeft deze grutto ongelofelijke lange poten, de poten liggen over de hele lengte van het ei er dubbel in.

Overigens moet ik wel  helaas melden dat ook dit jaar de weidevogels weer terug lopen in aantallen, maar in 2 polders in Reeuwijk zijn er mooi aantallen te zien dat is wel weer opbeurend.

 

Plaatje nietwaar.

Liep op zijn gemak weg na de fotosessie...

 Hopelijk red dit jong het.

 

 

Jonge haas.

 

Als je in de wei loopt in het vroege voorjaar moet je altijd goed uitkijken dat je niet op een nest jonge hazen trapt. Deze jonge hazen hebben nog niet het echte vlucht gedrag en blijven de eerste dagen in de buurt waar ze geboren zijn en zitten tegen elkaar aan om elkaar warm te houden. Deze haas is een paar dagen oud.

VERSTOPT.

Op het zelfde perceel een paar weken later kwam ik waarschijnlijk het zelfde jong tegen alleen een stukje groter. En hij bleef gewoon zitten daardoor kon ik deze foto maken.

 

Het gaat goed in Reeuwijk met de hazen er zijn er genoeg tot mijn grote genoegen. Het blijft een prachtig gezicht als een haas op topsnelheid door de polder scheurt.

 

 

Zwarte stern.

Ook dit jaar waren de zwarte sternen weer precies op tijd, op Koninginnedag, ja ik weet het… dat is er niet meer maar zo onthoud ik het makkelijk. Ze vlogen als van ouds weer met honderden boven de plas kleinvogelenzang in Reeuwijk.

Het blijft moeilijk om deze snelle vogels op de foto te krijgen, dus hierbij 2 foto’s een slap aftreksel hoe het er echt uitziet.

 

 

GELUKT.

Het is gelukt… de eerste boerenzwaluw op ons palen project, en ook nog eens een hele erg vroege….Op 1 na de eerste in Nederland

14 maart ongelooflijk vroeg. De eerste officiële melding was een dag eerder.

Ik kreeg een melding van een super liefhebber van de boerenzwaluwen en een dag later zag ik deze op de draden zitten. Het heeft daarna nog lang geduurd voordat zijn soortgenoten binnen kwamen vliegen.

KRAKEEND.

De krakeend maakt een snelle groei door, volgende aflevering in Natuur-natuurlijk kom ik hier uitgebreid op terug.

 

 

VEENPLUIS.

Het reeuwijkse gebied is 1 van de vele veengebieden in Zuid-Holland, je kunt daar niet veel anders vinden dan veen. Daar zou je toch verwachten dat je  daar volop het plantje veenpluis zou tegen kunnen komen! Maar helaas, het is echt een zeldzaamheid, in Reeuwijks gebied zijn er maar enkele plekken waar deze plantjes voorkomen.

En een daarvan is een heel klein plekje aan de rand van de plas klein vogelenzang. Het is altijd weer een mooi gezicht als ze in het voorjaar in de bloei staan, ik ga elk voorjaar even kijken of het er nog is.

Veenpluis in volle bloei.

 

Wateraardbei 

Wat je ook  daar vlak in de buurt kunt vinden is de water aardbei ook een zeldzame plant die nagenoeg verdwenen is uit het gebied, jammer!

 

Een kerkuilenkast in een berkenboom.

Een kerkuilenkast  in een berkenboon dat kom je zelden tegen in Nederland. Er zullen misschien wel meer mensen dit gedaan hebben  maar echt gebruikelijk is het niet in Nederland wel in Engeland.

Maar deze eigenaar in Reeuwijk dacht, ik zie wel of het lukt of daar kerkuilen in komen. Het is niet de gewoonte van een kerkuil om buiten in een kast te kruipen. De kast is ook niet uitgevoerd volgens de gangbaar regel, maar ja wat is gangbaar in de vogelwereld…Dus een eigen concept wat het extra bijzonder maakt.

Kerkuilen zitten veelal in schuren, hokken, tussen daken, stallen, kerktorens, in spouwen maar zelden in een boom. Dus een hopeloze missie zo is de gedachte… Maar ja, langzamerhand kom je er wel achter dat in de natuur van alles mogelijk is!

Maar wat schets onze verbazing, er zit een broedpaar in……en ook nog binnen 1 jaar en nu maar afwachten hoeveel jongen er groot gebracht gaan worden. Wordt vervolgd.

 

 

Oude oeverzwaluwwand.

Al een tijdje waren er sporen van een dier bij de oude oeverzwaluwwand, aan de sporen te zien leek het wel een bunzing, maar ik kon het niet met zekerheid vaststellen. Er lagen wel regelmatig dode dieren in de buurt maar het zou ook van een hermelijn of  wezel of in ieder geval een marterachtige ……kunnen zijn.

Dus maar een camera opgehangen bij 1 van de gaten  die het meest gebruik werd.

Zoals  U kunt zien met succes een prachtige bunzing, een stelletje .Dus over een paar maanden zullen er wel meer zijn, zie ander foto’s.

De meeste mensen zijn niet blij met een bunzing in de buurt want hij rooft dat het lieve lust is, alles op zijn pad is voor hem.

 

 

 

 

Dammen.

Ook dit jaar was ik weer op zoek naar de bever in Drenthe, wel op de zelfde locatie maar dit keer op een andere plek.

Er waren volop aanwijzingen dat ze daar zaten, dus was het niet moeilijk om de sporen te volgen.

Op de foto is goed te zien wat voor een stevige dam ze gemaakt  hebben, met een verval van bijna 1,5 meter.

Deze bevers hebben wel een heel keurige dam gemaakt alles is netjes aan geharkt……

Na een tijdje zoeken kwam ik deze burcht tegen tussen de boomtakken weggewerkt. Deze stijl van bouwen kom je hier veel tegen. Dit blijven lagen burchten, terwijl de burchten met een vast waterpeil een stuk hoger zijn, dat worden hele bouwwerken. zie aflevering van de Goudse bever.

Het maakt niet uit hoe dik de boom is, de boom gaat plat.

 


TORENVALK.

Een slechte foto maar toch, eigenlijk te ver voor een mooi foto. Ik kon het niet laten om hem te laten zien.

Een leuk moment.

Deze torenvalk zat boven in een boom op de uitkijk toen ik hem zag. Op het zelfde moment( het was erg koud op 3 maart) komt de zon heel even door de wolken en op dat moment laat de torenvalk zijn vleugels zakken om maar zoveel mogelijk warmte van de zon op te pikken, het duurde misschien 2 minuten en toen was het voorbij. Niet eerder heb ik dit gezien, een leuk moment.

 

 

Een raadsel

Deze spechten nestkast is bijna voor de helft gevuld met nestmateriaal door een klein vogeltje. Waarom ze er zoveel werk van gemaakt hebben, geen idee….. misschien omdat de jonge vogels later makkelijker het nest kunnen verlaten…

Het is een prachtig gezicht met een mooie kleuren samenstelling, maar daar zal de vogel het niet voor gedaan hebben. Mijn vraag is :

Heeft U enig idee welke vogel dit nest heeft gebouwd………….

 

 

Hint…..


Bij bovenstaande foto ziet U dat het gat in de kast een stukje is dicht gemetseld, en later in de tijd wordt het gat nog kleiner. Het gat wordt precies zo groot gemaakt dat de vogel er net doorheen kan.

Ik ben benieuwd naar U reactie..

In de volgende aflevering van Natuur-natuurlijk krijgt U het antwoord.

 

 

 STEENUIL.

Ook dit jaar (2017) zijn we weer gestart met de controle van de Steenuilennesten. Er is geen jaar hetzelfde dus dit jaar vormt ook geen uitzondering.

Er waren enkele locaties waarbij enorm veel muizen in de nestkast lagen als voorraad voor de jongen zoals. U kunt het zien, 25 stuks is voor ons ook wel heel bijzonder!

 

 

Deze eieren komen snel uit dat kun je zien aan de voorraad muizen, vlak voor het  uit komen gaat de man stevig aan de slag om het voedsel te verzamelen.

 

 

 

 

Als U goed op de foto kijkt kunt U nog net achterin de kast de steenuil zien zitten.

In dit deze nestkast was de situatie geheel anders, daar lag geen enkele muis in, maar de kast lag geheel vol met vogels, mussen e.d. er lag zelfs een zwaluw bij en hoe de steenuil die snelle vogel te pakken kreeg is mij een raadsel.

Waarom!

En waarom deze kast vol ligt met vogels, misschien zijn er heel weinig muizen in de polder, geen idee. Wat ons wel opvalt is dat in de veen gebieden weinig nesten zijn dit jaar en in de kleigebieden zijn er wel succes volle nesten  met erg veel muizen……….

Voor de niet kenners, de witte pluizen bollen zijn de jonge steenuilen.

 

 

 Wilde eend.

In het gat  van deze boom zit een nest.

 

Diep in een oude knotwilg zit een eend te broeden altijd een leuk plaatje.

 

 

Ik liep langs de knotwilg en toen vloog hij eraf anders had ik er zo langs gelopen.Wel Jammer.

 

 

Torenvalk.

Al voor het zeven jaar zit in deze kast een torenvalk te broeden. En bijna elk jaar 6 mooie donker rode eieren. Wat ook mooi is is dat alle eieren uitkomen en alle jongen groot worden. Dat is over het algemeen niet standaard.

 

Oeverzwaluwen.

Voor het tweede jaar hebben oeverzwaluwen in ons oeverzwaluwhuis genesteld. Het zijn er maar een paar maar toch! Wie weet komt er ooit nog eens een hele kolonie nestelen. In ieder geval, dit systeem werkt.

 

 Paaien.

Afgelopen 2 weken was er overal in de sloten en weteringen  een gespetter van belang, je kon er  bijna niet omheen prachtig gezicht al de grootte vissen met hun paai gedrag. U  begrijpt dat het moeilijk was om een foto te maken, het gaat zo snel.

Kolkend water.

 

Een bijzonder nest.

De boerin van de gloednieuwe stal zei tegen mij, ik heb een nest gezien boven in de spanten van de stal wat zou dat voor vogel zijn?

Na enig onder zoek en enkele foto’s  gemaakt te hebben kwam ik tot de conclusie dat ik het ook niet wist. Mos gebruiken wel meer vogels en open en bloot een nest maken komt wel vaak voor, maar dit is wel bijzonder……….

Omdat er al jongen in het nest lagen hebben we gewacht tot de ouders terug kwamen, we hoefden niet lang te wachten. Tot mijn grote verbazing was het de Vink.

Als 1 vogel zijn nest goed verstopt is het wel de Vink, hij broed altijd in dichte struiken  of tegen een boomstam aan om maar niet op te vallen.

En nu open en bloot boven een lawaaierige melkput zonder enige beschutting. Zo zie je maar, in de natuur weet je het maar nooit.

Een nest vol met jongen vinken.

Het nest een week later.

 

Jonge bergeenden.

Als laatste foto,  jonge bergeenden uit de Middelburgse polder in Reeuwijk. In deze polder kun je om deze tijd misschien wel 200 honderd jonge eenden aantreffen.Het zijn prachtige eendjes. Om ze te kunnen fotograferen moet je snel zijn, als je te dicht bij komt duiken ze onder en komen 100 meter verder weer boven.

 

 

Groet Cees

 

 

 

 

 

 

One Comment

  1. gerard van weerdhuiz
    Posted 31 mei 2017 at 11:17 | Permalink

    Ha Cees,

    Dank voor de mooie uitgave van de nieuwsbrief !

    Groet, Gerard

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *