VOORJAARS PERIKELEN IN DE POLDER. 2012.

VOORJAARSPERIKELEN. maart/april 2012

[royalslider id="3"]


Dotterbloem.

Het is natuurlijk een open deur, maar het voorjaar blijft toch de mooiste periode van het jaar. Wat er allemaal gebeurt in de natuurlijk blijft toch een wonder. Afgelopen winterperiode bij -20 C denk je wel eens van hoe overleven de insecten,vogels,planten, bomen ect het allemaal. Het is natuurlijk wetenschappelijk waarschijnlijk heel goed uit te leggen maar toch!!!!

Als je bijvoorbeeld naar de dotterbloem kijkt die op de grens van de slootkant en het water leeft , begrijp je toch niet hoe hij nu weer nu in volle bloei staat. De plant bestaat nagenoeg uit 98 % water en waarom bevriest zo’n plant bij -20 C dan niet. De opbouw van de cel structuur van de dotterbloem is natuurlijk geniaal om dit te kunnen overleven.

     

Hoe snel de natuur in het voorjaar zich ontwikkeld, 2 maanden geleden was het nog een ijsklomp!

Kievit met worm.

Bij toeval heb ik deze foto gemaakt, deze kievit heeft een wormpje opgepikt. (60 x ingezoomd, maar toch!) Normaal zie je dat niet omdat ze vaak te ver weg staan, blijkbaar heb ik net op het goede moment afgedrukt.

Kieviten zijn ook echte voorjaarsboden, ze geven je dan ook weer het gevoel het voorjaar komt er aan. Het is een prachtig gezicht als ze weer aan het buitelen zijn tijdens de paringsrituelen.

Bijzonder kievitsei.

Dit nest kwam ik pas tegen tijdens een controle voor de Agr natuurvereniging Weide en Waterpracht, 3 normale kievitseieren en 1 heel kleintje eitje! In al die jaren dat ik dit werk uitvoert heb ik dit niet eerder gezien. Eerst dacht ik nog van word ik in de maling genomen, 1 dag voor de Pasen, maar nee het bleek toch een echt kievitsei te zijn. U ziet het in de natuur gaat het ook wel eens fout.

Maar dit is goed gegaan, de jonge kievit doet zijn best om uit het ei te komen en de twee ander zijn al opgedroogd.

In de eerste week van april zijn er al enkele nesten uitgekomen. Wel vroeg, hopelijk is er eten genoeg , ben bang van niet met dit koude weer

Dode grutto.

Bij deze Grutto is er ergens iets fout gegaan, het gebeurt niet vaak dat je een dode Grutto vind. Het is de tweede in 22 jaar die ik tegenkomt. Waaraan hij is overleden (het is een hij) geen idee. Hij was nog warm en mooi op gewicht en geen enkele beschadiging. Hartaanval of zo, toch jammer na duizenden kilometer vliegen om hier te komen broeden en dan uiteindelijk te sterven!

Hij wordt nu vakkundig opgezet door een preparateur, dit heb ik eerst gemeld bij de politie. Die schrijft een vervoersverklaring uit en de politie weet inmiddels wie de grutto gaat op zetten. De politie komt eventueel langs om te kijken als ze een vermoeden hebben dat er een misdrijf is gepleegd.

Grutto nest.

Waarschijnlijk was dit het nest van deze grutto, dit nest vond ik in de buurt van de dode grutto, hopelijk gaat het vrouwtje door met broeden.

RIET.

   

Als het riet in de winter is afgemaaid blijven er er alleen nog maar stoppels over. Maar onder water zijn de nieuwe loten er al klaar voor, zodra de temperatuur stijgt en de dagen weer langer worden schiet het riet uit het water omhoog. Ook dit is weer een prachtig gezicht, en over 3 maanden staat het 3 meter hoog en komen er prachtig pluimen te voorschijn.

Parende hazen.

Ook deze foto geeft aan dat het voorjaar is begonnen, en hoe! Na veel rennen, gebijt en gebokst [ het zogenaamde rammelen] is het zo ver, de ram kan zijn gang gaan!!!! Een prachtige unieke fot0, ik kon het niet laten om hem op NATUUR-NATUURLIJK plaatsen. Hij is gemaakt door de heer de Groot, met toestemming geplaatst. Weer jammer dat ik hem zelf niet gemaakt hebt.

Boerenzwaluw.

Op woensdag 27 maart 2012 is de eerste boerenzwaluw bij zijn oude vertrouwde boerderij in Reeuwijk aangekomen,dit is wel heel erg vroeg. Zijn er nog vroegere meldingen in het Reeuwijkse?

Veel boeren kijken er naar uit, en houden de datum bij van binnenkomst.

Zwaluwen geven dan ook een echt voorjaars-gevoel.

Wilde eend.

Ook dit jaar weer de bekende broedende wilde eend in de knotwilg. Prachtige schudkleur.

Wilde kievitsbloem.
Zoals elk voorjaar is het weer spannend of de wilde kievietsbloemen ook deze winter het hebben overleefd. Ook dit keer was er weer geld beschikbaar van Agrarische Natuurvereniging Weide en Waterpracht (Reeuwijk) om de kade te maaien.

Gelukkig zijn de laatste jaren de aantallen toegenomen, tegen de verwachting in. Er zijn nu ongeveer 320 plantjes, terwijl er in 2005 nog maar 42 stuks stonden.

Vijf jaar geleden liepen er nog schapen te grazen, sinds er geen begrazing meer is zijn de aantallen sterk toegenomen!!! Wellicht is het voor andere natuurorganisaties misschien een idee om geen schapen op de percelen te laten grazen waar de kievietsbloemen staan.

Het zijn niet allemaal bloemen maar ook vele jonge planten. Er zijn nu in totaal 130 bloeiende planten, en 20 afgewaaide exemplaren. Uiteindelijk dus 150 stuks bloemen. Ter info voor de liefhebber, het duurt 8 jaar voor dat het bolgewas tot volle wasdom komt. De plant kan wel 40 jaar oud worden. (Wilt U nog meer weten, kijk dan naar de aflevering van oktober 2010 met het laatste nieuws).

       

Een prachtig gezicht,een plekje om te genieten,en te beschermen

Kanon in de polder.

Dit kanon kan niet echt schieten maar produceert grote knallen om ganzen weg te jagen,zo te zien hebben ze er lak aan. Alles went blijkbaar.

De paring.

Hoewel de kieviten al aardig wat nesten hebben in de laatste week van maart , laat de grutto het nog even afweten. Het ziet er naar uit dat het na de regen tijdens de Pasen het allemaal goed gaat komen. Deze grutto’s zijn in ieder geval al flink aan het oefenen!

Nu 17 maart, loopt het niet erg storm met de grutto nesten, afwachten maar!Vandaag 1 mei zijn alle grutto’s in het broedgebied en er zijn al aardig wat nesten,er zijn zelfs al jonge grutto’s gezien.

Voorjaarsvluchten van de grutto.

Het is altijd weer een prachtig gezicht als er plotseling zonder enig aanleiding een paar honderd grutto’s de lucht in gaan.

   

Als laatste foto een prachtige voorjaarsgroet van ongeveer 200 honderd grutto’s bij het reservaat Voorofsche polder.

Groet Cees.

 

Kijk ook nog even naar de aflevering Turkse tortel (Februari),een lezeres heeft gereageerd op de oproep over de lachduif.

One Comment

  1. Gerard
    Posted 15 mei 2012 at 14:32 | Permalink

    Cees,
    Het was een heel verhaal en gevarieerd!
    Een plezier om te lezen.

Plaats een reactie

Uw email wordt nooit voor reclame of commerciele doeleinden gebruikt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *